|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Pet Sep 15, 2006 11:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz to vem; ti si namrec zapisal tole:
Proteus je napisal/a: |
Vsa zmeda okrog teh peči nastaja samo zaradi tega, ker nekateri predpostavljate, da MORA biti tisti izkoristek podan "absolutno" v smislu drugega zakona termodinamike. |
in predvsem tole:
Citiram: |
Kje pa piše, da mora biti tako podan?
A o tem kaj govori kakšen standard?
Evropsko priporočilo?
Kakšna uzanca? |
Ce se ti zdi torej samo po sebi umevno, da lahko "izkoristek" vsak definira po svoje, kakor mu je vsec (tako kot ga je nekdo za kotle, pri katerih gre kondenzacija pare v nic) in katerega naj bi se tudi ostali drzali (posledicno torej nesmisli zaradi izbire, ki skupaj s ploscatim svetom sodi na smetisce zgodovine), potem se ti mora zdeti enako smiselno, da nekdo drug postavi se eno arbitrarno stevilo za "100% izkoristek", ostali pa naj racunajo po njem. To lahko traja v nedogled, zato je edino smiselno, da traparije tipe 107% grejo tja, kamor sodijo (v Dannyjeve zvezde). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sergej Član

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 19:43 Prispevkov: 280 Aktiv.: 1.22
|
Objavljeno: Pet Sep 15, 2006 11:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Proteus!
Papir vse prenese. Tudi tisto kar razum ne prebavi.
Ni vprašanje splav ali umor. Vprašanje je, če je punca mogoče malo noseča in zdaj se moramo zmenit, koliko procentov je noseča, če sploh je.
Drugi primer: Dan ima 24 ur, 0 minut, 0 sekund, 0 desetink in tako naprej. Včeraj sem delal cel dan in še eno uro prej sem vstal. Po komercialni logiki sem torej včeraj delal 25 ur!
Nekateri nesmisli so vsem smešni. Drugi pa zvenijo celo smiselno.
To ni dlakocepstvo. Dlakocepstvo bi bilo, če bi označil vse 100+ procente kot absurdne. Oče je bil recimo stara šola in je to vedno definiral 30 OD 100 in 130 NA 100. Očitno mu je bila povsem jasna in domača definicija od-sto-tka ali pro-cent-a.
Zdi se mi, da se tukaj razburjamo vsi tisti, ki želimo imeti ta svet pregleden in vsem razumljiv. Za to pa rabimo neke trdne in nedotakljive postolate in izkoristek je vsekakor eden od njih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.18
|
Objavljeno: Pet Sep 15, 2006 11:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat: "Ce se ti zdi torej samo po sebi umevno, da lahko "izkoristek" vsak definira po svoje". |
Sokrat, iz celotnega konteksta si izvlekel dva stavka, kar je seveda popolnoma nekorektno saj moraš za pravilno razumevanje brati vse kar sem napisal in ne samo en del, v nasprotnem primeru bi lahko rekel, da si n.pr. Ano Karenino prebral že s tem, ko si prebral nekaj stavkov v prvem poglavju.
In večkrat sem smiselno tudi napisal: "kako se izračunava tisti "izkoristek peči" je v strokovni literaturi jasno določeno in natančno se ve zakaj prihaja do "anomalij" tipa 107%".
Sergej: " Zdi se mi, da se tukaj razburjamo vsi tisti, ki želimo imeti ta svet pregleden in vsem razumljiv. Za to pa rabimo neke trdne in nedotakljive postolate in izkoristek je vsekakor eden od njih". |
Dejstvo je, da ta svet še zdaleč ni pregleden in še manj razumljiv. V "evolucijski" prednosti pa so tisti, ki se znajo bolje prilagajati
In to se lepo kaže v človeški družbi, kjer smo tehniki preveliki picajzeljni, da bi zasedali pomembne položaje v človeški družbi, kjer je predvsem bistveno, da znaš sklepati kompromise.
Roko na srce, naj bo tisti podatek podan tako ali drugače, kdo se s tem sploh obremenjuje? ... razen ...
Ko sem jaz kupoval plinsko peč, ki je nameščena v kopalnici je med pečmi, ki so po moči odgovarjale velikosti mojih potreb, odločala predvsem estetska oblika. Ko pač sediš na WC školjki nočeš gledat neke "grdosije", pa čeprav ima za "1%" boljši izkoristek. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.03 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pet Sep 15, 2006 3:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Proteus je napisal/a: |
Dejstvo je, da ta svet še zdaleč ni pregleden in še manj razumljiv. V "evolucijski" prednosti pa so tisti, ki se znajo bolje prilagajati
In to se lepo kaže v človeški družbi, kjer smo tehniki preveliki picajzeljni, da bi zasedali pomembne položaje v človeški družbi, kjer je predvsem bistveno, da znaš sklepati kompromise.
|
To mi je dalo eno zelo lepo idejo, zato se bom pregrešil, požrl svojo besedo in v to temo napisal še en post:
Fizika je za tehnika zelo močno orodje!
Poznaš drugi zakon termodinamike? Entropija: sistemi vedno težijo k večji neurejenosti. Zato se celo jajce razbije, razbito pa se ne sestavi več nazaj.
No, vesolje (kozmos) je bilo v začetku zelo visoko urejeno (entropija je bila nizka), nakar je entropija z evolucijo rasla (in s tem "neurejenost" vesolja). Človek je sistem z nizko entropijo, ki ustvarja sisteme z višjo entropijo.
Hec je v tem, da se mora tehnik ravnati po nizko entropijskih zakonih kozmosa. Vsi ostali se ravnajo po zakonih človeka (ki imajo seveda višjo entropijo).
Od tod pride picajzlavost! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lagrange Član

Pridružen-a: Pet 10 Okt 2003 10:07 Prispevkov: 164 Aktiv.: 0.69 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Sep 15, 2006 4:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmmm... Ce smo ravno pri izkoristkih.
Izkoristek je povsem stvar dogovora za dolocen sistem. To pa iz razloga, ker energija ne obstaja kot absolutna enota ampak je popolnoma stvar izbire sistema. V splosnem je pravilna izbira sistema umetnost fizike.
Recimo, ako pogledamo kurjenje nafte. Takole tehnicno gledano dobimo iz 1l nafte, kakih 10kWh. Mnja... sedaj pa recimo, da nekdo pogrunta jedrsko reakcijo kjer mu uspe spremeniti nafto v energijo kar po mc^2....
Kaj sedaj vzeti za izkoristek? Ker zares te zanima samo koliko cesa si nalil notri in koliko toplote bos dobil ven.
Podobno se lahko vprasamo kaj se zgodi, ce nafto kurimo v dolini ali na hribu? Korektno knjigovodstvo zapoveduje tudi rabo potencialne energije. Pa recimo, ce se cisterna siri in krci... menda ne bomo zanemarili dela.
Skratka izkoristek kurilnih kotlov so nekoc definirali, tako da je bil za tiste case tem bolj ilustrativen (gre za izparilno entalpijo plinov v dimu). Ce smo se sedaj nekako naucili kondenzirati vodo, bi bilo spreminjanje definicije izkoristka, samo za voljo normalizacije, nekoliko neposteno do imenitnejsih naprav.
Iskanje nekega vele-izkoristka bi pa bilo nekoliko potratno delo in po vsej verjetnosti nemogoce. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni