|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
blazkox Član

Pridružen-a: Čet 19 Mar 2009 22:00 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.30 Kraj: Koroška (Podvelka)
|
Objavljeno: Pet Jul 12, 2013 2:14 am Naslov sporočila: "Switchable graphics" problem |
|
|
Lep pozdrav!
Upam da bo kdo od vas znal rešit mojo težavo. Torej, imam prenosni računalnik znamke HP (ProBook 4730s), kateri ima tako imenovano Switchable graphics. Ima integrirano Intel grafično in tisto "ta pravo" AMD Radeon HD 6490M (1GB). Problem tiči v tem, da nikakor ne morem delovanje računalnika menjat na AMD grafično, torej sem obtičal na integrirani Intel grafični. Preklapljal med grafičnima bi lahko le s programom CCC (catalyst control center), ki pa se mi: ali ne zažene, ali mi javlja (CCC, CLI ali MOM napake).
Stavi ki sem jih že naredil:
- BIOS update (možnost preklapljanja med grafičnima tam, brez uspeha)
- Uninstall AMD driverjev (AMD uninstaller, driver sweeper, CCleaner, ročno pobrisal vse preostale mape ki so ostale na računalniku)
- Uninstall Net.framework (vse verzije)
- Na novo inštaliral Net.framework (iz uradne microsoftove strani, zadnjo verzijo)
- Na novo inštaliral AMD driverje iz HP uradne strani (brez uspeha) ali pa iz AMD oz ATI strani (brez uspeha)
- Kompletno formatiral C: particijo (windows particijo), na novo inštaliral windows 7 enterprise (brez uspeha), ostali dve particiji sem pustil na miru zaradi pomembnih podatkov
- V device managerju probal onemogočit eno in drugo grafično (konča se s nepravo resolucijo)
HP ProBook 4730s:
- 700GB HD
- Intel(R) HD graphics family in AMD Radeon HD 6490M (1GB)
- 4GB RAM
- Intel core i5-2430M (2,40 GHz)
- Windows 7 enterprise (64-bit)
Upam, da mi bo kdo od vas znal pomagat, saj se s tem problemov srečujem že cca 2 meseca. Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 5.98 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pet Jul 12, 2013 7:44 am Naslov sporočila: |
|
|
... nekje med driverji v Device Managerju med Properties na Intelovi grafični odkljukaš - Disable in this hardware Profile ... pa bo ostala samo ona druga ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blazkox Član

Pridružen-a: Čet 19 Mar 2009 22:00 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.30 Kraj: Koroška (Podvelka)
|
Objavljeno: Pet Jul 12, 2013 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
te opcije nimam, imam samo DISABLE (kot celotno napravo) kar mi še vedno ne pomaga, saj mi ne menja na AMD grafično (kot bi bil brez grafične, čudna oz. neprava resolucija itd). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkezmah Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30 Prispevkov: 220 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Jul 12, 2013 2:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Nisem prepričan, da te bo moj odgovor potolažil, pa vseeno:
Imam HP DV7, windows 7 64 bit, isto integrirano in AMD grafiko. Pred par meseci so se mi začele težave; računalnik je popolnoma zmrznil, v določenih programih so se pojavljale napake prikazane slike,....
Vse sem formatiral, na novo inštaliral vse driverje, sedaj mi računalnik sicer dela, dokler imam priključenega na napajanje. Če grem na baterijo, mi bo prej ali slej zmrznil (ko se preklopi grafika).
Definitivno je problem v grafiki. Ali v HP-jevi aplikaciji za preklapljanje, ne vem. Moja teorija je, da se je s kakšnim update-om windowsev nekaj na grafiki spremenilo. HP pa je na področju podpore uporabnikov čista katastrofa in rezultat je neizbežen. Npr. imam 2 leti stare driverje za grafično kartico. Za to grafično je AMD objavil že veliko posodobitev, ampak HP zahteva poseben namenski driver za svoje notebooke, tako da sem obtičal z njihovo zastarelo rešitvijo.
Na kratko: čim dalje proč od HP-ja. Moj računalnik hardwersko sicer deluje, ampak pri takšni (ničelni) podpori driverjev je vprašanje koliko časa bo še uporaben.
Po pravici, dvomim da bo HP na tem področju naredil karkoli. Sam pa nisem prepričan da lahko kaj dosti ukreneš. Samo preveri če si res inštaliral vse njihove posebne "driverje", ki so zahtevani da njihov produkt pravilno "deluje" z operacijskim sistemom Windows 7 (za Linux tako ali tako ne nudijo driverjev, ker v njihovem vesolju Linuxa očitno ni; potem pa še upaj, da bodo vsaj obstoječe posodobili za windows 8 ).
Malo si mi stopil na žulj, pa sem se razpisal. Če pa je kdo ljubitelj HP-ja, mu mojo mašino z veseljem prodam.
LP
Marko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blazkox Član

|
Objavljeno: Pet Jul 12, 2013 2:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Men laptop ne zmrzuje (tu pa tam kak BSOD), imam pa tako kot ti VELIKE probleme s programi. Dokler je laptop prižgan dela še vse normalno, parih restartih oz ponovnih vžigih laptopa mi pri določenih programih prikazuje večinoma napake (uTorrent, office itd itd), dokler ne reinštaliram programa :/
Glede HP-ja, raje ne bom sploh kaj komentiral, na njihovem forumu ni nobenega odgovora na moj problem itd...
Drugače pa ja, sem si vse driverje inštaliral iz njihove strani, tudi preko support assistant-a, enostavno ne dela  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bpavsic Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.79 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Jul 12, 2013 2:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam podobno zadevo, le da je druga firma (Dell). Če na ikono na namizju (pač nek program) kliknem z desnim gumbom, ima opcijo izbire grafike v stilu "run as", kjer zbereš s katero grafično naj požene zadevo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blazkox Član

|
Objavljeno: Pet Jul 12, 2013 2:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
tega tudi jaz nimam, čeprav sem že videl to (mislim da je bil ASUS z nVidia grafiko)... edino če kliknem desni miškin gumb na namizju mi kaže graphic properties, samo se mi catalyst control center ne odpre oz javi napake :/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.28 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pet Jul 12, 2013 3:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
A ste morda nabavili rabljen prenosnik ?
Obstaja možnost, da se je nekod igral z biosom na tem prenosniku zato ga je potem zaradi težav prodal naprej in imate sedaj vi težave.
Če biosa na platah nikjer ne pipaš programskih problemov naj nebi bilo.... za HP pa dvomim da so ga mimo bincnili....
LP.
Darko _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blazkox Član

|
Objavljeno: Pet Jul 12, 2013 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, prenosnik je nov (star cca 2 leti), naročil sem ga preko mimovrste.com, sem imel težave z diskom ter sem uveljavil garancijo in tako si mi poslali čisto nov HP ki pa mi po tem ko je potekla garancija dela same probleme... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.28 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pet Jul 12, 2013 4:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Potem pa ni to to .... edina škoda (ki je sedaj storjena) je da ste po nepotrebnem posodobili bios ... sedaj bo verjento prenosnik zaradi številnih težav končal v rezervnih delih no ni rečeno (pogosto se pa tako potem zgodi) . . .
Tak da opozorilo: NIKOLI FLEŠAT.
Lp.
Darko _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bpavsic Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.79 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Jul 14, 2013 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Hm, ne vem sicer, kako je s HP prenosniki, ampak do sedaj v zadnjih 15 letih nisem imel nobenega problema po flashanju FW. Ne na prenosnikih (ibm, Dell) prav tako tudi ne na matičnih ploščah namiznih računalnikov (kjer je bilo potrebna nadgradnja zaradi podpore procesorju itd..). Tudi SSDje sem flashal (v namiznem in prenosnem računalniku), ker se je dogajalo to, da ga bios ni zaznal pri rebootu.
Je pa res, da biosa oz. ostalih FW ne flasham, če pride do problema po določenem času uporabe, ker je skoraj 100% problem kje drugje. Če pa nova stvar ne deluje tako kot treba, pa je to prva stvar, ki jo grem raziskovat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Ned Jul 14, 2013 12:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali ne velja za AMD gonilnike grafične kartice, da uninstal dejansko ne počisti vsega kar je potrebno, pred inštalacijo novih gonilnikov.
Če me spomin ne vara, obstaja za to nek program, ki ti dejansko počisti vse kar je potrebno.
Največ informacij, kar se tiče HPja sem našel na tem forumu.
@bpavsic: se popolnoma strinjam z napisanim okoli flashanja Biosa. Če strojček dela brez vsakih problemov, je popolnoma nepotrebno ali še slabše, za pričakovati je, da se bodo problemi začeli. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blazkox Član

|
Objavljeno: Ned Jul 14, 2013 3:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
sem sem pobrisal vse kar je ostalo od driverjev z driver sweeper-jem in še lastnoročno pobrisal vse AMD mape, tako da je računalnik totalno čist AMD driverjev... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Ned Jul 14, 2013 5:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
blazkox je napisal/a: |
sem sem pobrisal vse kar je ostalo od driverjev z driver sweeper-jem in še lastnoročno pobrisal vse AMD mape, tako da je računalnik totalno čist AMD driverjev... |
Kaj pa system32 in register? _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blazkox Član

|
Objavljeno: Ned Jul 14, 2013 5:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
driver sweeper naj bi avtomatsko pobrisal vse te datoteke in mape. Obstaja kak specifičen način za brisanje datotek v system32 in registru? nebi ravno rad da bi blo potem kaj narobe |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni