|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bandittempl Neznanec

Pridružen-a: Čet 22 Avg 2013 17:30 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Čet Avg 22, 2013 6:21 pm Naslov sporočila: Pomoč pri osvetlitvi |
|
|
Pozdravljeni!
Sem nov na forumu. Na vas se obračam s vprašanji, na katere sem prepričan, da mi boste podali dobre odgovore.
Sem jamar in dosti hodim po jamah. Odločil sem se kupiti kamero GoPro. Z kamero bi snemal pot v jame, spuste,… Ker pa je v jamah tema, se na vas obračam z vprašanji o osebni razsvetljavi v jamah.
Imam Petzl čelado in pa Petzl naglavno svetilko MYO XP z tremi AAA baterijami, kot sta prikazani na sliki:
Sama luč je dovolj za osvetljevanje. Če pa bi hotel snemat s kamero pa bi bilo svetlobe premalo.
1. VPRAŠANJE: Kakšen vir svetlobi bi mi priporočili?
V tej naglavni svetilki je takšna luč:
Razmišljal sem da bi dodal kar takšne ledice iz zgornje slike. Namestil bi jih tako kot je prikazano na spodnji sliki:
2. VPRAŠANJE: Kje se lahko kupijo takšne ledice?
3. VPRAŠANJE: Kakšno napetost rabi takšna ledica?
4. VPRAŠANJE: Bi bila dovolj recimo ena 9V baterija?
5. VPRAŠANJE: Če bi bila 9V baterija dovolj, kje se da kupit takšen kabel kot je prikazan na spodnji sliki?
Kamero bi namestil na čelo čelade kot kaže spodnja slika, ali pa malo višje, da bi se videle ledice.
PROŠNJA: Če komu ni težko ocenit okvirne cene ledic in ostalih stvari oz. okvirno ceno celotnega projekta.
Upam da nisem preveč zahteven
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Avg 22, 2013 7:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bela visokosvetleča LED z lečo in reflektorjem bo kar OK vir svetlobe.
Močnejše LED rabijo hlajenje. Išči "white LED emmiter on star".
Za več naslovov trgovin poglej v temo Kitajske spletne trgovine.
LED se krmili tokovno napetost je okoli 3-4 V. Če je v ohišju več LED vezanih zaporedno lahko tudi več.
LED ne smeš priklopiti direktno na napetost. Za manjše moči je dovolj upor. Pri močnejših LED rabiš ustrezen LED driver.
Dobijo se tudi kompleti LED + leča + reflektor + driver.
Malo glej tudi na kot, v katerega LED sveti. Precej kitajskih svetilk ima zelo ozek snop. Verjetno si ne želiš imeti na posnetku samo treh zelo svetlih belih lis, vmes pa skoraj temo.
Klasična 9V baterija ima previsoko ceno in napetost, ter premajhno kapaciteto za dolgotrajnejšo uporabo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bandittempl Neznanec

Pridružen-a: Čet 22 Avg 2013 17:30 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

|
Objavljeno: Čet Avg 22, 2013 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja trajala bi ene 10min
izračunaj energijo(Wh) = napetost (V)*( tok *čas )(Ah)
deli z močjo ledic in dobil boš približno avtonomijo _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Čet Avg 22, 2013 11:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz kar nekaj hodim po jamah je pa res, da ne snemam. Glede na moje izkušnje in kar nekaj LED luči, bi se za snemanje odločil za kakih 30W, recimo 3x cree XML T6.
Tako konfiguracijo imam v ročni svetilki in se v jamah odlično obnese.
Ne zamerit ampak Myo XP je glede na karakteristike in izkušnje s podobnimi lučmi tlivka. Seveda pa je v jamah pomemben tudi čas delovanja, zato je vsekakor dobro poleg močnejše luči imeti luč z malce slabšo svetilnostjo in dobro avtonomijo. Za snemanje pa niti slučajno ni primerna.
Sicer pa bo glede na moje izkušnje s fotografiranjem v povezavi z dihanjem kamera na čeladi neuporabna. V jamah je pač recimo konstantna temperatura 6°C, ko pa izdhihnemo se izdihan zrak kondenzira, kaj sledi, ko se to zgodi pred fotoaparatom ali kamero je pa tako ali tako že znano.
Tako, da tole po mojem ni dobra določitev. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70805.58
|
Objavljeno: Pet Avg 23, 2013 12:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni