|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Andruha Član

Pridružen-a: Pon 05 Avg 2013 15:09 Prispevkov: 25 Aktiv.: 0.17 Kraj: lj
|
Objavljeno: Pon Avg 05, 2013 3:35 pm Naslov sporočila: Škodljivost dimčkov pri lotanju |
|
|
Zdravo,
amatersko se lotevam prvih korakov elektronike, kamor spada tudi spajkanje. Po tujih forumih nekaj piše o škodljivosti tega dima, v katerem naj bi bil tudi svinec. Kako je s tem? Moja soba je precej nezračna, pa, ker sem neroden svoj nos molim 1cm od kontakta ki ga lotam, zato bi rad vedel kako je s tem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
StricGeza Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53 Prispevkov: 1047 Aktiv.: 4.72 Kraj: Gradišče pri Divači
|
Objavljeno: Pon Avg 05, 2013 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
bolj zdravo kot cigaretni dim  _________________ Človek,kateri ne dela napak,običajno ne dela nič!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.36 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Pon Avg 05, 2013 4:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
StricGeza je napisal/a: |
bolj zdravo kot cigaretni dim  |
Moram dopolniti .. je zelo strupen nas je vonj po kalofoniji "zastrupil" za celo življenje , ko ga enkrat občutiš ... se mu ne moreš več odreči.. Je pa svinec zelo strupen , še najbolj tisti v kroglah . Običajno zaradi njega umreš , če le pride na pravem mestu v telo ... pa ga tiste budale v Bruslju (da o kavbojcih ne govorimo)niso prepovedale!
Jih pa moti v elektroniki in na gumah ... _________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Avg 05, 2013 4:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je pa ravno tako, da nekaj spajkaš in se v vsakem primeru hoče kaditi proti tebi, čeprav se izmikaš in pihaš .
Tukaj bi mogoče bila medsebojna sila oz. privlačnost teles dobra razlaga  _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SkunkyLee Član

Pridružen-a: Čet 12 Feb 2009 16:59 Prispevkov: 198 Aktiv.: 0.99 Kraj: Maribor, Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Avg 05, 2013 5:19 pm Naslov sporočila: Re: Škodljivost dimčkov pri lotanju |
|
|
Andruha je napisal/a: |
Zdravo,
amatersko se lotevam prvih korakov elektronike, kamor spada tudi spajkanje. Po tujih forumih nekaj piše o škodljivosti tega dima, v katerem naj bi bil tudi svinec. |
Evo, nagradno vprašanje zate. V bistvu dve.
1. Pri kateri temperaturi se svinec upari?
2. Kakšno temperaturo doseže tvoj spajkalnik?
Nagrada je razsvetljenje.
Šalo na stran, za kovine v dimu ne rabiš skrbet, večinoma je to smola v spajki ter razne nečistoče. Vdihavanje kakršnihkoli trdnih delcev pa za pljuča seveda ni dobro. Mogoče si lahko kot zanimiv projekt omisliš kaj takega:
http://www.instructables.com/id/Solder-smoke-air-filter/
Uporabni so tudi ogljeni filtri za akvarije, ki se jih da dobit pri nas.
Veliko bolj je važno da poskrbiš, da si po spajkanju dobro umiješ roke, še posebej če jih maš pogosto v bližini ust ali pa nameravaš na kosilo
Večja nevarnost od vdihavanja je namreč to, da se minimalne količine svinca prijemajo na kožo medtem ko držiš spajko ipd. Ker je svinec težka kovina, ki se nalaga v telesu, in zato ker so količine res minimalne lahko traja več desetletij preden se karkoli zgodi. Ali pa nikoli, bog ti požegnaj. Vseeno se pa lahko temu "tveganju" izogneš tako, da si vedno dobro umiješ roke, ko greš ven iz delavnice.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andruha Član

Pridružen-a: Pon 05 Avg 2013 15:09 Prispevkov: 25 Aktiv.: 0.17 Kraj: lj
|
Objavljeno: Pon Avg 05, 2013 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
ok kul, vseen si je lažje roke umit kot pa izogibat dimu  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Avg 05, 2013 6:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
ok kul, vseen si je lažje roke umit kot pa izogibat dimu  |
Ja, še posebej, če tako lepo diši.
No kot vedno je tudi štorija o svincu v spajki prenapihnjena. Nekomu je precej več do tega, da se elektronika hitreje kvari ob uporabi neosvinčene spajke, kot pa dejansko do našega zdravja. Tudi kup postrojenj je potrebno zamenjati ob prehodu na PbFree proizvodnjo. No ampak to je že za nami. Zdaj je kar je. Obstajajo pa firme ki iz PbFree elementov delajo ne PbFree. Slednji so namreč precej bolj zanesljivi in se uporabljajo v letalstvu, vesoljski tehniki in - vidi vraga - celo v medicini. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.75 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pon Avg 05, 2013 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osebno me vonjave ne motijo toliko, se mi pa smilijo očke in bi na stara leta še rad kaj videl. Zato si nadenem zaščitna očala, rajši bi pa imel zaščitni vizir, ker naočniki se mi rosijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jan Član

Pridružen-a: Sob 10 Jun 2006 14:19 Prispevkov: 313 Aktiv.: 1.35 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Tor Avg 06, 2013 9:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Najbolj enostavna rešitev proti dimu je en računalniški ventilator nastavljen na majhno hitrost, ki ga postaviš na mizo 20cm stran od mesta spajkanja, tako da ti vleče dim stran od tebe. Sicer dim še vedno ostane v prostoru, ne gre pa ti naravnost v nos in oči.
Jan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaseba Član

Pridružen-a: Ned 02 Maj 2010 3:26 Prispevkov: 69 Aktiv.: 0.37 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Pon Avg 12, 2013 3:45 am Naslov sporočila: Re: Škodljivost dimčkov pri lotanju |
|
|
Zdravo,
amatersko se lotevam prvih korakov elektronike, kamor spada tudi spajkanje. Po tujih forumih nekaj piše o škodljivosti tega dima, v katerem naj bi bil tudi svinec. Kako je s tem? Moja soba je precej nezračna, pa, ker sem neroden svoj nos molim 1cm od kontakta ki ga lotam, zato bi rad vedel kako je s tem. |
Če spajkaš vsako toliko ni panike. Drugače pa se ti splača investirat v malo ventilacije, če nimaš okna/vrat. Jaz samo odprem malo okno ali vrata da je prepih, je dovolj.
Tukaj zelo paranoidno o tem: http://www.hse.gov.uk/pubns/indg249.pdf
Svinca se ti ni za bati. Če ga segreješ na 400 C ima parni tlak 30 µPa. Svinec so prepovedali, ker se je nabiral v odlagališčih smeti, od tam pa gre lahko v podtalnico. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Avg 12, 2013 8:03 am Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
Je pa ravno tako, da nekaj spajkaš in se v vsakem primeru hoče kaditi proti tebi, čeprav se izmikaš in pihaš .
Tukaj bi mogoče bila medsebojna sila oz. privlačnost teles dobra razlaga  |
Gre za naravni vlek topleka zraka (dimniški efekt). Tvoje telo proizvaja cca 100W (1W / kg teže) toplote, zato se ob tebi dviga zrak (in ob tem ustvarja rahel podlak, ki vleče zrak iz okolice, in zato dim od spajkalnka vedno nese proti tebi).
Če imaš zračen prostor lahko samo odpihavaš pline (računalniški ventilator), drugače pa moraš odsesavati preko kakšnega filtra.
Lp,
Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RokO Član

Pridružen-a: Čet 23 Nov 2006 11:14 Prispevkov: 120 Aktiv.: 0.53 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Avg 12, 2013 8:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Imel sem obdobje, ko me je po nekaj urah spajkanja začela boleti glava.
V nekaj dneh sem si nabavil toel:
http://si.farnell.com/distelkamp/lda-1/fume-extractor-eu-plug-without/dp/352676
Ne želim delati reklama, ampak tole definitivno spada med top 3 nakupe lanskega leta.
(če kdo želi zadevo narediti sam, naj povem, da je notri samo en 12cm ventilator in en filter) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni