|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kornjace Član

Pridružen-a: Pon 05 Sep 2011 23:26 Prispevkov: 421 Aktiv.: 2.50 Kraj: Goriška Brda
|
Objavljeno: Pet Okt 18, 2013 4:23 pm Naslov sporočila: Vprašanja glede digitalne televizije |
|
|
Lepo pozdravljeni. Imam nekaj vprašanj / nejasnosti glede priklopa in sprejema digitalnega signala.
Želel bi nastaviti dve anteni za sprejem slovenskih in italijanskih programov za dva televizorja. Trenutno imam na razpolago eno UHF in eno širokopasovno VHF/UHF anteno. Obe sem že usmeril in jih ločeno priklopil na TV ter preizkušal kaj vidim. Z dosežkom sem bil zadovoljen, saj vidimo vse želene italijanske kanale, ter SLO 1,2,3. Ker so pa komercialne kanale premaknili na mux c pa ne vidimo popTv in kanalA, jih pa trenutno tudi drugi sosedje v okolici ne vidijo več. No, to me sedaj niti ne moti toliko.
Moja vprašanja pa so sledeča:
1) Zdi se mi, da z širokopasovno anteno ne lovim nobenih VHF kanalov. To so kanali od 5 di 12 je tako? Kateri programi se sploh predvajajo na teh kanalih?
Edit: no to, da ne lovim nobenih VHF kanalov ni res. sem še 1x poskusil in jih nekaj dobil. Me pa še vedno zanima kateri so ti? Kje bi lahko dobil seznam programov na različnem kanalu?
2) Najprej bi želel signal iz obeh anten združiti v en izhod. Za to bi najbrž potreboval kretnico. Na kaj moram biti pozoren pri izbiri kretnice? Ali bi bila taka v redu?
Vsi linki niso komercialne narave, so zgolj za informacijo!
3) Signal iz kretnice bi potem mogel razdeliti za dve televiziji. Torej potreboval bi delilnik. Opazil sem da so na voljo pasivni ter aktivni delilniki. Kakšna je razlika med njimi, oziroma, zakaj bi se odločil za ene ali za druge. Spet primer pasivnega delilnika.
4) Na podstrešju sem našel dva mešalnika, ki zgledata v dobrem stanju, zato me zanima če bi mi lahko prišla prav v mojem primeru. Imam pa malo težav z ugotavljanjem priključkov na njih. Na obeh vem kje je izhod. Skrajno levo pa sta najbrž vhoda. Na enem (slika 1) za UHF anteno za kanale od 27 - 42, na drugem (slika 2) pa najbrž vhod za UHF ali VHF anteno? Za ostale vhod/izhode pa ne vem kaj pomenijo. Če mi zna kdo obrazložiti za kaj služijo, mu bom hvaležen.
5) BONUS
A ima še kdo probleme s tem, da so preložili komercialne kanalov na mux C in jih sedaj ne vidi več? Kakšna rešitev? V vasi so par dni pred preložitvijo merili sprejem iz različnih oddajnikov. Rezultati naj bi bili baje dobri, oziroma, da naj bi lovili vse kanale...
Tako, napisal sem vsa vprašanja, ki so mi ležala na duši danes!
Lp, Jure
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
62.37 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
62.72 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
_________________ Failure is always an option. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2756 Aktiv.: 13.24 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pet Okt 18, 2013 7:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takole je, ker imaš slab signal je smiselno nabavit anteno z ojačevalnikom, kretnico, delilnikom in napajalnikom za ojačevalnik.
Za slovenske programe nabavi UHF anteni, ena usmernjena na oddajnik za mux a, drugega obrni v mux c, za makaronarske pa VHF (poglej si točno, kaj imaš v bližini).
Ne vem, kako je pri vas, to govorim iz glave, samo teoretično.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.69 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pet Okt 18, 2013 7:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
5) BONUS A ima še kdo probleme s tem, da so preložili komercialne kanalov na mux C in jih sedaj
ne vidi več? Kakšna rešitev? V vasi so par dni pred preložitvijo merili sprejem iz različnih
oddajnikov. Rezultati naj bi bili baje dobri, oziroma, da naj bi lovili vse kanale... |
Definitivno, v mojem kraju od 14. dalje nobeden ne vidi komercialnih programov preko DVB-Tja izjema so zgolj tisti, ki imajo IPTV ali TotalTV.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kornjace Član

Pridružen-a: Pon 05 Sep 2011 23:26 Prispevkov: 421 Aktiv.: 2.50 Kraj: Goriška Brda
|
Objavljeno: Pet Okt 18, 2013 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Želene italjanske programe sem dobil ven z eno UHF anteno. Tako da to stran sem rešil. Problem sedaj nastaja s slovenskimi komercialnimi programi. Širokopasovno anteno imam sedaj obrnejo proti oddajniku, ki naj bi bil oddaljen cca 5km ter oddaja tako mux A kot mux C. Slo1,2,3 lovim, pop in kanalA pa ne.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blasny Član

Pridružen-a: Ned 21 Okt 2012 19:13 Prispevkov: 70 Aktiv.: 0.45 Kraj: Tepanjce
|
Objavljeno: Pet Okt 18, 2013 8:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole ti bo mogoče prišlo prav.
http://www.rtvslo.si/dvbt/moznost_sprejema
Sam sem moral obrniti anteno na drugi oddajnik. Čeprav tudi ta, na katerega sem imel anteno usmerjeno do sedaj, oddaja Mux-C. Ampak zgleda, da z manjšo močjo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kornjace Član

|
Objavljeno: Pet Okt 18, 2013 8:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po tej strani sem se ravnal, ko sem premikal antene. Je zelo lepo narejena aplikacija. Anteno pa sem nameril na najbližji oddajnik, ki oddaja tudi mux-c. Je pa res da imam vmes hrib
Sosed ima pa na drug oddajnik obrnjeno, tudi ta naj bi oddajal tudi C, pa tudi on ne vidi...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2756 Aktiv.: 13.24 Kraj: Vrhnika
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1908 Aktiv.: 8.03 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Pet Okt 18, 2013 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če si malo višje v brdih in "vidiš" v Trst je problem pri makaronarjih, ki oddajajo na 22ch čeprav je bila ta kanal rezerviran za Slo. !
http://www.otgtv.it/lista.php?code=TS00&posto=Trieste
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kornjace Član

|
Objavljeno: Sob Okt 19, 2013 10:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, res sem malo višje v Brdih
Sem pa že bral nekaj o tem, da se Italjani delajo italjane in da se ne ozirajo na navodila drugih. Prebral sem pa tukaj na dnu strani.
@qwertz: Hvala za namig o anteni. Ampak za enkrat sem zadovoljen s kanali, ki sem jih dobil. Čeprav ne vidimo pop in kanalA. Jaz mislim, da bo RTV nekaj ukrepal glede tega, saj se v vasi kar množično pritožujejo, saj noben ne vidi več POP.
Me pa še vedno zanima, če sta kretnica in delilnik, ki sem ju dal kot vzorec, primerna za moj primer.
Pa če mi zna kdo razložit priključke tistih dveh mešalcev v priponkah.
Lp
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1908 Aktiv.: 8.03 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sob Okt 19, 2013 2:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Offtopic; A je letos kaj sladko, do bo prijelo
Tudi jaz sem bil "en kos Brica" pa sem prodal hišo v Imenju
Ontopic: RVT in Apek bosta ukrenila en K... od ovce, če ne znata uporabljati niti Googla "DVB-T + Ch.22 + italija
Ko vzpostavljam kakšen WiFi link grem najprej z avtom in anteno ter preverim zasedenost. Nato zmontiram kakšno anteno in "malo" več nabijem moč na določenemu kanalu, da se gotovo sprosti. Šele nato spustim moč na zakonsko dovoljeno, saj so "sosedi" izvedelii, da je ta kanal zaseden,....
"Ljubljančani" na Apeku pa nekaj določijo in tako mora biti - če ne gre bomo pa naprej reševali !
DVB-C pa je zajet v RTV naročnino in če bi bilo ljudstvo sposobno uveljaviti državljansko nepokorščino in bi plačevali samo sorazmerni delež RTV naročnine bi se kmalu kaj premaknilo.
Na žalost pa se niti dva soseda ne moreta dogovoriti ničesar brez sodišča in vmes dolgih mesecev
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kornjace Član

|
Objavljeno: Sob Okt 19, 2013 4:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da odgovorim na off topic.
Direkt iz prve roke, iz Imenjskih vinogradov! (tam živi nono, tako da sem letos velik del "vandime" preživel v Imenju...)
Rebulca je bla letos odlična! Pri nas še ni delala toliko sladkorja kot letos! Tako da obeti so odlični!
Merlota je blo pa precej manj kot lanska leta, tako da bo tudi vinca manj letos (vsaj pri nas...). je pa tudi povpraševanje po črnem vinu manjše.
Sicer pa čakamo Martina, da nam pove, kako bo letos
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.02 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sob Okt 19, 2013 7:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
kornjace je napisal/a: |
Rebulca je bla letos odlična! Pri nas še ni delala toliko sladkorja kot letos! Tako da obeti so odlični!
Merlota je blo pa precej manj kot lanska leta, tako da bo tudi vinca manj letos (vsaj pri nas...). je pa tudi povpraševanje po črnem vinu manjše. |
Glede povpraševanja bi se dalo kaj storiti ... Se bi dalo kako steklenico ali dve (tri, štiri ...) nabaviti - ravno je zmanjkalo briških tekočih zalog ... Prideš na piknik?
LP, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kornjace Član

|
Objavljeno: Sob Okt 19, 2013 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmmm, na piknik najbrž ne pridem... (čeprav sem šele zdaj videl, da bo tokrat kar blizu - beri primorska
Kak vzorček (dva, tri...), bi se pa seveda dalo zrihtati, saj sem večkrat v Lj. Stara zaloga je sicer že v celoti pošla (letos smo bili zelo žejni!), kot rečeno, bo pa kmalu nova.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kornjace Član

|
Objavljeno: Pet Okt 25, 2013 3:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Očitno je RTV res nekaj ukrepal. Premaknili so POP na kanal 33.
http://www.rtvslo.si/dvb-t/obvestila
Lp, Jure
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SamoR Član

Pridružen-a: Ned 24 Jan 2010 3:58 Prispevkov: 393 Aktiv.: 2.09 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Sob Okt 26, 2013 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker ti na zastavljeno vprašanje glede pripetih slik ni nihče odgovoril, se bom potrudil jaz.
slika 1:
pod napisom UHF je VHOD, torej iz antene, ki ti filtrira 27 in 41 kanal.
pod rimsko I je vhod za vhf
pod napisom USCITA je izhod, proti TV,
pod rimsko III je vhod za uhf
pod napisom k27 k41 pa vhod za enega od teh dveh kanalov
Slika 2:
pod napisom CC, VHF, UHF, -K63 je vhod, iz antene, za CC (corrente continua), stvar dovoljuje napajanje antenskega ojačevalca za VHF in UHF, filtrira pa kanal 63
Pod napisom USCITA je izhod, proti TV
Pod napisom K63 je vhod za signal kanala 63
_________________ ISF
Boljše je sovražnik dobrega! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni