 |
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70780.76
|
Objavljeno: Ned Sep 17, 2006 8:52 pm Naslov sporočila: Čuden pojav v vodi |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator


 
Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.90 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Sep 17, 2006 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po moje tisto prvo vrenje še ni bilo pravo vrenje. Takrat se je voda šele odplinjala. Voda se začne odplinjat pri nekje 70˙C. Uparja se pa začne pri 100˙C (odvisno od zračnega tlaka) Uparjanje je lahko brez posebnega "vrenja" - kot v tvojem primeru. Bakrena dezva lepo prevaja temperaturo. Vsa voda je bila segreta na meji vrelišča. Tisto zrno je razburkalo "gladino". Tako si jaz razlagam pojav.
PS
Videl sem "eksplozijo" mleka. Zgodilo se je pri sestri. Pri kuhanju domačega mleka se je na vrhu naredila precej debela koža. Posledica tega je bila, da se je povečal tlak ter s tem zvišalo vrelišče. Ko je kožica počila je vsa vsebina brizgnila v strop. Sreča, da ni bilo ravno v tem trenutku koga v bližini. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član


Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Ned Sep 17, 2006 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Videl sem "eksplozijo" mleka. Zgodilo se je pri sestri. Pri kuhanju domačega mleka se je na vrhu naredila precej debela koža. Posledica tega je bila, da se je povečal tlak ter s tem zvišalo vrelišče. Ko je kožica počila je vsa vsebina brizgnila v strop. Sreča, da ni bilo ravno v tem trenutku koga v bližini. |
No, pri kupljenem mleku se to zagotovo ne bi moglo pripetiti, saj te mlekarna odsreči za dodatke...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član


Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Ned Sep 17, 2006 9:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Morda je kriva tvoja voda ? Ce voda nima dovolj svinjarije v sebi, potem vre zelo umirjeno (pac 100 stopinj C in izhaja para). Ko dodas nekaj (v prikazu tega na TV so uporabili sladkor), voda bruhne iz kozarca in te lahko posteno opece. Demineralizirana voda je najboljsi kandidat za tako "eksplozijo". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član


Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Ned Sep 17, 2006 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo!
Dokler sem imel emajlirano džezvico, je voda v njej enakomerno vrela z manjšimi a pogostimi mehurčki. V inox džezvi, se mi dogaja isti pojav kot Maretu. Da prišparam kako minutko najprej prižgem plato, in nanjo postavim džezvo, vodo pa dam gret v električni grelnik za vodo. Tam voda v slabi minuti zavre, nato pa prelijem v džezvo. Voda zacvrči, vendar lahko pustim tudi 20min, pa bo le tu pa tam kak večji mehurček.
LP Gorazd _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sergej Član

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 19:43 Prispevkov: 280 Aktiv.: 1.22
|
Objavljeno: Ned Sep 17, 2006 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Voda za spremembo agregatnega stanja rabi neko 'motnjo'. Sicer se mehurček ne more formirat. Običajno za to zadošča hrapavost površine. Pri steklenih in fino poliranih posodah pa tega ni, zato se voda pregreje tudi preko 100 st. Ko se sproži prvi mehurček, pa dobiš kar malo eksplozijo. Pogostost tega pojava je seveda večja pri čisti vodi.
Poizkus se najlažje naredi s steklenim kozarcem (večjim) in mikrovalovno. Vodo pregreješ, previdno brez tresenja vzameš ven in pomočiš not leseno palico.
Priporočam dodatno zaščito roke, ker so opekline lahko res hude.
Podobno je z lediščem. Le da je ta poizkus precej težje naredit. Vodo podhladiš in ko frcneš v posodo, ta v trenutku zmrzne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70780.76
|
Objavljeno: Ned Sep 17, 2006 11:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član


Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član



Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Sep 17, 2006 11:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podoben pojav je pri radenski ali podobni gazirani pijači.
V svežo odprto steklenico skozi lijak naenkrat vsuj čim večjo količino cedevite ali zmletega sladkorja in opazuj zanimivo reakcijo.
Hint: Poskus se izvaja izven zaprtih prostorov  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 7:03 am Naslov sporočila: Hm, jaz mislim |
|
|
Hm, jaz bi rekel, da je tako, a seveda se lahko motim:
Ko voda normalno vre, je situacija taka:
Najvišja temperatura je na dnu, kjer je vir energije. Tam se voda spreminja v paro in mehurčki potujejo navzgor v hladneši vodi, jo počasi ogrevajo in zapuste posodo na površini. Temu rečemo, da voda vre normalno.
Načeloma bi moralo to veljati za kakršno koli posodo. Če dodajamo dovolj energije, bo vretje postalo vse silovitejše, in v skrajnem slučaju vrže vse iz posode.
Razlika med emajlirano posodo in nerjavečo bi morda pomenila lahko, da tudi stene posode hitro prenašajo toploto in ni take razlike v temperaturi vode na dnu in temperaturi vode višje v posodi.
Čim pa vsipaš v vodo neko stvar, ki se v vodi topi, se vrelišče zniža in smo naekrat preko vrelišča in se zgodi to, da vrže vso vsebino ven. _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član


Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 8:00 am Naslov sporočila: Re: Hm, jaz mislim |
|
|
vilko je napisal/a: |
Hm, jaz bi rekel, da je tako, a seveda se lahko motim:
Ko voda normalno vre, je situacija taka:
Najvišja temperatura je na dnu, kjer je vir energije. Tam se voda spreminja v paro in mehurčki potujejo navzgor v hladneši vodi, jo počasi ogrevajo in zapuste posodo na površini. Temu rečemo, da voda vre normalno.
Načeloma bi moralo to veljati za kakršno koli posodo. Če dodajamo dovolj energije, bo vretje postalo vse silovitejše, in v skrajnem slučaju vrže vse iz posode.
Razlika med emajlirano posodo in nerjavečo bi morda pomenila lahko, da tudi stene posode hitro prenašajo toploto in ni take razlike v temperaturi vode na dnu in temperaturi vode višje v posodi.
Čim pa vsipaš v vodo neko stvar, ki se v vodi topi, se vrelišče zniža in smo naekrat preko vrelišča in se zgodi to, da vrže vso vsebino ven. |
Žal ni čisto tako. Celotni volumen vode mora biti, predno zavre, segret na 100°C. Res pa je, da je dno toplejše od sten in zato se tam voda lažje uplini, za kar pa so potrebne neke nečistoče. Če le-teh ni in je površina, ki vodo segreva, tudi gladka, se voda segreje na več kot 100°C. To je čista časovna bomba. Namreč ko vodo 'zmotimo' z vnosom nečistoč ali fizičnim udarcem, se voda naenkrat eksplozivno uplini. Razlaga: http://en.wikipedia.org/wiki/Superheating _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član


 
Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 8:21 am Naslov sporočila: |
|
|
In voda z raztopinami (sol) ima načeloma višje tališče kot destilirana.
LP, Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član


Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 8:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Na inox posodo se prime manj delcev, kot na normalno džezvo. Če notri naliješ vodo z malo ali brez trdnih delcev je vodo lažje pregreti. Delcev je lahko zelo malo, tako da sploh ne ne spremenijo (znižajo) vrelišča vode.
Dobro znani Mythbusterji so pokazali kako gre z vrenjem vode. Destilirano vodo se lahko segreje na 100 stopinj, brez da bi zavrela. Ob dodatku delcev (sladkorja) pa v trenutku zavre.
Vrenje, ki ga povzroči sladkor natresen v pijačo z CO2 je drugačno. Sladkor se v vodi topi bistveno bolje od CO2, in ga zato izpodrine z zelo močnim mehurjenjem.
Mare: Za test vrži v "vrelo" vodo kamenček, fin pesek ali nekaj drugega netopnega. Tako se bo videlo, ali je vretje posledica raztapljanja. Tehnično gledano bi morala voda zavreti ravno tako kot z sladkorjem.
Jur
Nazadnje urejal/a jur Pon Sep 18, 2006 8:34 am; skupaj popravljeno 6 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 8:25 am Naslov sporočila: Ja, morda |
|
|
Ja, tudi to je možno, vendar za pregretje je potrebno zelo hitra spremeba temperature in to homogeno preko celega volumna, kar se na štedilniku po mojem mnenju ne dogaja.
Isto je važno za podhladitev. Potrebno je zelo hitro in homogeno hladiti vodo, da bo tekoča pod lediščem.
Citiram: |
This can be caused by rapidly heating a homogeneous substance while leaving it undisturbed |
Kar se nečistoč tiče, le te zmanjšujejo temperaturo vrelišča. Sicer pa sem prepričan, da bi se vretje zgodi tudi v kemično čisti vodi.
Citiram: |
In voda z raztopinami (sol) ima načeloma višje tališče kot destilirana. |
Tudi to je res, a v našem primeru se pogovarjamo o vrelišču, in slana voda zavre prej kot destilirana...
Kakor koli, važno je da je potem kavica dobra, vroča in sladka! _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sergej Član

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 19:43 Prispevkov: 280 Aktiv.: 1.22
|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 8:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Jap! Ravno to je to.
Vilko!
Ravno obratno. Vodo lažje pregreješ, če jo segrevaš počasi. Pri hitrem segrevanju pride do močnega konvekcijskega vrtinčenja in vrtinec zaradi podtlaka pomaga formirat mehurček.
Kemiki ta pojav dobro poznajo in ga preprečujejo z vrelnimi kamni. Običajno uporabijo kar razbito keramiko. Prav zanimivo je videti popolnoma mirno tekočino in tisti košček keramike na sredi, ki besno vre. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|