|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.52
|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Dobil si nekaj resnih odgovorov, pa te to ni ustavilo, da ne bi se naprej gonil svoje traparije. Veliko srece pri izdelavi tvoje kreacije (nacrt ze imas, zato kar veselo na delo), nedvomno bo bolj preprosta za izdelavo in cenejsa, kot bi bilo kaj takega  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lojz Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31 Prispevkov: 668 Aktiv.: 2.81 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
@VolkD
Citiram: |
Hmmm... in LED ?
To je valjda oddajnik ! |
To že drži, ni pa iz krompirja  _________________ LP
Lojz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.75 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 1:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
poki je napisal/a: |
Oprostite fantje. Sam ne vem zakaj je treb briti norca iz mene. Saj vem da sem nov na forumu. Samo spraševal sem po pomoči vi se pa norčujete. Ta forum sem imel za koristno dobrega. Sedaj pa vidim da se samo neki norčujete. Oprostie še enkrat da sem sploh kaj spraševal. Lep dan vsem. |
Ni problem v tem da si nov ampak da sprašuješ neumnosti. Logika: tuner je namenjen SPREJEMU šibkih signalov. Zato so v njem zelo občutljivi aktivni elementi, ki pa ravno zaradi občutljivosti zmorejo zelo majhno moč. Razen tega je proces obdelave signala pri tunerju ravno obraten od poti signala pri oddajniku, pa še na izhodu tunerja dobiš čisto druge frekvence kot jih potrebuješ za oddajnk. Torej misija nemogoče.
Če pa lahko pokažeš kakšen uporaben link na to temo pa te bomo jemali bolj resno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.92 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 2:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
poki je napisal/a: |
Oprostite fantje. Sam ne vem zakaj je treb briti norca iz mene. Saj vem da sem nov na forumu. Samo spraševal sem po pomoči vi se pa norčujete. Ta forum sem imel za koristno dobrega. Sedaj pa vidim da se samo neki norčujete. Oprostie še enkrat da sem sploh kaj spraševal. Lep dan vsem. |
poki, padel si na forum, kjer je strokovno znanje na zelo visokem nivoju. Tu boš težko prodajal meglo zavito v olupek iz etra. Razložili smo ti, da je to kar bi rad naredil je tehnično in finančno neracionalno.
Ti pa še naprej vztrajaš pri svojem in ne daš do sebe. Problem znanja je, da se oddajnika lotiš iz nule, in tega ti manjka, zato se poskušaš zateči k "nekakšni čudežni predelavi", ki pa žal pušča vodo na vseh koncih. Verjemi da je tako ! Čutim se dovolj kompetentnega, da ti to povem. Ne zato, ker sem moderator, pač pa zato, ker se z radijskimi napravami (sprejemniki in oddajniki) ukvarjam že več kot 30 let. Za sabo imam naprave, ki delajo na nekaj 10 KHz, kot tudi take, ki delajo na nekaj 10 GHz.
Če že vprašaš nekaj, kar ne gre, potem upoštevaj nasvete, ali pa demantiraj stvar. V nasprotnem boš prav gotovo deležen, če več ne vsaj malo sarkazma.
Res smo tu zato, ker želimo pomagat, a le če dotični to pomoč sprejme. Če tega ne želi ali noče, potem upravičeno pomislimo, da se iz nas zafrkava.
Glede na povedano, me sedaj zanima, kaj pravzaprav ti pričakuješ? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poki Član

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 10:50 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.05 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 2:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je že vredu porbal bom narediti to varjanto ki sem jo omenil in pa varjanto ki mi jo je podal Sokrat v linku. Sej če moja varjanta ne bo delovala mi bo pa tak oddjanik ku ga bom dobil na linku al pa če imate še vi kakšno shemo. Bi vas lepo prosil če bi jo delili z mano. Je pa res da ne morem še dostopat do priponk ker nisem t.i. Aktini član . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 3:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš problem z nabavo materiala za ta oddajnik, povej, pa ti ga poklonim (material). Nima pa smisla uničevati radia za tak namen. Če je radio že pokvarjen, potem ni smiselno puliti ven sumljive komponente. Če si začetnik, potem je pametno, da vzameš nove in delujoče komponente. Če ne bo delalo, veš da je nekaj drugega narobe, ne pa komponente. Jaz sem včasih zbiral vse mogoče stare stvari za rezervne in sestavne dele. Veliko stvari mi ni delalo, ker so bile že v osnovi zayebane (stare defektne komponente). Ker stvar ne deluje, čeprav je prav sestavljeno, se počutiš kot idiot, pa te na sploh mine sestavljanje elektronike.
Nauk: stare stvari sumljivega izvora in nedelujoče naprave po hitrem v smeti.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poki Član

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 10:50 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.05 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 3:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jah kak nej rečem začetnik glih nseim je pa res, da se nikoli nisem resno ukvarjal z izdelavo vezij razen v srednji šoli potem naprej pa nisem imelčasa. Zdej sem se pa odloču da bi lahko kaj začel delat ker mi je brez veze, znajne mam ampak nč koristenga ne naredim. Jur hvala za ponudmo materilala ampak če se bom spravil bom ves materjal nakupil. Če pa maš kako shemo ali načrt za kak FM oddajnik bi ga pa rade volje videl. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 4:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mikrofonskih radijskih oddajnikov nisem delal že zelo dolgo, zato nimam nobene sheme pri roki. Na www,google,com pa najdeš veliko primernih shem. Iščeš: fm radio transmitter. Kaj je primerna shema je težko reči. Biti mora za komercialni radijski band in imeti mora majhno moč.
Ena tudi primerna shema: http://www.aaroncake.net/circuits/fmtrans.htm
Povedano je popolnoma vse za izdelavo. Shema ima tuljave iz žice, zato lahko z stiskanjem/nategovanjem tuljave preprosto spreminjaš frekvenco.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.92 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 5:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne tu je napisano vse tako kot ni treba da bi bilo !
Napak je prav vse kar je lahko.
Tiskanina je enostranska, kar je hudo narobe ! Noben izmed vodov namreč na ta način ni impedančno prilagojen .
Uporabljen tranzistor je 2n3553, ki je predviden za delo na 28V.
Razen tega je v specifikaciji lepo vidno da se z njim da dobiti 2,5W a pri napajalni napetosti 28V. To pa še zdaleč ni 4W.
Tranzistor je predviden za delo na 28 V in se pri nižjih napajalnih napetostih povsem drugače obnaša ( parametri so drugačni). Na 12 V nikakor ne more dati 2,5 W niti 1 W ni v stanju doseči. Ojačenje mu pade pod 4db.
Tranzistor ima pri pravilnih statičnih pogojih 10 db ojačenja, kar pomeni, da bi za 4W morali vanj pripeljati 0,4 W moči. Iz parametrov za 2n2219 se vidi da je to "general purpose" tranzistor, ki ni namenjen za delo na VF. Še zdaleč pa ne more zagotoviti 0,4 W v tem frekvenčnem področju.
Tranzistor je namenjen frekvencam od 130 do 170 MHz. Njegova interna izdelava ( več tranzistorjev vezanih paralelno) ne dovoljuje dela na nižjih frekvencah. Saj so fazne razmire na posameznih tranzistorčkih v tem primeru povsem napačne. To pa povzroča pregrevanje, ki pa pri bipolarnih tranzistorjih povzroči, da se nekoliko bolj odpro. Steče malo večji tok, kar povzroči dodatno segrevanje. To pa še malo večji tok. Končni efekt je skurjen tranzistor. Mehanizem uničenja tranzistorjev je torej poznan. Teh tranzistorjev se ne sme "terati" da delujejo na nižjih fekvencah, kot so predvdene, saj to povzroči nestabilno delovanje in končno nekontrolirano uničenje.
In .. še mala ampak ne tako nepomebna napaka.
Citiram: |
Najprej naj omenim, da je to vezje namenjeno bolj v raziskovalne namene kot pa za redno uporabo, saj oddaja na območju, kjer radioamaterji ne smejo oddajati (frekvenčni pas je KOMERCIALEN)! |
Ne glede za kake namene je vezje narejeno, za oddajanje je potrebno imeti radijsko dovoljenje. V tem frekvenčnem pasu, pa je radijsko dovoljene mogoče dobiti za komercialne oddaje. Za eksperimentalne namene radijskega dovoljenja v tem pasu ni mogoče dobiti.
Na vse te stvari in na link na to vezje sem na forumu že odgovarjal. Ko se bo link pojavil še enkrat, bom smatral to za provokacijo in temu primerno reagiral. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 469 Aktiv.: 1.98 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD, hvala za obrazložitev. Naj povem da nisem zasledil te teme kjer bi bilo govora o tem oddajniku (nisem niti iskal), zato se opravičujem, ob enem pa link umikam.
Kakorkoli že, ni bilo mišljeno kot provokacija ampak zgolj pomoč!
LP, Jani |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni