www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Težave z GSM modulom TC35 - Arduino
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
martinuino
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 07 Avg 2013 21:38
Aktiv.: 0.05

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 07, 2013 10:10 pm    Naslov sporočila:  Težave z GSM modulom TC35 - Arduino Odgovori s citatom

Pred mesecem sem kupil Arduino Uno starter kit in za tem še en kup senzorjev in dodatkov. Počasi in uspešno napredujem v elektroniki, zalomilo se mi je, ko sem kupil GSM modul preko e-bay:
http://www.ebay.com/itm/261006967389?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649
Ker sem ta modul dobil brez dokumentacije, sem nekaj časa iskal podobne primere, poskušal to in ono, ampak brez uspeha. Od dobavitelja sem dobil nekaj slik in dokumentacije:
https://app.box.com/s/wdvnazamhzwfuagg0y4x
https://app.box.com/s/ej4kux0y0i2nqbek4796
https://app.box.com/s/qldx0q0y47kr8sgwwqlj
https://app.box.com/s/msb1jrrxmtmne451isn2
Ker sem s tem modulom porabil že ogromno časa in sploh ne vem, ali še deluje (lučka power sveti in za signal utripa), bi ga dostavil nekomu, ki ima več izkušenj in mu ga pustil, da ga preizkusi. Če deluje in ga je na nek način možno povezati z Arduino UNO za pošiljanje in sprejemanje SMS-ov, bi tistemu, ki mu to uspe, plačal delo. Vesel bom tudi vsakega koristnega namiga na forumu.

Odziv od modula dobim edino, če priklopim PIN-a 2 in 3 na Arduino s PIN-oma 9 in 10 (RI in TI) na GSM modulu. Povezal sem tudi PIN z oznako GND na GSM modulu s PIN-om GND na Arduino (tisti GND na desni strani nad PIN 13). Arduino se napaja iz računalnika preko USB, GSM modul pa se napaja preko 12V 2A adapterja. Vendar odziv modula je serija čudnih znakov "y s pikicami zgoraj". Poskusil sem z različnimi baud rate, ampak ne pomaga.

Prosim za pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
skalpel
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 19:46
Aktiv.: 2.65
Kraj: Šenčur

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 07, 2013 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo poglej na google Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
martinuino
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 07, 2013 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za nasvet, ampak na google gledam že 3 tedne in tudi adapter sem vključil v vtičnico, v kateri je napetost in kitajščine se še nisem naučil. Če lahko kdo pomaga OK, tistim, ki bi mi radi povedali samo to, da so pametnejši, pa se že v naprej zahvaljujem.
Nazaj na vrh
skalpel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 07, 2013 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se ti je kaj grelo, ker 12V se mi zdi veliko jaz napajam arduina z 6V ali 9V. Če ti pošilja neke znake je verjetno težava v kodi.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.64
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 07, 2013 11:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj je napisal, da Arduino napaja iz USB, le GSM modul iz adapterja.

Sicer banalno vprašanje, mase imaš skupne? Sicer, če jih nebi imel potem Arduino nebi zaznal ničesar.

mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.15
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 07, 2013 11:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz ti priporočam, da pustiš ardruinota pri miru in najprej modem povežeš na PC (tako kot imaš na slikah). Koliko sem na hitro pogledal sheme moraš povezati dva jumperja (tako kot kaže slika) in boš imel serijskega z modema na rs-232. Lahko pa priključiš kak usb->uart (na primerne pine - glej shemo zgornji desni kot).

Ne pozabi, da se modemi priključujejo Rx->Rx in Tx->Tx.
Ko imaš enkrat povezano na PC pa preko terminala pošiljaj AT ukaze in spremljaj njihov odziv.

Šele ko ti z PC-jem zadeva igra, pa poizkusi na ardruinotou.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
martinuino
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 08, 2013 12:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, to da bi povezal GSM modul na PC preko RS232 sem že razmišljal, ampak v tem času še nisem prišel do PC, ki bi imel RS232, sam pa imam notebooka brez tega priključka. Vsekakor hvala za namig in to bo verjetno naslednji korak.

Kar se tiče priključka na zemljo, napajalnik za GSM modul ima jack, ki ga vtaknem v vtičnico na modulu in tu dobi modul +12V in zemljo. Na modulu je PIN, na katerem piše GND in zraven njega je eden, na katerem piše VCCIN. Z žičko sem povezal ta GND z GND od Arduino, ampak ne vem če je to prav.

Ker naj bi bilo vsaj za RS232 priključek jasno, kje je RX, TX in GND, sem poskusil povezati RS232 priključek preko MAX232 čipa na Arduino, ampak tudi ni delalo, verjetno zaradi kakšne moje napake.
Nazaj na vrh
arksi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Aktiv.: 3.66
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 08, 2013 6:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mujo je napisal/a:
Jaz ti priporočam, da pustiš ardruinota pri miru in najprej modem povežeš na PC (tako kot imaš na slikah)...........

Tako kot je že mujo predlagal bi tudi jaz najprej priključil modem na PC. Če nimaš orginalnega RS232 na računalniku pa uporabi kakšen USB/RS232. Kolikor sem pogledal shemo in slike imaš RS232 priključek že na modemu in preko tega priključka (Tx, Rx, GND, spodnja slika) bi verjetno lahko vspostavil komunikacijo s PC. Kolikor vidim imaš na modemu tudi MAX232, zato so po vsej verjetnosti nivoji RS232 12V.

Z modemom komuniciraš tako, da mu pošiljaš "AT" ukaze.
Npr.: če v terminal oknu vpišeš ukaz "AT" in "CR" "ENTER" odgovori modem z OK seveda, če je izbrana prava hitrost komunikacije in, če modem deluje v redu.

martinuino je napisal/a:
........Ker naj bi bilo vsaj za RS232 priključek jasno, kje je RX, TX in GND, sem poskusil povezati RS232 priključek preko MAX232 čipa na Arduino, ampak tudi ni delalo, verjetno zaradi kakšne moje napake.

Mislim, da je iz spodnje slike jasno kako so razporejeni pini na RS232. Ampak, kot sem že rekel, najprej modem spravi v delovanje preko PC. Potem priključuj na Arduino, saj niti ne veš, če koda deluje 100%.....

LP

Rs232_GSM_modem.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  38.85 KB
 Pogledana:  1 krat

Rs232_GSM_modem.jpg

Nazaj na vrh
mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.15
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 08, 2013 9:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

martinuino je napisal/a:
Ja, to da bi povezal GSM modul na PC preko RS232 sem že razmišljal, ampak v tem času še nisem prišel do PC, ki bi imel RS232, sam pa imam notebooka brez tega priključka. Vsekakor hvala za namig in to bo verjetno naslednji korak.

RS232 -> USB adapterji niso tako redki in dragi. Se kar splača nabaviti.
Lahko pa si nabaviš USB->UART adapter (ki uporablja 3,3/5V logične nivoje). Te pa se priključijo direktno na (v tvojem primeru) na modem - mimo MAX232.
Primer takega najdeš na ebayu Ta je sicer dražji ampak je iz Anglije in ima še dodatne signale ven pripeljane (CTS/RTS).

V kolikor si v MB ti lahko posodim svojega (tudi RS232->USB).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
martinuino
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 08, 2013 9:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za nasvete. Zdaj sem naročil adapter RS232 -> USB in čakam da pride čez kak mesec.
Nazaj na vrh
jakar
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:34
Aktiv.: 0.80
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 08, 2013 9:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot so ti svetovali že ostali. Na modemu, kjer z jumperi mostičiš kje boš imel signal se lahko priklopiš z USB/RS232 adapterjem in najprej vzpostavi komunikacijo z terminalom PC-ja, (moj ima izhod za priklop na PC označeno na sliki) ko tam dobiš odgovor na "AT" ukaz "OK" si na pravi poti. Pa ne pozabi povezat Rx-Rx, Tx-Tx ter GND-GND . Meni je za opazovanje komunikacije prav prišel kitajski logični analizator, kjer lahko spremljaš komunikacijo na liniji.

Untitled-2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  77.96 KB
 Pogledana:  11 krat

Untitled-2.jpg

20130808_093138.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  249.24 KB
 Pogledana:  20 krat

20130808_093138.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
martinuino
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 29, 2013 4:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobil sem USB to RS232 adapter:

in z njim povezal GSM modul s prenosnikom. S programom Putty sem testiral, na AT ukaze se pravilno odziva in uspel sem poslati SMS, torej modul deluje.

Še vedno pa mi je uganka, kako ga povezati na Arduino UNO. Odziva se edino, če RX in TX na Arduinu povežem s parom pinov, ki imata na spodnji sliki oznako D, vendar dobim od modema čudne znake, kot nek y s pikicami zgoraj.
[img]https://app.box.com/s/6s2mzgj9nr9uqd63jexk[/img]

Poskusil sem na desetine primerov s knjižnico Softwareserial.h (pina 2 in 3 na Arduinu) in brez - Serial (pina 0 in 1 na Arduinu). Ne gre, pa ne gre.
Če je kdo iz Ljubljane pripravljen, mu ga dostavim in pustim da testira in če mu uspe, se dogovoriva za nagrado.
Nazaj na vrh
skalpel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 29, 2013 11:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RX -> arduino TX
TX -> arduino RX

Poizkusi tako pri bluetooth modulu deluje Wink
Nazaj na vrh
siljo
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08
Aktiv.: 4.37
Kraj: Ribn'ca

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 29, 2013 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1)
imaš pravi baudrate?

2)
verjetno pa potrebuješ še ostale linije rts, cts,....
glej:
http://www.robotshop.com/content/PDF/datasheet-gsm-tc35.pdf
3.5 Serial interface
(stran 40)

3)
najprej preveri še PC - arduino komunikacijo
(le ta bi morala delati samo z gnd,rx,tx

(rx gre na tx, tx gre na rx)

martinuino
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 30, 2013 9:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1. Rx Tx - preizkusil sem vse možne kombinacije, na vseh parih pinov na gsm modulu

2. baudrate 9600, pri tej hitrosti modul deluje povezan direktno na pc

3. siemensova dokumentacija za modem presega moje trenutne kapacitete, ker sem precej newbie, z elektroniko sem se začel za hobi ukvarjat maja letos, kupil breadboard, eno ledico, en uporček. Zdaj imam sicer že alarm speljan po hiši s PIR senzorji, sprogramirano sireno, priključeno na pc zvočnik, ki se z relejem vključi in še ena žarnica 220V, tako da počasi napredujem, mi je pa žal, da nisem kupil original arduino gsm shield, ampak ni ravno poceni, zato sem upal, da bom lahko uporabil tega

4. če prav razumem, potrebujem za sprobat PC - Arduino komunikacijo še eno vezje, ki ga lahko naredim na breadboard z MAX232 in štirimi kondenzatorji in nekaj povezovalnimi žičkami in enim RS232 priključkom, ki ga pravilno povežem, tako kot je prikazano tukaj: RS232

5. S tem modemom sem porabil že kakšnih 40 ur, pa ga še vedno ne morem uporabljati. Dobro pri tem je, da sem se naučil dosti več, kot če bi kupil ready-to-use plug-and-play originalni modem. Ampak zdi se mi, da sem izčrpal ideje in da si z nasveti iz foruma ne bom več mogel pomagati, zato objavljam

PONUDBO

MODEM VAM DOSTAVIM IN ČE GA V NEKAJ DNEH ZRIHTATE IN POKAŽETE KAKO MORA BITI PRIKLJUČEN IN KAKŠEN SKEČ STE UPORABILI, JE MODEM VAŠ, VAM GA PUSTIM ZA VEDNO. PONUDBE PROSIM IZ LJUBLJANE IN OKOLICE.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni