www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izgublejn certifikat SigenCA
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.60
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 19, 2013 10:26 am    Naslov sporočila:  Izgublejn certifikat SigenCA Odgovori s citatom

Zanima me, če kdo ve iz prve roke kaj je treba narediti za pridobitev novega certifikata SigenCA, če je bil stari izgubljen?

Gledal sem nekaj na njihovi strani pa kot vedno ne znajo jasno in enostavno napisati bistva. Torej izgubil sem tisto datoteko, ko sem če se ne motim naredil backup iz brskalnika. Certifikat sem sicer imel vnešen v brskalnik in narejeno varnostno kopijo, po formatiranju računalnika, certifikata nisem ponovno vnašal, ker se je izkazalo, da ga sploh ne potrebujem. Pri nesreči s trdim diskom pa je šel še backup v...

Splošno so meni ti certifikati totalna bedarija, sploh glede fakultet, kjer so glede na moje izkušnje uporabljeni v sistemih, ki imajo sami s sabo več kot dovolj težav. Ponavadi pa seveda odpovejo takrat, ko jih najbolj rabiš. Osebno, pa se očitno dan danes ne bo urejalo prav nič več.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 19, 2013 10:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S55EI
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Maj 2010 12:47
Aktiv.: 3.10
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 19, 2013 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kopirano in lepljeno s strani SigenCA

KAKO PREKLIČEM DIGITALNO POTRDILO SIGEN-CA? Preklic lahko imetnik zahteva na tri načine:osebno v času uradnih ur na prijavni službi. V tem primeru izpolni zahtevek za preklic potrdila in ga odda neposredno pri prijavni službi (ne npr. v vložišču).  elektronsko po elektronski pošti štiriindvajset (24) ur na dan vse dni v letu, če gre za možnost zlorabe ali nezanesljivosti potrdila, sicer pa v času, ki po veljavni zakonodaji velja za poslovni čas državnih organov.  V tem primeru imetnik pošlje na SIGEN-CA elektronsko sporočilo z zahtevkom za preklic, ki mora biti digitalno podpisan z zaupanja vrednim potrdilom SIGEN-CA za njegovo overjanje. Hkrati mora imetnik o tem telefonsko obvestiti SIGEN-CA na dežurno telefonsko številko za preklice (01 4788777).  telefonsko štiriindvajset (24) ur na dan vse dni v letu, če gre za možnost zlorabe ali nezanesljivosti potrdila, sicer pa v času, ki po veljavni zakonodaji velja za poslovni čas državnih organov.  Pri klicu na telefonsko številko za preklice 01-478 8777 pa mora navesti geslo, ki ga je v zahtevku za pridobitev potrdila imetnik podal kot geslo za preklic potrdila oz. ga je drugače varno posredoval SIGEN-CA. Brez gesla za preklic imetnik ne more telefonsko preklicati potrdila. KDAJ MORAM ZAHTEVATI PREKLIC POTRDILA? Preklic potrdila mora imetnik zahtevati:če je bil zasebni ključ imetnika potrdila ogrožen na način, ki vpliva na zanesljivost uporabe,če obstaja nevarnost zlorabe zasebnega ključa ali potrdila imetnika,če so se spremenili oz. so napačni ključni podatki, navedeni v potrdilu.Zahtevek za preklic je potrebno zahtevati nemudoma, če gre za možnost zlorabe ali nezanesljivosti ipd. nujne primere, sicer pa prvi delovni dan v času, ki velja za poslovni čas državnih organov oz. uradnih ur na prijavnih službah.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 19, 2013 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjamem, da so v bančništvu, kjer domnevam, da zadeve tečejo pravilno zelo uporabni, kjer pa je že sam sistem zastavljen površno in so z njim kar naprej težave pa...

In ja priznam ne spoznam se na te certifikate, zato sem pa raje vprašal. Bral sem sicer na njihovi strani o regeneraciji, vendar nisem uspel razbrati ali to pride v poštev v mojem primeru.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 19, 2013 11:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se pravi sedaj izpolnim obrazec za preklic in za pridobitev, ter oba nesem na UE?

Imajo zelo krasno narejeno in vedno ko klikneš na obrazec za preklic ti odpre stran z obrazcem za pridobitev in sem rabil kar nekaj časa, da sem našel podstran, kjer je povezava prava.

s55o
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Okt 2006 0:29
Aktiv.: 1.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 19, 2013 2:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen!

Moj prijatelj, ki dela na pomoči za SIgenCA pravi, da je to pravilni postopek, torej preklic in prošnja za nov certifikat.

Če ga imaš kot fizična oseba, greš na UE, če pa ga imaš za pravno osebo, pa na DURS.

Lp
Boštjan

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.73
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 19, 2013 4:26 pm    Naslov sporočila:  Re: Izgublejn certifikat SigenCA Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Splošno so meni ti certifikati totalna bedarija, sploh glede fakultet, kjer so glede na moje izkušnje uporabljeni v sistemih, ki imajo sami s sabo več kot ....

Torej bi ti raje videl, da nekdo s tvojim imenim vdre nekam v sistem in si vpiše par ocen, ti pa bi za to seveda odgovarjal?
Certifikati niso prav nič bedarija, so že v redu stvar. Če nekje stvar ne dela, potem ne moreš slabe volje stresati na nekaj, kar ni nič krivo...če je sistem zastavjen slabo, potem je bedarija sistem, ne pa certifikat, se ti ne zdi?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.78
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 19, 2013 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Priporočam, ko boš ponovno imel certifikat, posnami ga naprimer na kakšno staro čip kartico. Dodatno ga posnami na kakšen majhen USB ključ za arhiv. Uporabljaj tega na čip kartici, iz računalnika ga odstrani. Mr. Green
Slej ko prej ga boš potreboval za še kaj drugega kot za fakulteto. Naprimer za e-banko, e-upravo ali e-davke. Mr. Green
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 19, 2013 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri uvozu (nekaterih) cerifikatov je treba tudi paziti na nekatere detajle: namreč, ko zadevo uvoziš v IE, ponavadi samo klikaš "naprej, naprej, naprej..." in za=beš...
Namreč, IE privzeto IZKLJUČI omogočanje izvoza zasebnega ključa, kar pomeni da certifikat sicer uvoziš, ne moreš pa izvoziti zasebnega ključa, ki je nujen del certifikata. To pomeni da sicer lahko normalno delaš dokler se ti sistem ne sesuje, potem si pa mrzel, ker nimaš varnostne kopije.
Zato je vedno treba omogočiti izvoz zasebnega ključa!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 19, 2013 11:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za zanesljive informacije iz prve roke.

Se strinjam, da sam certifikat načeloma deluje in so bolj kot ne problem sami portali.

Po drugi strani pa se mi zdijo ti certifikati sila zakomplicirana stvar pa to geslo pa ono geslo pa sto varnostnih kopij pa me vem še kaj vse.

Lahko bi recimo osebna izkaznica vsebovala kak čip ali pa bi recimo ob ustvarjanju osebne izkaznice poskenirali še prstni odtis, ter ga shranili v bazo le ta pa bi preko čitalca (imajo ga že skoraj vsi prenosniki) služil za identifikacijo. Je pa to samo moje razmišljanje...

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 19, 2013 11:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj tudi certifikat lahko shraniš na pametno kartico in potem to uporabljaš namesto nameščenega certifikata. Čeprav se meni to zdi bolj komplicirano. Vsakič sproti iskat, kje imam kartico, pa jo vtikat v čitalec, pa jo potem pozabiš v njem in lahko vsak šalabajzer pride v tvoj sistem...
Nazaj na vrh
gregoral
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42
Aktiv.: 3.04

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 20, 2013 1:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Zato je vedno treba omogočiti izvoz zasebnega ključa!
...

Tole je za moj okus precej neuporaben nasvet.

Naj razložim:
- dokler računalnik deluje največkrat ni nobene potrebe po izvozu certifikata
- ko računalnik odpove pa obstaja velika možnost da certifikata ne boš uspel izvoziti
- poleg tega z izbiro te možnosti še olajšaš delo nekomu ki bi rad prišel do certifikata
- če fašeš primernega trojanca je v tem primeru izvoz tvojega privatnega kjuča trivialen

Torej moje priporočilo:
- certifikat ki ima tudi privatni ključ imej na enem (dveh, ...) poceni USB ključu/ih
- v ta namen uporabi namenski usb ključ, ki ga ne uporabljaš za nič drugega
- certifikat uvozi po potrebi na vseh napravah kjer ga potrebuješ
- pri uvozu ne vklapljaj opcije ki omogoča izvoz privatnega dela ključa

LP, Gregor
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 20, 2013 9:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, če že gremo okoli neumnosti, potem res ne vidim večje neumnosti kot stavek, da ne rabiš varnostne kopije, če računalnik deluje...

Neuporaben je, če ne upoštevaš osnovnih pravil teh zadev: certifikat je treba TAKOJ kopirati na varnostno lokacijo, ne šele potem, ko se ti nekaj sfiži. Ti kar naredi tako po privzetem vzorcu. Ti potem lahko dam telefonsko od dveh kolegov, ki sta morala predčasno naročit nov certifikat zaradi take neumnosti (sicer me kličeta za vsak "drek", le v tem primeru se jima ni zdelo potrebno), pa se lahko skupaj zapijete...

Moja navodila so bila napisana za primer PRVEGA prevzema certifikata, kjer se najlažje za=be stvar, se strinjaš? Sicer je pa imeti certifikat na USB ključku še večja neumnost kot kaj drugega, saj je tega izredno lahko izgubiti. Potem ni več veliko korakov do zlorabe. Se ti ne zdi da je težje odnesti ali izgubiti laptop ali PC kot pa en majhen ključek? Džabe ti je nasvet, da ne vklapljaj možnost izvoza ključa, če nekdo lahko vzame tvoj USB ključek, kjer ima vse.
Varnostno kopijo je bolje imeti na HDD, ne na USB ključku, katerega je vse prelahko izgubiti. Večina ima dandanes več kot en računalnik, pa ni problema. Dva naenkrat pa ne bosta umrla. Ali pa uporabiš zunanji HDD, če ga imaš.

Sicer, da se dopolnim:jaz to naredim tako:
-uvozim certifikat z možnostjo izvoza ključa.
-izvozim taisti certifikat najmanj na dve fizično ločeni lokaciji
-prepričam se, da kopija deluje
-izbrišem certifikat, uvožen na PCju
-nazaj uvozim certifikat na PC ter izključim možnost izvoza ključa
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 20, 2013 10:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najlepša hvala, danes sem stvar rešil, sedaj čakam na certifikat. Bom mogoče še takrat vprašal, če mi kaj ne bo jasno glede izvoza.
gregoral
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42
Aktiv.: 3.04

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 20, 2013 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Sicer, da se dopolnim:jaz to naredim tako:
-uvozim certifikat z možnostjo izvoza ključa.
-izvozim taisti certifikat najmanj na dve fizično ločeni lokaciji
-prepričam se, da kopija deluje
-izbrišem certifikat, uvožen na PCju
-nazaj uvozim certifikat na PC ter izključim možnost izvoza ključa

Točno tako delam tudi jaz (vsaj v primeru ko se certifikat ob prevzemu takoj namesti).
In to sem tudi jaz želel povedati, le da nisem opisal celega postopka.
Meni se namreč zdi skoraj samoumeven.

Torej če bolj pozorno prebereš kar sem napisal, je da za shranjevanje uporabiš namenski USB ključ ali dva.

Torej jaz imam dva ključka ki jih uporabljam samo za varno shranjevanje certifikatov in drugih pomembnih informacij.
Ti pa opisuješ da certifikate izvažaš na dve fizično ločeni lokaciji.
Meni se zdi to zelo podoben / ekvivalenten nasvet.

Nikjer nisem pisal o tem da ne izdelaš varnostne kopije.
Napisal sem da certifikat v celoti skupaj s privatnim ključem daš na namenski USB ključ.

O pripombi da bi izgubil ključek ki ga uporabljaš samo za pomembne dokumente pa ...
Moraš bit res trapast če ga sploh vlačiš naokoli.
Jaz imam naprimer enega v sefu, drugega v delavnici.
Nikoli nisem nobenega izgubil, saj oba ključka uporabljam izključno za shranjevaje pomembnih dokumentov.
Torej: 1. vzamem iz sefa, 2. priklopim, 2. zapišem dokumente, 3. varno odstranim, 4. izklopim, 5, pospravim v sef
Celotna operacija nikoli ne traja več kot par minut.

Kakšen medij pa ti predlagaš za dve fizično ločeni lokaciji?
Bi priporočal CD/DVD medije ali kaj drugega?
Jaz mislim da so CD/DVD mediji čez čas preveč nezanesljivi.
Druge opcije pa bom lahko komentiral šele ko bodo predlagane.

Torej po zdravi kmečki pameti naprej.
Imejte vsaj eno še bolje pa dve kopiji pomembnih dokumentov shranjenih izven računalnika.
Najbolje na medijih ki niso pogosto v uporabi.

Lp, Gregor
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 502 dni