www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

senzor gibanja oz. kaj podobnega
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cani
Članica
Članica

Pridružen-a: Pon 09 Sep 2013 12:01
Aktiv.: 0.09

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 09, 2013 12:02 pm    Naslov sporočila:  senzor gibanja oz. kaj podobnega Odgovori s citatom

lep pozdrav vsem, se oglašam kot popoln analfabet na vseh teh področjih in iščem koga za nasvet oz. mogoče tudi za izdelavo enega pripomočka, ki bi ga uporabljala v kinologiji.

Potrebovala bi vrsto senzorja, ki bi z glasnim BIP zvokom označil prehod psa, ki teče po približno 30 cm deski. Gibanje bi moralo biti označeno čisto na izhodu deske, saj je zaželjeno, da pes na tem delu teče in ne preskoči.

Kupiti se da že takšne senzorje, ki merijo silo (torej z težo pritisne na senzor) ampak ti so precej dragi. Moje razmišljanje je šlo v to smer, da bi se dalo tudi meriti prehod telesa, kot npr. ciljna črta pri atletiki. Malo raziskujem kaj je dosegljivo na trgu - npr. laser ali UR (npr. pri varnostnih alarmih) ali foto celice ipd. Ena varianta je bila senzor za vzvratno parkiranje pri avtu, ki se ga dobiti zelo poceni, ampak tukaj ne vem pod kakšnim kotom bi opazil telo ki se giblje (pri tem senzorju je fino, ker ima senzorje, pa žvigač ... torej skoraj vse kar bi potrebovali). Pa še zraven eno napajanje, najbolje baterijsko ali akumulatorček.

tako da prosim kakšnega entuziasta, ki bi bil pripravljen za en tak projekt, krijem stroške, samo da bi bila ideja zeeeelo "low budget", ker smo v kinologiji bolj brez denarja. Če bi zadevica dobro delovala, pa bi bilo mogoče še kaj interesentov, ki bi kupili kaj takega. Verjetno bi za takšno izdelavo potrebovali več informacij. Lahko tudi na ZS.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 09, 2013 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Low budget opcij je polno.
IR diroda na eni strani in IR sprejemnik na drugi. V samogradnji par €
poceni kitajski PIR senzorji prav tako cena par €
UZ enako.
Poglej na ebay. primir za PIR

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cani
Članica
Članica

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 09, 2013 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja, hvala, to že vem Wink Ampak v mojem sporočilo piše ANALFABET. Če jaz gledam senzorje, si predstavljam, da bi lahko katerega koli uporabila - no na nek način. In potem še kakšne žičke, pa sirenco ali biper pa baterijo .... vse lepo in prav. Znam mizarstvo, pa pleskanje, pa šivanje, pri nekaterih stvareh pa se ustavim in si priznam, da bi zapravila preveč denarja, če bi skozi poizkuse poskusila narediti nekaj uporabnega.

Tako, da še vedno iščem odgovor - ali bi bil kdo za DENAR pripravljen skupaj zložiti ves sistem - senzor, zvočni znak in baterijo. Jaz bi pa to potem testirala in tudi izdelala ohišje itd.

Pa hvala za support Wink
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 09, 2013 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O super.
Omenjeno napravico ti z veseljem napravim.
Sem pa ravno v gradnji hiše. Kaj praviš za kompenzacijo? (pleskarstvo)

cani
Članica
Članica

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 09, 2013 1:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja, super, več podatkov ti lahko sporočim na ZS če potrebuješ npr. kje natančno bi se to merilo, na kakšni višini bom to namestila ali pa kakšen filmček iz youtuba, kjer se to vidi.
Glede kompenzacije imam pa še boljšo idejo - če bo zadeva delala, mislim, da se bo našel še kakšen kupec, pa bi lahko potem za izdelek več zaračunal in zaslužil za pleskarje Wink Ker če "low budget" komponentami narediš en izdelek za npr. 20 do 30 eur .... ali pa še malo več, si lahko privoščiš profesionalnega malarja. Sploh če je hiša nova, nočeš amaterskega pleskarja.
Nazaj na vrh
cani
Članica
Članica

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 09, 2013 1:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pa še tole dodajam za lažjo predstavo. Takole so izdelani i.t. "pohodni" senzorji, ki označijo, da je pes stopil na določen del deske. Takšni senzorji so na trgu precej dragi (trenutno), razen če se kdo spomni cenejše verzije in tudi precej predebeli materiali (v višini).

prvi primer
http://www.youtube.com/watch?v=ncwV5x2cIm0
drugi primer - domač izdelek (malo previsok)
http://www.youtube.com/watch?v=orbk7GenR1c

ampak fini primeri, zaradi zvočnega signala.
Jaz pač "brainstormam" o drugačnem senzorju, katerega izvedba bi bila še cenejša od tega, torej merjenje izhoda iz deske, kar bi po mojem mnenju lahko bilo ceneje. Vsako vaše mnenje pa bo prišlo prav Wink
Nazaj na vrh
silvo22
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 18:25
Aktiv.: 2.82
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 09, 2013 3:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

He he, Simon, ti grem v zelje. Namesto di ti izdelaš piskač se jez ponudim da bom na pasji predstavi zleknjen v ležalniku opazoval prehod psa in piskal na piščal ob pravilnem ali nepravilnem prehodu psa. Za ceno 20 eur bom imel dovolj in :union: za cel dan...
KrEn
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Sep 2009 8:55
Aktiv.: 0.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 09, 2013 5:15 pm    Naslov sporočila:  Re: senzor gibanja oz. kaj podobnega Odgovori s citatom

cani je napisal/a:
lep pozdrav vsem, se oglašam kot popoln analfabet na vseh teh področjih in iščem koga za nasvet oz. mogoče tudi za izdelavo enega pripomočka, ki bi ga uporabljala v kinologiji.

Potrebovala bi vrsto senzorja, ki bi z glasnim BIP zvokom označil prehod psa, ki teče po približno 30 cm deski. Gibanje bi moralo biti označeno čisto na izhodu deske, saj je zaželjeno, da pes na tem delu teče in ne preskoči.

Kupiti se da že takšne senzorje, ki merijo silo (torej z težo pritisne na senzor) ampak ti so precej dragi. Moje razmišljanje je šlo v to smer, da bi se dalo tudi meriti prehod telesa, kot npr. ciljna črta pri atletiki. Malo raziskujem kaj je dosegljivo na trgu - npr. laser ali UR (npr. pri varnostnih alarmih) ali foto celice ipd. Ena varianta je bila senzor za vzvratno parkiranje pri avtu, ki se ga dobiti zelo poceni, ampak tukaj ne vem pod kakšnim kotom bi opazil telo ki se giblje (pri tem senzorju je fino, ker ima senzorje, pa žvigač ... torej skoraj vse kar bi potrebovali). Pa še zraven eno napajanje, najbolje baterijsko ali akumulatorček.

tako da prosim kakšnega entuziasta, ki bi bil pripravljen za en tak projekt, krijem stroške, samo da bi bila ideja zeeeelo "low budget", ker smo v kinologiji bolj brez denarja. Če bi zadevica dobro delovala, pa bi bilo mogoče še kaj interesentov, ki bi kupili kaj takega. Verjetno bi za takšno izdelavo potrebovali več informacij. Lahko tudi na ZS.

Zadeve se lahko lotiš cisto low budget...
Za zacetek potrebuješ dve plošči ustrezne velikosti.
potem pa po tej plošči razporediš stikala
TAKA: http://b2c.hte.si/izdelek/6077/MIKROTIPKA-12X12-H=4-3MM-TIV-B-6830-B-6831

Stikala vezes vporedno.

Vmes daš kvadratne gumice (penasta guma) ustrezne debeline
da ob neobremenitvi plošče ne sklenejo stikala.
Gumo dobiš v gumitehni v kranju.

Potem še potegneš zico iz plosce. Dodas piskac in to je to:

Okoli pa zadevi zakljucis z kaksno gumo ( tudi dobis v gumitehni, da je vse skupaj vodotesno.

Če pa rabis kaksno pomoc pa sporoci...
Nazaj na vrh
cani
Članica
Članica

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 09, 2013 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kulsko, zdaj imam pa množično izbiro Wink

tisto, kar bi s Simonom naredila, bi bila inovacija (sicer ne vem kako dobro bi delala, je še potrebno preizkusiti ko bo izdelana).

Ponudba Silva pa tudi ni zanemarljiva, hi hi, samo naj te opomnim, da za 20 eur bo senzor delal kar nekaj mesecev (upam, da pri kitajski robi), tako, da ne vem koliko pira pa kokic ti bo ostalo, če boš dvakrat tedensko hodil na treninge piskat. Si pa dobrodošel Wink

KrEn - pa tudi tvoj predlog zanimiv - zdaj ko mi poznavalci pošiljate povezave na cenovno ugodne komponente, vidim več rešitev. Edino, kar vidim v tem predlogu, bi ga jaz še poenostavila in postavila dve tanki plošči (ampak ne fiksno), na enem koncu "fedra zapiralo" - na druge rahlo dvignjena od mikrotipke. Ko bi pes stopil na t.i. npr. stopalko, bi z kontaktno ploščico (ali kaj podobnega) potisnil na tipko itd.....

bom še o tem razmislila preko noči ali ne bi kar obeh rešitev preizkusila. Hvala tudi tebi KrEn za nasvet.
Torej v večini primerov mi lahko pomagate z izdelavo sistema - povezava med senzorjem, pa žice, pa piskalo in baterijsko napajanje - jaz to odkupim/krijem stroške, pa tudi delo plačam. Nato pa ta elektronski izdelek montiram .... kamor bo pač šel.
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 10, 2013 9:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nič kompenzacije nič biznisa Sad Za denar pa pomeni delo na črno...
Navajen sem že teh, ki obljubljajo težke biznise. Meni narediš, potem jih boš prodal še polno...
Tako da lahko ti lahko pomagam edino z nasveti.
PIR senzor tu mogoče nebi bil tako zanesliv, saj bi lahko (večjega) psa opazil, ko gre mimo deske. Pa tudi tlačni senzorji niso tako dragi. Na trgu so osebne tehnice z 4. senzorji za 5€. Rabiš še kakšen namig Wink

silvo22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 10, 2013 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ma kje pa imate to pasje gledališče? V Butalah verjetno nikogar ne zanima če psi letijo...
Nekje si napisala da ti je les domač. Pa naredi pol metra dolgo in kar je treba široko "klavirsko tipkovnico" z 2 cm širokih letvic. Pod vsako letvico namestiš ceneno stikalce katero se aktivira ko pes pohodi in premakne "klavirsko tipko". Stikalca poveš vsa skupaj in imaš lep vklopnik za pisko...
Če to ne zadovolji zahtev pa bo treba poseči po laserčkih, kamerah, IR senzorjih, radarčkih, rentgenih,....

Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.05
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 10, 2013 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko pa stikala priključiš na en kontrolerček in dobiš "pametno desko". Ta bo znala povedati, na katere deščice je kuža stopil.
Nazaj na vrh
cani
Članica
Članica

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 10, 2013 10:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ha, fantje hvala za podporo Wink Ampak to so resne zadeve Wink, ne kr neki.

Prvo pa dogovor Simonu, ki ne dela za denar Wink Jaz nisem nek biznismen. Torej na trgu prodajajo tole ... in jaz nimam žakla denarja, da bi si tole kupila. Pa sem si rekla, da je pri nas dovolj inovatorjev, ki bi znali pogruntati kaj drugačnega.

http://www.tunwills.nl/equipment/traingsmat_950_290
http://www.cleanrun.com/index.cfm?fuseaction=product.display&product_id=1332

pa poglej cene Rolling Eyes
Na elektroniko se ne spoznam, pripravljena pa sem zase izdelat 1 kos, dati denar za material tega kosa. Imam okolje, kjer bi to testirala in poznam ljudi, ki bi tudi to mogoče zanimalo. In če bi še koga zanimalo kupiti bi potem "izumitelj" lahko prodajal še več teh zadevic. Če bi želel. Ne na črno. Bi že našel svoj način. Lahko odpreš s.p. itd. Res pa nič ni "ziher" dandanes. Malo je že treba riskirati. Mogoče pa res nihče ne bi želel kupiti. Torej še vedno me zanimajo senzorji.
Silvo 22 - a niso cela Slovenija Butale Wink Tole gledališče pa je kar en fini šport - agility - so Slovenci dobri v svetovnem vrhu, samo ni tako medijsko izpostavljeno. Škoda, ker je ful zabavno. No en tak filmček od nas ljubiteljev športa. http://www.youtube.com/watch?v=jg0ya-yghtE
Nazaj na vrh
silvo22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 10, 2013 11:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa viš kakšna si...tukaj, blizu mene, imajo en pasji poligon in ravno ta vikend je bila tam ena velika fešta. Ne vem, morda si bila tudi sama tam. Pa tudi ne gre enačit cele Slovenije z Butalami. Marsikje je slabše kot v Butalah. No, v moji grapi je na srečo le malo bolje...
Končno, če pes veliko stopica bi lahko dala une piezo plošče katere proizvajajo elektriko. Bi imeli še energijo za napovedovalca Dancing

cani
Članica
Članica

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 10, 2013 11:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, silvo tista fešta pri Ajševici, ja, to je to, potem veš kakšna gužva je na teh tekmah že. Letos sem na žalost NG zamudila, smo meli fešto v službi Wink
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni