|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
smartgsm Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54 Prispevkov: 364 Aktiv.: 1.54
|
Objavljeno: Pon Okt 04, 2004 7:18 pm Naslov sporočila: USMERNIK 0-30 V , 0-3A s SWITCHER varianti. |
|
|
iscem nacrt stabiliziranega usmernika 0-30 V , 0-3A , ki bi deloval v stikalni varianti. kajti nesmiselno mi je segrevanje hladilnika pri recimo 5 V in 3A. takrat se hladilnik greje z okoli 25 V x 3 A =75 W, kar pa ni malo.
Zato me zanima kaka shema stilaknige univerzalnega usmernika?
lp
Greg
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pon Okt 04, 2004 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj na to temo je bilo povedano tukaj. Navedeno imaš tudi povezavo do zanimivega čtiva, ki bi ti bilo lahko v pomoč.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smartgsm Član

|
Objavljeno: Sre Okt 13, 2004 10:53 am Naslov sporočila: SWITHER USMERNIK |
|
|
Malo sem pobrskal po internetu in sem nasel chip
LM2576T ADJ
http://www.national.com/pf/LM/LM2576.html
Ta chip je zanimiv , ker dela v stikalni varianti.
edina pomankljivost tega regulatoreja je da se ne da regulirati toka.
Zanima me ali kdo ve kako bi naredil regulacijo toka (od 0 do 3a)?
lp
Greg
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smartgsm Član

|
Objavljeno: Pon Okt 25, 2004 3:48 pm Naslov sporočila: regulacija toka 0-3 A pr LM2576 ADJ |
|
|
Malo sem se poigral in sestavil sem vezje z step down switcherjem LM2576-ADJ (dobiš jih na roški po 500 sit). zraven sem dadal nekja uporav in operacijski ojačevalnik TL02 s tem pa sem realiziral tokovno regulacijo od 0 pa do 3A.
Zadeva je interesantna, ker je zelo malo izgub.
za primerjavo glej tabelo na strani 2 v tem dokumentu.
http://www.national.com/an/AN/AN-556.pdf
V nadaljevanju bom dal shemo vezja na forum.
lp
Greg
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misko Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15 Prispevkov: 549 Aktiv.: 2.35 Kraj: MS
|
Objavljeno: Pon Sep 25, 2006 2:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si mogoče vezje že kje objavil!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smartgsm Član

|
Objavljeno: Pon Sep 25, 2006 2:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Misko je napisal/a: |
Si mogoče vezje že kje objavil! |
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
STIKALNI STABILIZIRANI NAPAJALNIK.doc |
Velikost datoteke: |
885 KB |
Downloadano: |
158 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38 Prispevkov: 247 Aktiv.: 1.04 Kraj: LJ/ng
|
Objavljeno: Pon Sep 25, 2006 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse vredu in prav, dokler ne pomisliš na to, kakšna vezja boš napajal z njim. Prekinitveni napajalniki imajo lahko zelo malo valovitosti in hkrati 5x (lahko tudi 20x) večje napetostne špice na izhodu. Če te bo to motilo ali ne, pa presodi sam. Postopki za odstranjevanje špic so klasični: filtracija z LC členom (pazi kam boš na koncu dal feedback) in glajenje z linearnimi post regulatorji. Jaz sem pred kratkim naredil to kombinacijo - nastavljiv napajalnik (0-30V, 4A) z nastavljivo tokovno zaščito. Narejen je tako, da prekinitveni napajalnik vedno sledi linearnemu + 2V. Za to skrbi SW. Performance pa so žal relativno slabe zaradi slabo načrtanega linearnega (!) dela (kar me je hudo razočaralo BTW). Še bolj pa me grize, da mi ni povsem jasno - zakaj?!
_________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smartgsm Član

|
Objavljeno: Tor Sep 26, 2006 10:41 am Naslov sporočila: Napajalnik |
|
|
Ta napajalnik sem razvil za potrebe testiranja za 12 in 24 voltne naprave.
Drugače se pa seveda strinjam da je razlika med switcherjem in linearnim napajalnikom.
Seveda pa je pomembne namen uporabe. Meni je bilo važno, da se vse skupaj čimanj greje. . Pa tudi da ne porabljam energije za gretje.
lp
Grega
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.75 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Tor Sep 26, 2006 11:13 am Naslov sporočila: |
|
|
iggy, predvidevam da je v tvojem primeru kripa slaba pasovna širina linearnega dela - kolikor vem, je večina linearnih regulatorjev sposobna delovati do nekje 40 KHz, če imaš srečo. Ker so konice sestavljene iz višjih frekvenc, gladko zletijo čez (linearni del je prepočasen da bi odreagiral). Rešitev je edino LC filter. Pa ne pozabi na tisto, kar leti po zraku.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38 Prispevkov: 247 Aktiv.: 1.04 Kraj: LJ/ng
|
Objavljeno: Tor Sep 26, 2006 7:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko bi bile samo špice. Enkrat, ko se vklopi tokovna zaščita, se začne šele štala. Sicer je pa ta linearen del zelo precizno in pazljivo načrtovan, da se iz njega lahko iztisne kar najvišji nivo j*****a v glavo. To ne zna vsak. To nima vsak, s tem se rodiš. In jaz se s tem lahko pohvalim. Sicer sem že nekaj časa nazaj opazil eno kar hudo napako v switcherskem delu, ampak je še nisem popravil. Morda se bo na koncu izkazalo, da je to bil največji problem. Enkrat, ko bom na volji, bom tudi to naredil.
Še to: linearen del sem sicer v fazi načrtovanja skušal narediti čimhitrejši. Nisem pa kaj pretirano računal. Je bilo vse bolj čez palec. Mogoče sem ga kje polomil.
_________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni