|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Čet Jun 27, 2013 6:04 pm Naslov sporočila: Življenska doba komponent |
|
|
Nekako se lotevam nakupa kitov komponent (predvsem SMD upori, kondenzatorji), ki jih bom občasno potreboval pri svojem hobiju. Pri kitih se hitro nabere precej elementov vrednosti, ki jih po vsej verjetnosti kar nekaj časa ne bom potreboval (nikoli pa ne veš ). Tako mi je na pamet prišla ideja o dolgoživosti teh komponent.
A ima kdo izkušnje kaj se zgodi s SMD elementi, ki na vgradnjo čakajo kar nekaj časa (recimo 5, 10 let)? Računamo seveda, da so shranjeni v suhem in temnem prostoru.
A so taki elementi v redu za uporabo v vezjih ali zna zob časa že načeti vrednost in zanesljivost?
Enako vprašanje gre za druge elemente (IC-ji, tranzistorji, diode, kondenzatorji razno raznih oblik in velikosti, itd.). Če ima kdo kaj izkušenj iz tega naslova, je več kot dobrodošel, da jih deli z ostalimi
_________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dumr666 Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 23:30 Prispevkov: 409 Aktiv.: 2.51 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jun 27, 2013 6:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
to bi moglo špilat. Pravzaprav v raznih poceni paketih na ebayju včasih dobiš elemente, ki so starejši od tebe skoraj da ne
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
AlesK Član

Pridružen-a: Sob 24 Jan 2009 15:59 Prispevkov: 17 Aktiv.: 0.09 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Čet Jun 27, 2013 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri starih komponentah največjo težavo predstavljajo oksidirani pini, ki se ne spajkajo več tako radi, kot so se včasih. Za domačo uporabo to ni problem, ker vezje tako ali tako pregledaš in morebitne slabe spoje popraviš.
Za serijsko proizvodnjo se stare komponente navadno zavrže, ker pade zanesljivost vezij (večja možnost reklamacij). Pregled in morebitno popravilo staneta več kot nove komponente.
Za domačo uporabo stare(jše) komponente niso problem.
_________________ Priklopljene naprave delujejo bolje |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bat Član

Pridružen-a: Pon 09 Apr 2007 9:06 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.91 Kraj: Moste
|
Objavljeno: Čet Jun 27, 2013 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hej hoj!
Starejše SMD komponente za strojno spajkanje niso primerne in se zavržejo , ali pa pojavijo na ebayu. Pred kratkim smo dobili nekaj klasičnih čipov z Ebaya, ki so bili praktično "nespajkljivi" HI. Pini so bili videti OK, vendar se cin nikakor ni hotel prijeti. Potrebno jih je bilo mehansko očistiti.
Za hoby to sicer ne bi smel biti problem.Doma imam na tisoče starih komponent, pa do takega problema prej še nisem prišel.
l.p. Tomaž
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Čet Jun 27, 2013 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Heh, tole me spominja na rajnko JNA (matr, ne morem verjet, da je te dni že četrt stoletja, odkar sem bil gušter...)
Zadužil sem plavi šinjel, ki je bil moje godište, potem sem pa enkrat v SDO dobil ribce, ki so bile tudi moje godište.
Šinjel me je pozimi dobro grel, ribce sem pa pojedel in...preživel.
Se pravi, da "kar je dobro, ni slabo" )
Sarcasm OFF: Kot so že napisali predhodniki - za hobi so take komponente čisto OK.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.63 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Pet Jun 28, 2013 9:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Super, me veseli, da so izkušnje OK.
Kaj pa kupovanje elektrolitov na zalogo? Ti imajo verjetno malce večje omejitve glede življenjske dobe "na zalogi"...
_________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pet Jun 28, 2013 3:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Problem pri elektroniki (razen Elektrolitov) je predvsem v tem, da kontakti oksidirajo, kar onemogoča ustrezno strojno spajkanje. Vrednosti običajno ne nihajo toliko, da bi te moralo skrbeti - razen če imaš kakšno ultraprecizno zadevo.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DenisH Član

Pridružen-a: Pet 07 Sep 2012 0:05 Prispevkov: 95 Aktiv.: 0.61 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2013 6:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Kakšna je torej življenjska doba elektrolitskih kondenzatorjev?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2013 8:46 am Naslov sporočila: Re: Življenska doba komponent |
|
|
yacksy je napisal/a: |
...
A so taki elementi v redu za uporabo v vezjih ali zna zob časa že načeti vrednost in zanesljivost?
... |
Imam kar nekaj stvari izpred 40 in več let. Zob časa pa naredi tole. Da, to je stara kvaliteta!
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 6.00 Kraj: Goriška
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2013 10:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Življenska doba << doba skladiščenja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.90 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2013 11:18 am Naslov sporočila: |
|
|
@Branez
Zakaj pa so ti upori tako dragi? Se jih ne da nikjer dobiti? Ali zgolj zato ker so iskrini?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2013 11:53 am Naslov sporočila: |
|
|
He, he...zato ker je Iskra nekoč bila velik proizvajalec in znana po svetu, ker so upori "lepi" in "dobri" in zato ker so jih nostalgični avdiofili pripravljeni toliko plačati.
Nekatere elektronke iz tistih časov dosegajo ceno 200$ za par in tudi več.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.90 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2013 12:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes predvidevam, da Iskra ne proizvaja več uporov.... Sicer pa vseeno nevem zakaj bi hotel toliko plačati za par uporov.... No ja, če so pripravljeni plačati toliko pa naj....
Mimogrede smo že OffTopic....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Sob Jun 29, 2013 12:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Audiofili pač... ne iščite razumne razlage za cene
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni