www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zelo začetniška težava
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Marko82
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Mar 2012 18:36
Aktiv.: 0.15
Kraj: Trnovo pri Gorici

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 11, 2012 8:21 pm    Naslov sporočila:  Zelo začetniška težava Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Sem začetnik v elektroniki in programiranju zato tudi za koga zelo začetniško vprašanje. Imam MiniPin2 in na testni ploščici vezje z dvema 7-segmentnima LED, vsak s svojim tranzistorjem za multiplex in predupori ( 270 ohm ). Za začetek bi naredil program, da bi "naprava" štela, pač vsako sekundo se prikazano število poveča za ena.
Zanima me, če lahko napajanje potegnem kar iz MiniPin-a (ali ni nevarnosti, da bi kaj preobremenil ), ali moram uporabiti napajalnik in povezati skupaj le maso iz MiniPin-a in maso napajalnika?

Vnaprej hvala za kakršnokoli pomoč!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12
Aktiv.: 5.62

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 11, 2012 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen!

Glede na to da imaš samo 2 led segmenta mislim, da se bosta lahko brez problema napajala kar preko usb porta (preko minipin-a). Sicer sem imel sam nekaj problemov megapin-om, saj je kar nekaj varovalk odletelo kar samih od sebe (gor je bila samo default oprema - ledice)

L.P
Nazaj na vrh
Marko82
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 11, 2012 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A to pomeni da, če bi povečal svoje vezje, bi bilo vseeno pametneje uporabiti ločen napajalnik?
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 11, 2012 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Računaj, da USB2.0 spodnese zgolj 0.5A toka.
To ni ravno malo, ogromno pa tudi ne.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12
Aktiv.: 5.62

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 11, 2012 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da je varovalka od minipina 250mA
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 11, 2012 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi to drži...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marko82
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 12, 2012 11:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlepša hvala za vso pomoč! Stvar sem raje priklopil na ločen napajalnik in deluje...
No, skoraj deluje. Imam še nekaj programskih "problemčkov",(sproti se učim programiranja v Bascomu) a mislim da bo kmalu vse kot mora bit!
L.P.
Nazaj na vrh
adelavska
Član
Član

Pridružen-a: Sob 23 Mar 2013 22:41
Aktiv.: 0.11
Kraj: Lendava

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 07, 2013 12:11 am    Naslov sporočila:  Težave z napajanjem Odgovori s citatom

Kot začetnik sem si pred dnevi nabavil programator ( http://shop.myavr.com/index.php?sp=article.sp.php&artID=200006 ) , napisal program v Studio 6.1 in program (utripanje led diode) prenesel v mega8, ki je na preizkusni plošči. Z led diodo se ni nič zgodilo. Ugotovil sem, da programator ne da stalnega napajanja (5 V). Priklopil sem zunanji napajalnik in led dioda je začela utripati. Zunanje napajanje sem pustil in ponovno priklopil programator in želel prenesti nov program. Pri prenosu mi je Studio javil napako in novega programa več nisem mogel prenesti na mega8, tudi takrat če sem zunanje napajanje odklopil. Po večkratnem brisanju in še kaj (ne vem točno kaj sem vse delal v programu Studio), sem le ponovno uspel in tako lahko ponovno prenašam program na mega8. Muči me to, da zdaj če želim preveriti kako deluje nov program , moram programator odklopiti in šele tako priklopiti zunanje napajanje in obratno, če želim naložiti nov program. To se mi zdi zamudno. Po internetu sem videl, da so čipi takoj začeli delovati po prenosu progama in brez zunanjega napajanja.
Kaj je potrebno narediti, da bi programator lahko pustil priklopljen na preizkusnem vezju in takoj videl rezultate?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
arksi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Aktiv.: 3.66
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 07, 2013 7:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@adelavska:
Uporabljam ravo tak programator. Pri meni deluje vse normalno in ga uporabljam za programiranje in testiranje AVR-jčkov na preizkusni plošči (minipinII). Uporabljam kar napetost iz programatorja. Na tem programatorju lahko softwersko izbereš izhodno napetost 5V ali 3,3V. Razpored izhodnih pinov iz programatorja imaš tule: http://shop.myavr.com/index.php?sp=download.sp.php&suchwort=dl191.

Je pa treba pred programiranjem nastaviti še FUSE BITE. Če ne veš kaj delaš lahko hitro "usmrtiš" mikrokontroler. Malo si preberi na forumu o teh fuse bitih.
Kakšno testno ploščico uporabljaš?

LP
Nazaj na vrh
besoft
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22
Aktiv.: 3.64
Kraj: Žižki - Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 07, 2013 7:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na MiniPin plošči je potrebno narediti eno povezavo, če želiš napajati cel sistem iz programatorja. Poglej navodila.
Nazaj na vrh
adelavska
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 07, 2013 8:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Testna plošča je v bistvu protoboard. Tja sem vstavil nekaj žic za povezavo, čip, upor in led.

Arksi praviš, da imaš enak programator. Res, v navodilih piše, da je Default napajalna napetost samo v času pisanja na čip. Problem je zdaj v tem, da ne najdem oz. ne morem priti do okna (kot piše v navodilih) v programu myAVR ProgTool, kjer bi lahko nastavil stalno izhodno napetost (COM sem nastavil). Izgleda da myAVR ProgTool ne prepozna programatorja,ker ne da nobenih podatkov o programatorju.

V programu Studio 6.1, v oknu Device programmng, pod Target Voltage mi je okno označeno z rdečo barvo. Predpostavljam, da zato ker ni zunanjega napajanja na čipu. Vendar, če sem na čip priklopil zunanjo napetos, je to okno ostalo še vedno rdeče barve.
Nazaj na vrh
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 07, 2013 10:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poišči software (mislim, da je tale: http://shop.myavr.com/index.php?sp=download.sp.php&suchwort=dl197 ) katerega instaliras na računalnik in potem programsko vklapljaš napetost 5V ali 3,3V na programatorju. Ko je na izhodu programatorja napetost npr. 5V ti mora svetiti rumena led signalna lučka. Vsaj pri meni je tako.

Upam, da si si najprej instaliral gonilnike za programator!
LP
Nazaj na vrh
adelavska
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 07, 2013 1:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Arksi, hvala za pomoč. Zdaj sem programator nastavil, čip dobi napajanje in deluje brez dodatnega napajanja.

Kaj pa glede tega problema spodaj?

V programu Studio 6.1, v oknu Device programmng, pod Target Voltage mi je okno označeno z rdečo barvo. Predpostavljam, da zato ker ni zunanjega napajanja na čipu. Vendar, če sem na čip priklopil zunanjo napetos, je to okno ostalo še vedno rdeče barve.
Nazaj na vrh
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 07, 2013 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

adelavska je napisal/a:
.................
Kaj pa glede tega problema spodaj?

Hmm, za to pa ne bi vedel kaj naj bi tole rdeče okno pomenilo. Jaz uporabljam AVR_Studio_4, pa še to samo za nastavitev fuse bitov in za pretočitev programa v procesor.

Daj prilepi printscreen tega rdečega okna, pa bomo pizkusili skupaj ugotoviti kaj ne štima....

LP
Nazaj na vrh
adelavska
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 25, 2013 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V priponki je zaslonska slika, kjer se vidi rdeče okno pod Target Voltage. Kaj bi to pomenilo oz. kako to odpraviti?

atmel.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  19.14 KB
 Pogledana:  43 krat

atmel.jpg

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni