|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1004 Aktiv.: 4.23 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Sep 24, 2013 10:19 am Naslov sporočila: vertikalna antena za 20/40m |
|
|
Izdelujem anteno po tej predlogi http://www.vk3zpf.com/p/20m-40m-trapped-vertical-squid-pole.html pa bi imel nekaj vprašanj:
Preveril sem trap z dip-metrom, a me zanima kako natančno mora biti nastavljena frekvenca- ponavadi piše čimbolj, a koliko je to? 1,5,10Khz?
Zanima me tudi če trap podaljša (električno) anteno ter za koliko?
Vsakega odgovora bom zelo vesel...
lp
lado
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
850.76 KB |
Pogledana: |
11 krat |

|
_________________ In brake we trust... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Tor Sep 24, 2013 11:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede resonance trapa bo, po moje, tudi 50 kHz čisto OK.
Pri tej anteni moraš poznati princip delovanja, pa ti bo hitro jasno, kako in kaj. Antena je dimenzionirana za 20 in 40 m področje. Trap pa poglašen za 20 m področje. Glede na to, da gre za vsporedni nihajni krog, ima ta v resonanci najvišjo impedanco. To pomeni, da v praksi zgornji del antene izolira od spodnjega. Seva samo spodnji del in resonanco antene na 20 m področju spreminjaš z dolžino spodnjega dela antene.
Na 40 m področju pa nihajni krog ni v resonanci in tuljava deluje kod podaljšek sevalnega elementa. Tako čez prst bi rekel, več je žice, bolj se s tem podaljša in posledično, da dobiš resonanco antene na pravem mestu v 40 m področju, krajši je zgornji del antene. V praksi bi to bilo tako, da nihajni krog, kakšnega si pač napravil uporabiš (le da je na pravi frekvenci, za resonanco vemo da sta pogoja oba, induktivnost in kapacitivnost), s spreminjanjem dolžine zgornjega dela antene pa potem spraviš resonanco antene na 40 m področju na želeno vrednost.
Še to, če tuljava ne bi električno podaljšala sevalnega elementa, bi morala biti del do trapa in nad njim enako dolga, saj sta tudi frekvenci 20 in 40 m. Iz induktivnosti in frekvence se da tudi izračunati za koliko, vendar se sam nisem poglabljal v to. Daš zgornji konec malo daljši in po tem pač krajšaš dokler ne dobiš želenega rezultata.
Upam, da mi je vsaj malo uspelo, HI.
_________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27 Prispevkov: 951 Aktiv.: 5.51 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Sep 24, 2013 11:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako je.
V poslanem linku je dovolj informacij za uglaševanje tovrstne antene.
Morda še to: pri tem se moraš izogniti položaju, ko bi rekel: "Že trikrat sem jo skrajšal, pa je še vseeno prekratka."
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55o Član

Pridružen-a: Tor 17 Okt 2006 0:29 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Sep 24, 2013 2:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lepo narejeno, jaz bi pa vseeno raje šel na 2 sevalni žici (posebej 40 in posebej 20), ki bi bile povezane na isto napajalno točko in 2 vrsti radialov (različne dolžine glede na posamezen band).
Ena povezava tako za dodatno razmišljanje:
http://www.antennasbyn6lf.com/files/antenna_ground_system_experiment_2.pdf
Pa čimveč zvez z novo anteno!
lp
Boštjan
_________________ All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51zg Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 17:35 Prispevkov: 538 Aktiv.: 2.27 Kraj: JN76BC - Srednje brdo
|
Objavljeno: Tor Sep 24, 2013 4:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lado, ali jo boš uporabljal za SOTA aktivacije?
73's + CUL!
Janez - S51ZG
_________________ __________________
Never put off till tomorrow what you can do
today. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1004 Aktiv.: 4.23 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Sep 24, 2013 9:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore!
Kako bo pa izpadlo bomo pa še videli...bom javil kako mi bo uspelo/neuspelo..
Trenutno bo SOTA aktivacija na strehi hiše...Ker je strnjeno naselje pride v poštev le vertikalka...
Malo se bojim da nebi preveč motil sosede...na kaj moram paziti da bi bilo čim manj neželjenih motenj v okolico?
lp
73
lado
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PrimozL Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55 Prispevkov: 404 Aktiv.: 1.72 Kraj: okolica Vipave
|
Objavljeno: Tor Sep 24, 2013 11:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živijo,
Na 20m naj bo nihajni krog resonančen in ima samo realni del impedance in to visok, da "odreže podaljšek" (oz. nizko prevodnost). Na 40m (nižja frekvenca) pa zopet začne prevladovat induktivni del admitance v vzporednem vezju, torej ima nihajni krog induktiven značaj.
Lahko si povsem analitično izračunaš, koliko je nadomestna induktivnost nihajnega kroga na 40m, če je resonančen na 20m. Samo pravo nadomestno vezje moraš izbrat:
http://en.wikipedia.org/wiki/RLC_circuit oz. najbrž najbolj realen približek
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/7/75/RL_series_C_parallel.svg/160px-RL_series_C_parallel.svg.png
in izmerit moraš Q faktor, seveda.
In potem za dimenzioniranje dolžine "podaljška" uporabiš npr. tak kalkulator:
http://www.see.ed.ac.uk/~jwp/radio/software/loading.html
Lahko greš celo v obratni smeri in z razmerjem L proti C določiš, kako induktiven naj bo nihajni krog na 40m.
Jaz sem samo enkrat podaljševal anteno s tuljavo in je bilo kar uspešno, precej blizu izračunanega oz. z zelo majhnim popravkom.
Glede točnosti resonance - boljši Q kot 100 boš težko dosegel s temi uporabljenimi elementi, 3 dB širina resonance je torej 140 kHz na 20m. Če boš resonanco nastavil nekje na 10 do 30 kHz točno, bo več kot v redu.
Mislim, da resonance na 20m ne moreš pravilno izmeriti z grip-dip metrom pri priključenem nihajnem krogu na anteno.
LP Primož.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55o Član

Pridružen-a: Tor 17 Okt 2006 0:29 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Sep 26, 2013 2:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav!
Glede na to, da hočeš čimmanj motiti sosede, bo treba narediti tudi kakšno RF dušilko oz. choke balun (1:1).
Za 40m oziroma 7 Mhz predlagam 15 navojev kabla okoli toroida FT240-31, glede na izvedene meritve, se to dobro obnese.
S tem zmanjšaš RF v shacku in hkrati preprečiš oziroma zmanjšaš sevanje koaksialnega kabla.
Če toroida nimaš, sicer lahko poskušaš z zračno dušilko (air choke), a se težko doseže zaželjeno.
Lep pozdrav
Boštjan
_________________ All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 598 Aktiv.: 3.26 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 02, 2013 1:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa varianta z zavitim dipolom narejenim s twin lead 300 ohmskim kablom plus širokopasovni balun transformator da prilagodi iz 50 ohm na 200 ali 300 ohm. V teoriji ima zaviti dipol resonanco pri 1/2L, 1L, 3/2L, 2L, ... pa bi bila antena v resonanci pri 40m in 20m valovih.
To je teorija če je pa v praksi korak točno 0,5L pa ne vem.
Ah seveda, vertikalna postavitev pri takšni 20m dolgi anteni ne pride v poštev.
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni