www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Prenosnik ali tablični računalnik
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kramko 69
Član
Član

Pridružen-a: Sob 20 Mar 2010 20:39
Aktiv.: 1.07
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 13, 2013 9:41 pm    Naslov sporočila:  Prenosnik ali tablični računalnik Odgovori s citatom

Zanima me kaj menite ,da bi bilo bolje nabaviti prenosnik ali tablični računalnik?Če se bom odločil za tablico želim imeti Windows. Kaj mi svetujete?Uporaba večinoma za študij.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.36
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 13, 2013 10:05 pm    Naslov sporočila:  Re: Prenosnik ali tablični računalnik Odgovori s citatom

kramko 69 je napisal/a:
Zanima me kaj menite ,da bi bilo bolje nabaviti prenosnik ali tablični računalnik?Če se bom odločil za tablico želim imeti Windows. Kaj mi svetujete?Uporaba večinoma za študij.

Ne glede kaj študiraš je primarni sistem računalnik(prenosnik) z windowsi(lahko tudi kak najcenejši 300-400€). Tablce povečini še tipkovnice nimajo in tiste, ki jo imajo so neke pomanjšane različice.
So uporabne za nekaj na hitro preverit in kak film pogledat.
Ampak, tudi če boš na enem tistih študijev kjer samo seminarske delajo rabiš normalen operacijski sistem in tipkovnico. Če pa greš kako od tehničnih stvari študirat so pa windowsi skoraj obvezni pa naj bodo to za programiranje, vezja risat, 3d modeliranje, matlab, ... večina teh stvari ne dobiš za tablice.

Jaz imam tablico toliko kot dopolnite k prenosniku, ker je lažja za prenašat. Pa zdaj mi je koristila, ker smo pri enem predmetu morali napisat android aplikacijo.

RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.22
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 13, 2013 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Končno odločitev boš moral le sam izvesti, lahko pa ti povem svoje mnenje, ki temelji na mojih izkušnjah.

Pred dobrim letom sem bil pred tem, da zamenjam računalnik. Po krajšem oklevanju in premisleku, sem se odločil, da bom kupil malce boljši prenosnik (razreda 1000€+). Za božič sem dobil od žene za darilo tablico, sicer android (Nexus 7), vendar: stanje je trenutno tako. Preklinjam svojo odločitev o nabavi prenosnika ker, za 1200 eur bi dobil desktop zverino in ne povprečnega prenosnika, ki je itak priključen 24ur/dan na napajanje, vse potrebe po mobilnosti mi pa zadostuje tablica. Pa ravno dovolj je majhna, da gre ženi v torbico, Skype/viber delujeta v tujini odlično, PDFji se berejo fantastično, tudi kak e-book se fajn bere, tu pa tam kako igrco naložim za kratek cajt preganjat in to je to. Ne pozabi, to je moja izkušnja, ki temelji na mojih potrebah, ki pa niso nujno enake tvojim.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bpavsic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45
Aktiv.: 1.79
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 13, 2013 10:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čisto odvisno za kaj boš potreboval.

Android tablico (Galaxy Tab 10.1) uporablja bolj hčerka za igranje in učenje (skozi igre), tu in tam tudi sam, če moram stestirat kako android aplikacijo.

Windows 8 tablico (Acer Iconia Tab W510 - 10" + dock) uporabljam sam predvsem, ko mi je prenosnik preveč "komplicirano" nosit naokoli. Ima kompletne windowse 8 (nameščen imam Visual Studio, Office...), grafika in procesor seveda nista primerljiva s prenosnikom, ima pa zelo dobro avtonomijo, tipkovnica in drsnik (miška) sta čisto ok, touch pa je tisto, za kar so Win 8 namenjeni...

Prenosnik (Dell XPS L702x - 17") pa imam za resno delo. Sicer je precej bolj okoren kot prejšnji (IBM T42), zato pa je ekran toliko večji in samo delo z njim hitrejše.

Ko pa delam doma, pa itak na desktopa... Je kar hitrejši kot prenosnik, tako da tiste res grafično in procesorsko zahtevne stvari delam izključno na njem.

Kaj hočem povedat je, da je vsaka stvar dobra za svoje področje. Če bi se moral odločit med tablico in prenosnikom... se ne bi mogel. Rabim oba, uporabljam oba. Najmanj bi pogrešal android tablico, je pa res, da je za android precej več nekega free in poceni plačljivega softwarea (igric, aplikacij), kot za windows. Za hčerko (5 let) je pač android tablica najbolj uporabna.
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.69
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 13, 2013 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ma počasi bo tudi Android, kar dober in uporaben postal. Tablice kot take res znajo za uporabo biti včasih nerodne, imaš pa v izboru tudi nekaj takih kot je ASUS Transformer. Pri nekaterih tablicah lahko izbiraš pri nakupu med androidom ali window$ osmico, ponekod je celo opcija kakšne druge distribucije linuxa.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 14, 2013 1:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam dva prenosnika, tablico in konkretno desktop mašino.

Ta večji HPjev notebook ima avtonomijo cca 2 uri in ga uporabljam za delo na prireditvah, laserske projekcije in kot DJ. Za s seboj nosit je prevelik, pretežek, glomazen in počasen.

Mali prenosnik je Asus eee. Avtonomija okoli 5+ ur, majhen, priročen. Zelo v redu za razne prezentacije, normalna tipkovnica, VGA izhod, USB priključki, win XP. Zelo primeren za službene stvari, gor prikljapljam ves možen hardver. Tudi za zapiske delat je v redu. Procesorska moč je na minimumu, youtube ima probleme, fb se sto let nalaga.

Tablica je Galaxy Tab 10.1. Avtonomija ob stalni uporabi (kot notebook) je <1 dan, v standby načinu in občasni rabi nekaj dni. Torej nekje vmes med Asusom eee in pametnim telefonom. Tipkovnice nima, samo touch brez lahko dostopnih šumnikov. Dobi se hardverska bluetooth tipkovnica, ki precej zmanjša praktičnost in prenosnost tablice. Android ima še kar nekaj bugov, vsaj jaz imam stalne probleme. Pisanje emailov je hudo zamudno, touch tipkovnica seveda nima mehanskega feedbacka in pisanje traja vsaj 3x dalj kot na normalni. Uporabno samo za brskanje po spletu, branje PDFjev in ogled filma (+ zunanji zvočniki).
Dobra stvar tablice je integracija vsega skupaj, kar se rabi za potovanja: GPS, GSM (mobilni internet), wifi, spletni brskalnik, odjemalec pošte, sorazmerno ugodna avtonomija in majhna teža.

Če imaš smart phone, tablice ne rabiš. Ni dosti boljša.

bpavsic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45
Aktiv.: 1.79
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 14, 2013 8:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@aly
Delno se strinjam s tvojim mnenjem glede tablice/smartphonea. Tisti del, s katerim se ne, se nanaša na velikost smarphonea. Če imaš smartphone z dovolj velikim ekranom, ne rabiš obojega. Sam prisegam na majhne smartphone, ki gredo enostavno v in iz hlačnega žepa, ter lepo pašejo v roko.
Npr. Samsung Galaxy S mi je prevelik telefon, zato sem ga pred leti menjal za HTC Desire, ki se je zadnjič na pikniku med odbojko skopal, zdaj pa imam Nokio 620. Pri manjšem telefonu, lepo zraven paše 10" tablica.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12
Aktiv.: 5.60

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 14, 2013 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam mam Samsung Galaxy S4 in lepo paše v roko kot tudi v žep. Si pa ne predstavljam da bi moja S4-ka nadomestila delo mojega Galaxy Nota 10.1.
Nazaj na vrh
LEDuser
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06
Aktiv.: 5.25
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 14, 2013 11:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

maxipin je napisal/a:
Sam mam Samsung Galaxy S4 in lepo paše v roko kot tudi v žep. Si pa ne predstavljam da bi moja S4-ka nadomestila delo mojega Galaxy Nota 10.1.

Se popolnoma strinjam tudi jaz imam S4 in Asus TF700 in oboje je top [slovenščina je zame španska vas] ampak tablet je le tablet in le enkrat večji zaslon pomeni ogromno. Moje mnenje je da je telefon za nujno, tablet za začasno, laptop pa za delo.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 14, 2013 11:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam si brez tablice skoraj ne predstavljam več. Zadeva je uporabna za marsikaj. Karkoli želiš pogledat na netu, preverit pošto... ne rabiš samo za to vklapljat računalnika. Lahko se lepo uležeš na kavč in delaš Dancing Jaz nimam tako slabe izkušnje s tipkovnico kot Aly - lahko rečem da se tipka enako hitro kot na "pravi" tipkovnici. (imam pa iPad). Feedback-a res ni, ampak se navadiš poslušat klikanje iz zvočnika.
Ne bi pa mogel reči da bi npr. S4 nadomestil tablo. Je le premajhen. Po drugi strani pa prevelik za telefon - vsaj zame. Jaz imam telefon dostikrat v žepu. Ne predstavljam si, kako bi izgledalo, če bi nosil "ciglu" v njem. Če bi se usedel, bi ga še prelomil...
Verjamem pa, da je fino ko karkoli delaš na njem. Čeprav mislim da je telefon za karkoli postoriti na terenu, doma pa samo za telefonirat, ne pa za po netu brskat.

Ampak tema je kaj vzet za študirat....hja, ko sem jaz bil tam, smo imeli dobre stare zvezke Sick Ampak bi pa vseeno rekel da raje kakšen laptop ranga EEE ali podobno. Ker je majhen in ker ima avtonomijo večjo od klasičnega laptopa. Čeprav poznam tudi ljudi, ki prav lepo tapkajo na tablico pri predavanjih...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12
Aktiv.: 5.60

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 14, 2013 11:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pomoje potem najboljše kakšen MAC AIR 11" ali 13" Wink
Nazaj na vrh
skalpel
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 19:46
Aktiv.: 2.64
Kraj: Šenčur

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 15, 2013 9:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo... Jaz imam s3 in sploh nerabim tablice, sem imel zadnjič bratovo v rokah Brick wall

Moje mnenje lap-top + dober telefon (s3, s4 ali note2) več pa nerabiš Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.02
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 15, 2013 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz odkar sem kupil tablico ne potrebujem vec osebnega racunalnika, močno pa pogrešam kakšen eagle na tablici Wink)
Nazaj na vrh
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.04

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 15, 2013 2:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odgovor na prvo vprašanje.

Če za študij smatraš gledanje filmov, brskanje po socialnih omrežjih, branje pošte, igranje igric, osvajanje deklet........, je zelo primerna tablica.

Če pa za študij smatraš (upam, da se najdeš tule) pisanje seminarskih nalog, izdelavo dokumentacije za izdelke pri vajah, urejanje slik, videov... pa je primeren prenosnik, na katerem se lahko dogaja tudi vse iz prejšnjega odstavka.

lp

hahalolek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2010 11:49
Aktiv.: 1.08
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 15, 2013 10:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa kaj takega:
http://www.asus.com/Tablets_Mobile/Eee_Pad_Transformer_TF101/

Ali pa če še malo počakaš:
http://www.engadget.com/2013/06/03/asus-announces-the-transformer-book-trio-likens-it-to-a-laptop/

Prvi poklic na svetu je bil električar. Še preden je bog rekel naj bo luč, so oni že kable napeljevali.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni