|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mkezmah Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30 Prispevkov: 220 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Avg 02, 2013 2:44 pm Naslov sporočila: CNC v 3D printer |
|
|
Zdravo!
Za predelavo CNC-ja v 3D printer mi manjka samo še regulator temperature za ekstruder. Uporabljam krokotov 2/4 krmilnik.
Zanima me, če ima kdo s predelavo izkušnje. Arduino že ima PID knjižnico, ki bi se lahko v ta namen brez težav uporabila:
http://playground.arduino.cc/Code/PIDLibraryAdvancedMethods
Načeloma naj bi regulator upošteval tudi hitrost podajanja plastike. Domnevam, da bi bilo najlažje, če bi izhod krmilnika za 4. motor STEP signal vezal na interrupt uC in tako pridobil informacijo o hitrosti podajanja plastike v ekstruder. Zadevo malo zakomplicira, vendar ne občutno.
Če temperatura pobegne izven zaželjenih vrednosti lahko izvedbo programa za ta čas ustavim, če izhod uC vežem na pavzo krmilnika.
Je potrebno upoštevati hitrost podajanja plastike in ustavljati program, če temperatura pobegne, ali naj neham komplicirati in naredim samo "stand alone" PID regulator temperature, ki bo upošteval samo signal iz NTC-ja? Sedaj ko to pišem sicer razmišljam, da me direktna vezava dveh dodatnih pinov verjetno ne bo stala dodatne ledvice, glava pa bo manj bolela.
Ali je še kakšna enostavnejša rešitev?
Hvala in LP
Marko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Pet Avg 02, 2013 3:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkezmah Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30 Prispevkov: 220 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Avg 03, 2013 7:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Kot zmeraj hiter, kratek, jedrnat in uporaben odgovor od Krokota.
Hvala in lp,
Marko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni