www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izdelava funkcijskega generatorja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sulc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34
Aktiv.: 1.99

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 17, 2006 10:40 am    Naslov sporočila:  Izdelava funkcijskega generatorja Odgovori s citatom

Sporočila so iz teme o nakupu LCDjev...
aly.

Rabil bi ga za nek funkcijski generator iz elektorja. Vendar že malo oklevam kar se izgradnje tiče, saj se dosti materiala ne dobi več (vključno z max038-).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 17, 2006 1:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V planu imam razviti zahtevnejši funkcijski generator. Mogoče se ti splača počakati.

No nekaj smernic za razmišljanje: lcd (2x20, mikrokontroler, programabilna logika, A/D konvertetr, digitalni attenuatorji..)

sulc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 17, 2006 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kateri čip bo osnova le-tega ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
NUFAN
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39
Aktiv.: 3.99
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 17, 2006 8:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to, kar je prej naštel VolkD, sklepam (oz. je logično), da je osnova tega mikrokontroler.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 17, 2006 11:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja.. osnova. Ni ravno enostavno, ker ni le en čip.
Osnova je pravzaprav programabilna logika v kateri je namen sestaviti en vsaj 24 bitni ADDER. Ta adder naj bi sešteval vrednosti prvega in drugega registra nazaj v prvega ob vsakem ciklu nekega stabilnega ( quarz) oscilatorja. Zgornjih 8 bitov prvega registra je uporabljenih kot adresni prostor v zelo hiter RAM ( vse je v CPLD-ju). Podatki iz RAM-a gredo na A/D konverter in to gre potem na attenuatorje ( digitalne)

Prikaz frekvence, nastavitev atenuacije, krmiljenje vrednosti v drugem registru ( frekvenca signala) - vse to je prepuščeno mikrokontrolerju.
Mikrokontroler tudi vpiše vzorec v RAM. tako imamo lahko tam sinusoido, lahko pa kakršen koli drugačen signal.
Princip delovanja omogoča naslavljanje 2 RAM polj. Tako lahko zgeneriramo 2 signala, ki sta sicer sinhrona, a lahko zamaknjena za poljuben fazni kot.
Tako napravo se seveda da tudi krmiliti s PC-ja prek USB porta.

Precej tega imam že narejenega. No marsikaj še manjka. Predvsem se zatika pri hitrem a/D pretvorniku. Zaenkrat brez problemov dobim 18 MHz sinusoido, trikot in žago. Slednja ni ravno idealno lepa.
Tudi attenuatorji še niso narejeni. Prav tako manjka program za nastavljanje frekvence.... zaenkrat je zapečena fiksna frekvenca. Če jo hočem spremenit moram zapečt nov program Laughing .
O tem, da imam idejo narediti sweep funcijo.. raje nebi.

sulc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 18, 2006 2:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa vem. Glede na to da sem skoraj 100% analogni tip, mi tole ne diši preveč. Samo enkrat bo treba spoznati tudi digitalno smer, če ne te povozi čas ali kako že ?
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.61
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 20, 2006 9:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD, če / ko boš rabil pomoč pri tem projektu, mi povej. Trenutno imamo v izdelovanju podobno napravo (v bistvu multifunkcijska testna naprava, katere glavni del je sinhron SIN+COS generator).

Lahko ti pomagam tudi z izdelavo softvera. Delal sem že s FTDI čipom (USB) FT2232 in FT248. Slednji se mi bolj dopade za takšne aplikacije.

LP

VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 20, 2006 9:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uf.. hvala na pomoči. Enkrat se bova res morala dobiti. Tole bi znalo biti koristno sodelovanje.
Medo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Feb 2006 19:53
Aktiv.: 0.30
Kraj: Laško, Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 20, 2006 10:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hoj!

Je kdo mogoče razmišljal okrog DDS, - AD9854?

lp Andrej

bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 20, 2006 2:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam se ravno ukvarjam s samogradno z DDS. Srce celega projekta sem si omislil okoli AD9834 (malo šibkejši brat AD9854). Trenutno imam en mali zastoj, ker sem založil sam čipek Confused .

Drugače pa je 10bitni DDS, ki naj bi bil zmožen generiranja signalov tja do 37Mhz (s 75Mhz oscilatorjem).

Shemo sem pa vzel kar iz datasheet-a

Če pa koga zanima pa lahko pripnem tudi vezje DDS dela. Wink
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 21, 2006 12:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z DDS-ji se da generirat samo sinusne signale. Jaz pa potrebujem signale različnih oblik. Med drugim tudi digitalne vzorce ( pattern generator).
Z vpisom signala v RAM bom imel možnost dobiti karkoli.
Sicer je pa tisto, kar bom napekel v Programabilno logiko res DDS.
No razen povedanega potrebujem tudi dva sinhrona izhoda. Recimo dva sinusna signala zamaknjena za N °. Pri čemer je n katera koli vrednost.
Ali pa recimo impilze in signal žagaste oblike. Oboje mora biti sinhronizirano.

harum
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Feb 2006 8:25
Aktiv.: 0.73
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 21, 2006 8:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

predvidevam da si z programirno logiko mislil na FPGA.
ali razmišljaš tudi o tem, da bi tudi mikrokontroler naredil kar z soft coro-m?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 21, 2006 8:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Z DDS-ji se da generirat samo sinusne signale.
Malček, ki je uporabljen v mojem projektu zna naredit sinus, trikot in pravokot..... Če mu izklopiš sin-rom dobiš trikoten signal, za pravokotnega pa uporabiš izhod komparatorja. Res pa je da z njim ne moreš generirati bolj kompliciranih oblik signala. Za moje potrebe bo tale izvedba kar dobra.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.61
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 21, 2006 8:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

harum je napisal/a:
ali razmišljaš tudi o tem, da bi tudi mikrokontroler naredil kar z soft coro-m?

Po mojih izkušnjah so razni "ready-made" mikrokontrolerji (recimo ATmega serija, ARM pa sploh) dovolj zmogljivi, da ni potrebno porabljati dragocenega prostora v FPGAju. Če pa govorimo o CPLDjih je pa zmeraj premalo prostora.

Poleg tega imajo kupljeni mikrokontrolerji veliko že vgrajenega pomnilniškega prostora (flash in EE), nekateri že narejen USB hardware, in seveda že narejena in stestirana razvojna orodja (prevajalniki itd).

Sem pristaš zunanjih procesorjev, dokler hitrost ni kritična.

jest
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 03 Avg 2004 15:32
Aktiv.: 0.02
Kraj: lj

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 21, 2006 9:11 am    Naslov sporočila:  različni signali iz DDS Odgovori s citatom

Hojla,
VolkD, tudi jaz potrebujem DDs signal različnih oblik. Zaenkrat sem našel DDS procesorje, primerne za povezavo z uPc Analog Devices AD9834 (sin, tri), AD9833 (sin, tri, sqr) in AD5932 (sin, tri, sqr). Za kaj več še nisem vrtal. Če in ko najdem, javim. Za čipe obstaja tudi nekaj projetkov: AD9894 - f6blk.net, AD9833 - elektronik-kompendium.de + tobiscorner.floery.net.., AD5932 - www.bmo.physik.uni-muenchen.de (google zna vse!) Še največ projektov je za Ad9850/1, vendar vsi padejo na stabilnosti in flexibilnosti in izhodni sekciji.
lp, Aleš
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni