www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Subwoofer!
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
limona
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Jan 2010 21:01
Aktiv.: 0.28
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 29, 2013 8:08 pm    Naslov sporočila:  Subwoofer! Odgovori s citatom

Živjo!!

Ugotovil sem da kljub solidnim zvočnikom, katere sem naredil sam, rabim še malo več "bassa" no ja pa tudi zaradi osebnega veselja, da spet kaj sam doma naredim Smile... No za to sem se odločil da si naredim subwoofer. Malo sem pogledal po internetu in našel tole : Ojačevalec http://pcb.jspayne.com/150wattamp.html ,, in pa ohišje http://www.visaton.com/en/bauvorschlaege/subwoofer/sub_w2039/index.html... Sedaj me pa zanima: 1. Napajanje http://www.circuitstoday.com/wp-content/uploads/2008/03/power-supply-for-amp.png ne najdem pcb za vezje če ima kdo mogoče kaj podobnega ali pa če se da kupit to celotno napajanje?
2.Kretnica : kdaj porezat frekvenco?? sedaj imam tole zadevo http://www.visaton.com/en/bauvorschlaege/2_wege/altoi/index.html..
Seveda ni še nič dokončnega saj sem sedaj še v fazi zbiranja podatkov Smile.. Hvala za pomoč Very Happy

LP

limona
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 27, 2013 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo,

včeraj sem probal ojačevalec če deluje ga priklopil in zgodilo se ni nič laično sem pomeri z volt metrom po vezju vendar nisem prau nič ugotovil res da sem zamenjal kondenzatorja namesto 4.700uf sem dal 10.000uf vendar vendar v tem ne bi smelo biti problema. Še enkrat sem preveril vse lote vendar ne vidim težave... Edino kar sumim da sem narobe vezal toroidni transformator namreč vezal sem ga zaporedno http://www.tinsontraining.co.uk/ematerial/ebook%20exercises/transformer%20connections.html (zgornja vezava)...?? Res nevem v čem je težava prosim pomagajte mi da stvar izpeljem do konca.

LP

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 27, 2013 2:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje boš rezal, je odvisno od tega, do kje sežejo osnovni zvočniki.

A si srednji odcep toroida povezal na zemljo?

limona
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 27, 2013 2:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse ostalo sem rešil sedaj imam težavo samo zadevo zagnati da bo delala. Ja sem ja. Drugače ne morem zvezati.. vendar mi ni jasno ker potem če tako zvežem je logično da imam 56 V kar je pa preveč.
limona
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 02, 2013 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj sem zamenjal varovalki vendar sta spet po 20s pregorele priklopljeno sem imel samo napajanje. Varovalki sta počasni 6.3A v čem bi bila težava? Na vezju ni nobenega kratkega stika...

LP

ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 02, 2013 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za končna tranzistorja tip 142/147 ti svetujem napajanje po 2x 30V. Če jih imaš 2 x 56 in si gor priklopil bas driver, ki mu impendanca pade nizko, je to vzrok, da si kuril varovalke, slej ko prej boš pa še tranzistorje
limona
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 02, 2013 9:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napajanje imam 2x29V sedaj testiram brez zvočnika in brez signala. Ali je to pravilna vezava trafota v mojem primeru http://www.tinsontraining.co.uk/ematerial/ebook%20exercises/transformer%20connections.html (prva vezava) tam kjer sta povezane 2 žice je zemlja? Kako bi preveril ali so tranzistorji še delujoči? Čisto mogoče da sem katero componento ponesreči skuril kako bi to preveril ?

LP

ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 03, 2013 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Povezava transformatorja je tako prav. Če tranzistorji delujejo, jih pa premeri.
Glede na to, da gre za poceni kose, jih lahko kar zamenjaš in sprobaš.
Na + in - vejo daj 12 ohm 5w upor, ko boš vklopil. Tako boš zaščitil tranzistorje in boš lahko videl, če je vse vredu. V prostem teku ti lahko vleče samo majhen tok, nikakor ne par amperov.

limona
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 03, 2013 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A je možno da sta kondenzatorja prevelika 10.000uf morala bi biti pa 4.700uf? Jutri bom zamenjal oba tranzistorja BC556 ampak kako bi lahko skuril kak element če pa imam varovalki ki sta točno zaradi tega tam da preprečita to?? Ko sem priklopil gor napajanje sem zmeril da je na izhodu za zvočnike in na vhodu za signal napetost vendar je nebi smelo biti morda to na kaj nakazuje kaj bi bilo lahko narobe? Počasi že izgubljam ideje kaj bi še bilo lahko narobe Very Happy .
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 04, 2013 8:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poizkusi priklopiti samo trafo in usmernik (mostiček + kondenzatorji), brez ojačevalnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
limona
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 07, 2013 3:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi to sem naredil in sem izmeril na kondenzatorju 41V.
limona
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 09, 2013 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jahh očitno res nimam sreče s tole zadevico :/ zamenjal sem vse tranzistorje in obe diodi in tudi mostiček vendar spet, ko sem priklučil ( brez zvočnika in signala) mi je v trenutku skurilo varovalki... Res nimam več idej kaj bi bilo lahko narobe. Evo prilagam še slike, če so kaj v pomoč.

LP

IMG_4032.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.32 MB
 Pogledana:  11 krat

IMG_4032.JPG

IMG_4025.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.6 MB
 Pogledana:  18 krat

IMG_4025.JPG

ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 10, 2013 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem na hitro pobrskal po disku in ugotovil da sem točno tak ojačevalec nekaj let nazaj naredil tudi sam. Dela še danes. V kolikor se spomnim je začel delati od prve. Pcb sem si zrisal sam (napajalnik je ločen od končne stopnje). Bi pa na tvojem mestu izhodne tranzistorje montiral na hladilnik, tudi ko samo preizkušaš na mizi. Če ti zadeva zaoscilira, se tudi hitro pregrejejo in uničijo.
Nazaj na vrh
blay44
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17
Aktiv.: 3.42

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 10, 2013 3:37 pm    Naslov sporočila:  šrot Odgovori s citatom

Ker je veselje ob prvem ojačevalcu nepopisno, je mogoče res smiselno spraviti tale "tr la la" v delujoče stanje.
Prvo, če si delal in uporabljal material iz podanega linka, to je http://pcb.jspayne.com/150wattamp.html je max. napetost transformatorja, ki bi jo vhodni del še izdržal 2 x 9V. Potem bo treba prilagoditi c4 in upam, da imaš upore r5 in r3 3.3kOhm. Vrednosti so na shemah različne!
Preveri vhodne tranzistorje, ki sta verjetno prebila (vsaj eden). Z malo serče je driver zdržal, sigurno pa je odletel zvočnik, če je bil priključen.

LP
Nazaj na vrh
limona
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 10, 2013 9:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

blay44:
Naredil sem iz tele strani ( ker je bila zraven še pcb shema in sem raje prek te strani http://www.diyaudiotr.com/proje/darlington-cikisli-amplifikator/#sonyorum ). Res da sem spremenil kondenzatorja na 10.000uf zamenjal sem mostiček namesto 4A sem dal 8A in pa varovalki na 6.3A edino te elementi se razlikujejo od prvotne sheme. Pravkar sem ugotovil da imam na vezju 4700 Omega moram imeti pa 470 Omega Anxious mogoče je to ena izmed težav. Testiram brez zvočnika in brez vhodnega signala... Zelo dobr občutek bo ja, ko bom ugotovil problem... za to pa toliko časa vstrajam pri tem Smile .

Ule:
Imam pritrjen hladilnik ko testiram, odmontiral sem ga, da se lepše vidi slika.

LP

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni