www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pt 100 sonda za 0-10 voltov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
oskar345
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 06 Mar 2009 17:22
Aktiv.: 0.04

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2010 9:29 pm    Naslov sporočila:  Pt 100 sonda za 0-10 voltov Odgovori s citatom

A je mogoče naret pt 100 sondo za merilno območje od 1 do 10 voltov?

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2010 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

??????????

S Pt100 sondo merimo temperaturo.
1 do 10V boš lahko zmeril z voltmetrom.

LP

dule
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Sep 2009 21:01
Aktiv.: 0.25
Kraj: prekmurje

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2010 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rabiš pretvornik kjer imaš vhod pt 100 izhod pa od 0-10 V.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2010 9:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

0V mora biti pri 27°C, 10V pa pri 56°C, ali kako drugače?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 05, 2010 11:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če je zdaj 4-20mA, gre od 2-10V, merjeno na uporu 500 ohm
Nazaj na vrh
oskar345
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 06 Mar 2009 17:22
Aktiv.: 0.04

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 06, 2010 11:00 am    Naslov sporočila:  ot 100 Odgovori s citatom

Ok to sem isko , thx
Nazaj na vrh
xsyt
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19
Aktiv.: 6.48
Kraj: Slov.Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2010 8:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole bo nekako sem spadalo; zanima me, kako je najbolje meriti s PIC uCjem napetost; ta gre od 0-30V, na izhodu pa potrebujem 0-5V. Spodnja shema je sicer delujoča, vendar me zanimajo še kakšne druge rešitve?
LP, simon

as.GIF
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.9 KB
 Pogledana:  7746 krat

as.GIF

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
tibi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08
Aktiv.: 1.07
Kraj: bukovje

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2010 7:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz uporabljan podobno vezavo vendar le elementa R1 in potenciometer. Potenciometer pa fini z 10 obrati. Z navadnim je res težko natančno umeriti.
Ni slabo še pred vhodom mikrokontrolerja dati zenece 5.1V in kak 100nF kondenzator.

l.p.
Nazaj na vrh
GJ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51
Aktiv.: 4.17
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2010 10:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tibi je napisal/a:
Jaz uporabljan podobno vezavo vendar le elementa R1 in potenciometer. Potenciometer pa fini z 10 obrati. Z navadnim je res težko natančno umeriti.

Zgornja vazava je kar pravšnja! Potenciometri imajo ponavadi večjo temperaturno odvisnost od uporov pa tudi mehansko so bolj nestabilni. Potenciometer potrebuješ le za območje pokrivanja toleranc uporov, kar pa pomeni da, je njegova vrednost za malenkost večja od 2% od nižje vrednosti upora v delilniku. Skrajni vrednosti delilnika glede na nastavitve potenciometra upoštevajoč vse tolerance, pa je najbolje, da si predhodno izračunaš!

LP GJ
Nazaj na vrh
GJ
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2010 11:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

xsyt je napisal/a:
Tole bo nekako sem spadalo; zanima me, kako je najbolje meriti s PIC uCjem napetost; ta gre od 0-30V, na izhodu pa potrebujem 0-5V. Spodnja shema je sicer delujoča, vendar me zanimajo še kakšne druge rešitve?

Zadeva ni ravno ustrezna glede na specifikacije PICa oziroma njegovega ADCja!
Če si ogledaš v datasheetu kakšna je maksimalna impedanca priključenega vhoda na pin ADCja boš videl, da si jo nekajkrat prekoračil, kar pa pomeni, da ti ADC laže, napaka seveda ni linearna glede na merjeno napetost.
Tako kot je že tibi dejal lahko veliko pomaga pravilno priključen kondenzator.

LP GJ
Nazaj na vrh
xsyt
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19
Aktiv.: 6.48
Kraj: Slov.Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2010 1:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kondenzator sem v shemi izpustil, vendar ga vedno na ADC vežem proti masi (100nF). Drugače OK?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
GJ
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 11, 2010 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

xsyt je napisal/a:
Kondenzator sem v shemi izpustil, vendar ga vedno na ADC vežem proti masi (100nF). Drugače OK?

Načeloma ja...
Vendar se moraš zavedat, da teče tok skozi ADC pin le takrat ko ta naredi 'sample', ko pa ADC dela pretvorbo, oziroma miruje je ta tok zelo majhen.
Iz česar sledi, da je napetost na kondenzatorju odvisna od pogostosti ADC pretvorb na določenem kanalu, saj se po vsakem 'samplu' napetost na kondenzatorju nekoliko zniža in potrebuje nek čas, da se povrne v prvotno stanje. Če delaš pretvorbe eno za drugo v zelo kartkih intervalih, recimo na vsakih 100us bo meritev za nekaj bitov drugačna kot, če jo delaš bolj poredko recimo na vsakih 20ms.

LP GJ
Nazaj na vrh
Roky9
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 08 Jan 2012 1:55
Aktiv.: 0.05
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 07, 2013 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam prav tako krmilnik, ki ima analogni vhod 0-10V. Imam pa PT100 sondo, ki ima merilno območje od 0-150°C in pretvornik 4-20mA. Kam moram vezati upor 500ohm ,da mi bo stvar delovala? Ter kakšne podatke moram vpisati v krmilnik, da mi bo preračunal napetost v v temperaturo?

Krmilnik računa po enačbi premice, kar mi je jasno. Ampak zakaj nikakor ne morem dobiti pravilne vrednosti temperature?

Spodaj prilagam sliko v programu.

analog.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  159.74 KB
 Pogledana:  42 krat

analog.jpg

Nazaj na vrh
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.00
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 09, 2013 10:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Kam moram vezati upor 500ohm ,da mi bo stvar delovala?
Upor vežeš zaporedno v miliampersko zanko (tj. izhod merilnega pretvornika). Potem pa tipaš padec napetosti na tem uporu.
(Ki je odvisen od njegove vrednosti in toka skozenj. Tok pa je spet odvisen od temperature PT100...).
Pred priklapljanjem analognega vhoda se splača preveriti polariteto mA zanke - in posledično na kateri strani upora je "plus", na kateri pa "minus".
Retorično vprašanje: če imaš upor 500 ohm in skozenj teče tok 4 mA, kolikšen je padec napetosti na uporu? (pri 0°C na PT100, predvidevam, da pretvornik "daje ven" 4mA).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni