www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Starinska Televizija !
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
retro-guy
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Avg 2013 23:25
Aktiv.: 1.18
Kraj: Celje/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 21, 2013 5:03 pm    Naslov sporočila: icon_mocker Starinska Televizija ! Odgovori s citatom

Pozdravljeni !

Pred nekaj dnevi sem našel to starinkso televizijo na podstrešju,nevem niti letnika,edino kar vem je to da je EI NIŠ.Precej časa je stala,saj ima zelo veliko prahu
in čuden duh.

Mogoče ve kdo kaj več o njej Question

IMG567.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  673.89 KB
 Pogledana:  37 krat

IMG567.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo AIM - AOL Instant - naslov Yahoo Messenger - naslov MSN Messenger - naslov
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 21, 2013 5:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najverjetneje je to Ei NIŠ RR850.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 22, 2013 9:30 am    Naslov sporočila: icon_mocker Re: Starinska Televizija ! Odgovori s citatom

retro-guy je napisal/a:
Pozdravljeni !

Pred nekaj dnevi sem našel to starinkso televizijo na podstrešju,nevem niti letnika,edino kar vem je to da je EI NIŠ.Precej časa je stala,saj ima zelo veliko prahu
in čuden duh.

Mogoče ve kdo kaj več o njej Question

Obnovi tole, da bo delalo, napiši kaj vse si popravil in udesil, naredi še nekaj fotk, pa si tule zmagal v svoji kategoriji.

retro-guy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 22, 2013 10:17 am    Naslov sporočila:  Še nekaj fotk ! Odgovori s citatom

Še nekaj fotk televizije...

Na Conradu sem že naročil kondenzatorje ampak še vedno čakam na dostavo Smile

filterna kondenzatorja,ki sta del napajalnika te televizije sta oba fuč en ma mehurčke
vidne na sebi,drugi pa je napihjen...,25mf,50mf,100mf,200mf-300V.

Enega mam ampak nevem kje bi dobil še drugega ? Question

IMG551.jpg
 Opis:
Znotraj precej prašno,se vidi,da je stala precej lep čas...
 Velikost datoteke:  708.75 KB
 Pogledana:  59 krat

IMG551.jpg

IMG562.jpg
 Opis:
Kondenzatorji izgledajo precej slabi,plastika se kar lušči iz njih in eden ima celo luknjo v njem,mogoče zaradi kratkega stika poleg njih so pa še ti papirnati,ki so pa zelo znani po puščanju...
 Velikost datoteke:  1.1 MB
 Pogledana:  40 krat

IMG562.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo AIM - AOL Instant - naslov Yahoo Messenger - naslov MSN Messenger - naslov
nexus
Član
Član

Pridružen-a: Sob 30 Jan 2010 10:45
Aktiv.: 0.34
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 25, 2013 11:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poišči vrednosti, povprašaj na forumu, ni vraga, da po svojih predalih ne bi našli, kar rabiš!
LP, Jože

retro-guy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 25, 2013 3:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen !

Zaenkrat še čakam na kondenzatorje,da pridejo v pošti,drugače pa delam ne grelcih
elektronk,manjše težave kot so slaba izolacija žic ter kondenzatorji,ki prebijajo na ogrodje...

Drugače pa vsi grelcih na elektronkah delajo ! Cool
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 25, 2013 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

retro-guy je napisal/a:
kondenzatorji,ki prebijajo na ogrodje...
Da ne boš iskal napake kjer je ni, ako slučajno nisi slišal za hot-chassis. Na kratko, ena žica napajanja (230V) direkt vezana na šasijo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
retro-guy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 25, 2013 7:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mel sem precej napak z grelci,prvič ko sem sprobu grelce se je ena elektronka prižigala kot žarnica potem sem končno usposobil,tako da so vse elektronke začele ogrevati,sem prepričan da so nekateri mini kondenzatorji,ki so del tega vezja defektni,ter slaba izolacija žic... Doubt
Nazaj na vrh
retro-guy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 08, 2013 4:12 pm    Naslov sporočila:  Rabim elektronko PL36 ! Odgovori s citatom

Pozdravljeni !

Sem ze precej pri koncu z tem projektom,ampak sem naletel na manjso tezavico.
Ker nimam variaka,sem moral testirati z žarnico,če je slušajno imela kakšnen
kratek stik.

Vanjo sem vtaknil elektronke po velikosti in za vsako ko sem vstavil novo sem probal za kratkek stik in vse je bilo ok dokler nisem priel do PL36 elektronko.

ko sem jo vstavil noter mi je žarnica mocno zasvetila in se ni ugašala,kar je kazalo na kratek stik,ko sem jo odstranil in sprobal za kratke stike,je zarnica normalno zasvetila v prvi sekundi in se zacela ugašati,kar pomeni,da je nekaj narobe z PL36.

kar je pa še č udno,je pa to,ko sem odstranil elektronko PY 81,ki je čisto zraven
elektronke PL36 se je pa žarnica normalno vedla lepo ugasala,ampak se je od elektronke PL 36 slišalo brčenje.
Mislim,da ima kratek stik,ali z grelcem ali pa z katodo...

če ima slučajno kdo elektronko PL36,me naj obvesti ! Pray
Nazaj na vrh
retro-guy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 22, 2013 1:44 pm    Naslov sporočila:  Dobra Novica Odgovori s citatom

Televizija se je prižgala, ALELUJA !

Precej veliko dela,ki je bilo potrebno zamenjati,predvsem defektne kondenzatorje,ter napeljava,ampak,se vedno ne deluje pravilno,ter od zvocnika se sliši zelo glasno brčenje,poleg tega ko dodam vec kontrasti se slika hkrati poveca in tudi postane svetlejsa.

poleg tega ko prizgem tv ,zacne delati tuner,saj slišim značilno šumenje v zvoku,ampak ko se pojavi visoka napetost na transformatorju 16kV,Tuner preneha delati,na zvoku ni šumenja.

Meni se zdi ,da ma pomankanja napetosti,napajalni del.TV ima dva velika filter kondenzatorja,v katerem so 4 v vsakem,to pomeni 8.kondenzatorjev.Eden od nju
je napihjen,drug defenitivno defekten.

Ali lahko ta dva kondenzatorja povzročata te napake ?

Slika noce biti ravna,ter veliko skace in miga !

TV.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  37.74 KB
 Pogledana:  22 krat

TV.jpg

Nazaj na vrh
retro-guy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 22, 2013 1:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Velikost slike se bistveno spreminja ko obracam kontrast ter postaja tudi svetlejsa.

IMG622.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  507.28 KB
 Pogledana:  10 krat

IMG622.jpg

Nazaj na vrh
lipa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39
Aktiv.: 3.84
Kraj: Lipa Beltinci

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 22, 2013 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čestitam na napredovanju.
Po moje imaš velik brum v napajalni veji (cca 270 V), veliki elkoji kot si že sam ugotovil. Imaš osciloskop?

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
retro-guy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 22, 2013 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne,na žalost nimam osiloskopa Doubt

Kaj bi pa lahko ugotovil z njim ?
Nazaj na vrh
PRC515
Član
Član

Pridružen-a: Čet 13 Sep 2012 9:42
Aktiv.: 1.08
Kraj: Žihlava

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 22, 2013 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot ti je že lipa napisal, imaš težavo z napajalnimi napetostmi. Tista dva velika elektrolita boš moral menjati. Dandanes ne boš dobil enakih v enakem ohišju, in boš moral verjetno uporabiti posamezne elektrolite. Starih ne zavrži,mogoče boš kdaj želel, da televizor tudi znotarj izgleda kot nekoč. Pri restavriranju starih radijskih aparatov (pri televizorjih bo verjetno podobno, ko pridejo na vrsto) je navadno potrebno menjati elektrolite, in blok kondenzatorje. Tisti, ki želijo, da je poseg znotraj čim manj opazen, v stara ohišja kondenzatorjev vgradijo nove. Nove komponente so navadno precej manjše, in to ne predstavlja velikega problema.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
retro-guy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 23, 2013 5:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem odstranil Elkota iz TV-ja,spodaj slika,eden je napihjen,drugi ima pa neko snov,ki je prodrla skozi luknjo,kjer prihajajo kabli.Precej prepričan,da sta zanič

V Elkotu so 4 kondenzatorji - 25uf,50uf,100uf,200uf pri 300 V

Ko sem gledu elkote na ic elektroniki,nimajo 25uf samo 22uf,
potem tudi nimajo 50uf samo 47uf,ter nimajo 200uf ampak samo 220uf...

Saj ni problema ce malo presega ali obratno ,bo vseno delovalo ok ??

IMG630.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  533.41 KB
 Pogledana:  11 krat

IMG630.jpg

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni