www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izbira senzorja za meritev nivoja snovi v kozarcu

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.41
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 30, 2013 5:23 pm    Naslov sporočila:  Izbira senzorja za meritev nivoja snovi v kozarcu Odgovori s citatom

Pozdrav vsem,

Kot že naslov pove iščem čim bolj preprosto rešitev oz senzor, kateri bi meril nivo določenega medija v kozarcu. Doma imam na voljo različne velikosti kozarcev, ki se najpogosteje uporabljajo za vlaganje različnih živil (kumare, paprika), v njih dobimo tudi npr. ajvar, gorčico in podobno. Vemo, da so ti kozarci lahko literski ali pol literski; skratka odvisno od velikosti kozarca.

Rad bi naredil polnilnico, s katero bi v kozarce nalival različne snovi. Glede zalogovnika, črpalke in zapiralnega ventila imam rešeno. Tudi elektronika ne bo takšen problem. Malo pa sem skeptičen pri izbiri pravega senzorja, ki bi zaznav, kdaj bi bil kozarec poln. Ena od rešitev, ki sem si jo domislil je, da bi vse skupaj postavil na tehtnico (uporaba uporovnih lističev), preko katere bi tehtal količino mase v kozarcu. To bi bila enostavna rešitev, saj lahko pri tehtnici uporabim različno velike kozarce (po vstavitvi drugega kozarca začetno vrednost lahko postavim na 0). Pod slabost štejem, da rabim dodatno konstrukcijo Confused .

Malo sem gledal tudi druge senzorje. Bojim se, da fotocelica ne pride v poštev. Nisem še namreč testiral, kako bi potoval žarek preko steklenega kozarca. Za ulatrazvočne senzorje pa je rečeno, da bi se uporabljali pri merjenju razdalje nad 20cm.

Zanima me, kakršno koli mnenje ali metoda glede tega Wink . Zadeva bi naj bila čimbolj preprosta, zato tudi senzorji nad 100€ ne pridejo v poštev.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 30, 2013 6:00 pm    Naslov sporočila:  Re: Izbira senzorja za meritev nivoja snovi v kozarcu Odgovori s citatom

trobida je napisal/a:
... nalival različne snovi. Glede zalogovnika, črpalke in zapiralnega ventila imam rešeno. ....
Dozatorji za med imajo zobniško črpalko in štejejo vrtljaje črpalke oziroma število zob. Razmerje volumen/kot je namreč stalno. Npr. 50 zob = 2dcl.

Če ima črpalka zmerno velike (majhne) zobe in je za poln kozarec potrebno prešteti veliko zobov, bo doziranje vedno znotraj razumnih/dopustnih toleranc.

Seveda daš k črpalki na isto os še zobnik od bicikla in z 10€ induktivno sondo šteješ zobce bolj na fino.

Dodano:
Glede na velikost kozarca pa pač pritisneš na tipko 0,1l, 0,2l, 0,5l, 0,7l, 1l ... (uporabiš 3x4 tipkovnico) in bo MCU lepo pogledal v tabelo, koliko zobcev mora prešteti. Če si se zmotil, ... lahko za hitri stop uporabiš kar plovec, ki ga ob normalnem doziranju snov nikoli ne doseže. Če si natočil premalo, pritisneš tipko "se zgodi" in tipko s pravim volumnom, MCU pa dotoči razliko.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
trobida
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 30, 2013 6:51 pm    Naslov sporočila:  Re: Izbira senzorja za meritev nivoja snovi v kozarcu Odgovori s citatom

igo je napisal/a:
trobida je napisal/a:
... nalival različne snovi. Glede zalogovnika, črpalke in zapiralnega ventila imam rešeno. ....
Dozatorji za med imajo zobniško črpalko in štejejo vrtljaje črpalke oziroma število zob. Razmerje volumen/kot je namreč stalno. Npr. 50 zob = 2dcl.

Če ima črpalka zmerno velike (majhne) zobe in je za poln kozarec potrebno prešteti veliko zobov, bo doziranje vedno znotraj razumnih/dopustnih toleranc.

Seveda daš k črpalki na isto os še zobnik od bicikla in z 10€ induktivno sondo šteješ zobce bolj na fino.

Dodano:
Glede na velikost kozarca pa pač pritisneš na tipko 0,1l, 0,2l, 0,5l, 0,7l, 1l ... (uporabiš 3x4 tipkovnico) in bo MCU lepo pogledal v tabelo, koliko zobcev mora prešteti. Če si se zmotil, ... lahko za hitri stop uporabiš kar plovec, ki ga ob normalnem doziranju snov nikoli ne doseže. Če si natočil premalo, pritisneš tipko "se zgodi" in tipko s pravim volumnom, MCU pa dotoči razliko.

@igo, hvala za informacijo, te razumem. V prvem sporočilu mi je črpalka nekako prehitro ušla z misli. Če bi se dalo, bi črpalko za enkrat odmislili. Ideja je, da bi se uporabil kakšen 30 literski zalogovnik, v katerem bi bil tekoči medij. Tu nebi šlo za med, ampak predvsem za marmelado, katera bo imela vmes kakšen večji košček, katerega bi črpalka takšne vrste zdrobila oz uničila. Zato bi pod zalogovnik dodal ventil, kateri bi bil enkrat odprt, drugič pa zaprt, odvisno do katere mere je poln kozarec. Tako bi marmelada iz zalogovnika v kozarec padala po prostem padu.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.22
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 30, 2013 8:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kapacitivni senzor ne pride v poštev? Le temu ustrezno prilagodiš občutljivost glede na medij in višino glede na kozarec.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
trobida
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 30, 2013 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RGorazd je napisal/a:
Kapacitivni senzor ne pride v poštev? Le temu ustrezno prilagodiš občutljivost glede na medij in višino glede na kozarec.

LP G

Navsezadnje je tudi to ena od variant. Potem bi nekako moral prilagoditi še mehanski del. Drugače me zelo mikajo tile sharpovi merilniki razdalje.

Drugače pa bo ves sistem deloval natanko tako, kot je napisal Igo. Preko tipk se bo izbralo velikost kozarca ter ostali parametri.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.69
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 30, 2013 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mi uporabljamo peristaltične črpalke in kalibracijo glede na volumen.
Originalni pogon je DC in zavora, mi pa delamo s koračniki.

Natančnost je trenutno pri 0,1 ml.

LP

marko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Jan 2004 15:14
Aktiv.: 3.18

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 31, 2013 8:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem sicer kako se to lahko montira v kozarce, ampak mogoče tak senzor kot ga imajo avtomobili za nivo olja - npr tale
Link

Jaz sem ga že uporabljal na projektih in je sila enostaven. Ven da frequenco, ki jo izmeriš in dobiš nivo.

Pač ideja.. boljš slaba, kot nobena Smile
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70644.50

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 31, 2013 4:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.32

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 31, 2013 7:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa mehansko z cilindrom, batom in dvema enosmernima ventiloma med zalogovnikom in polnilno šobo? Korak bata (prečrpan volumen) lahko spreminjaš s koračnikom. Tako niso potrebni nobeni senzorji.
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 31, 2013 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno te dni preizkušam, sicer obratno. 1:5 razredčena x voda mi pri x napajanja lepo preklopi rele .

Dozirnik začne polnjenje
Ko sta obe sondi v kontaktu medijem, rele klik.
Dozirnik neha polnit in se odmakne
Ponovi dokler ne zmanjka .

Da pa se stvar sofisticirano zakomplicirat.

27 Mhz
plošča
sistem spusti polnilno napravo do vrha kozarca
sistem se ?
xc se spreminja, kapacitivnost ?.

ko je Cx enaka Cpolno izklopiš polnjenje
postopek naprej.

Jaz bi najprej poizkusil s 1 varianto.

Na koncu pa.
Če dovoliš moje mnenje.

Najprej vprašanje. Gre res za domačo uporabo? Dvomim.

Katera družina (kako velika?) potrebuje 30 l + kumaric, marmelade, xxx vloženih vrtnin in sadja letno?

Ko sem tole prebral sem brisal svojo rešitev. Če hočeš kaj več pripravi €. Evil or Very Mad
Sam si omenil 30 l zalogovnik.

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 31, 2013 8:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

daš optični senzor s prizmo ( takega kot ga imajo avtomobili na vetrobranskem steklu za senzor za dež ) Senzor pa mehansko nastavljaš po višini
trobida
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 01, 2013 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bojans je napisal/a:

Najprej vprašanje. Gre res za domačo uporabo? Dvomim.

Katera družina (kako velika?) potrebuje 30 l + kumaric, marmelade, xxx vloženih vrtnin in sadja letno?

Ko sem tole prebral sem brisal svojo rešitev. Če hočeš kaj več pripravi €. Evil or Very Mad
Sam si omenil 30 l zalogovnik.

Huh, hvala za ideje ter informacije. Bom še malo premislil kako in kaj. Nekako me vedno bolj navdušuje sistem z tehtanjem.

Bojan, ja prav razmišljaš Very Happy . Pravzaprav je to za enkrat še samo ideja, ne bo pa to neka industrijska varianta. V bistvu se gre za eno zadevo oz ponudbo za polnenje na turistični kmetiji. Za enkrat še nič resnega Wink . Ne me narobe razumeti, ampak zato tudi nebi rad kompliciral z neko "robotiko" Wink .

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 02, 2013 12:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za posel se pojdite dogovarjat drugam. Namen foruma je povsem nekaj drugega.

:closed:

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni