www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Prehod iz win8 na Mac OS

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
HiNkO
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 21 Okt 2013 13:14
Aktiv.: 0.04
Kraj: Cerknica

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 1:26 pm    Naslov sporočila: icon_question Prehod iz win8 na Mac OS Odgovori s citatom

Kot že naslov pove me zanima če se splača iti iz Windows8 Core na Mac OS kajti Windowsa in njegovih napak in bližnic sem naveličan... ali se je komu že obrestovalo in ali je primerno to za elektrotehinka? (Bascom združljivost, in baje je Mac dosti lažji za programiranje čipov saj naj bi deloval na sistemu ki jim je dosti bolj prijazen...)
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70772.74

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
HiNkO
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 21 Okt 2013 13:14
Aktiv.: 0.04
Kraj: Cerknica

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borisz je napisal/a:
Po mojem bo šlo za to, da ti računalnik nagaja, ali pa česa ne znaš, ali pa imaš preveč časa Very Happy

Z Windows-i se ukvarjam že 5let (sprobal use od Windows 95,98,ME,XP,Vista,7 sedaj na 8) in so povsod iste napake... Res imam preveč časa samo me Windows praktično dolgočasi sploh pa sedaj pri 8ki ki so dodali microsoft-račun za vpis na skype??!!? mislim HALO!!
Evil or Very Mad
Še na skype nemoreš da to nebi vedli....

Me zanima če se sploh da iti na Mac? Na linux vem da se da saj sem bil na njemu kako leto potem pa se mi ni dalo brez GUI nič delati sem prišel nazaj na Windows...

.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70772.74

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 1:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
forest70
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00
Aktiv.: 2.85
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 1:47 pm    Naslov sporočila: icon_question Re: Prehod iz win8 na Mac OS Odgovori s citatom

HiNkO je napisal/a:
(Bascom združljivost, in baje je Mac dosti lažji za programiranje čipov saj naj bi deloval na sistemu ki jim je dosti bolj prijazen...)

unix platforma ???? Brick wall
Res ima lep grafični vmesnik in tudi dobro deluje. Aplikacije zanj so drage in za mnoge sploh ni alternative kot Winsi...
Tako če že bi hotel kaj poizkusiti, si poberi kak live CD od Linuxa (distribucij je ogromno)
Nazaj na vrh
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za elektrotehnika so windowsi edina primerna rešitev. Mogoče še linux, vendar z več muke. Ajos je pa samo za ekonomiste in tiste, ko se hvalijo z ios telefoni.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarkoM je napisal/a:
Ajos je pa samo za ekonomiste in tiste, ko se hvalijo z ios telefoni.

Hehe, do neke mere res. Je pa tudi resnica, da je svoj čas bilo na iOS nekaj izjemno dobrih programov za namensko delo, predvsem audio in video produkcija.

Sicer pa - tudi OS je neke sorte orodje: idealnega ni, vsakega moraš dobro spoznati in praktično v vsakem lahko narediš marsikaj. Je pa za inženiring iOS res rahlo neprimeren, saj ni nekih pravih aplikacij (mislim, da jih je še za Linux več!) - ker inženirji verjetno po defaultu ne padajo na tipične marketinške trike in zaobljena ohišja ... Poznam celo enega, ki je kupil Maca, a zdaj na njem [slovenščina je zame španska vas] virtualko z Winsi in v njej programe za Winse. "Baje" je bistveno bolj stabilno kot pa Windowsi ... Če verjameš ... Wink Wink Wink

LP, g

bpavsic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45
Aktiv.: 1.79
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mac OS ni slab sistem. Ravno tako kot to nista Linux ali Windows. Vsak ima svoje dobre in svoje slabe strani. Predvsem pa se to vidi v podpori programske opreme. Če neka stvar na določenem sistemu ni podprta, to še ne pomeni, da je sistem kot tak slab in da ga je treba v kali zatret.
Sam sem pristaš Windows okolja. Zakaj? Ker programiram poslovne aplikacije in še nisem imel firme, ki bi na clientih uporabljala kaj druga kot Windows. Pa vseeno to ne pomeni, da Linux ali Mac OS nista za v poslovno okolje. Do zdaj nisem imel večjih problemov z Windowsi, ko pa so bili, pa je bil v 99,9% kriv hardware - torej neka nekompatibilnost med dvema napravama v pcju.

Aja, pa še to:
Doma imam desktop računalnik, ki je prižgan od lani junija, ko sem ga kupil 24/7. Na njem je nameščen VirtualBox z Windows 2008 serverjem, Windows XP ter CentOS 6.3 (3je virtualci) - crknil mi je server in je bilo potrebno na hitro začasno nekaj uredit (in to na "hitro začasno" traja že 1.5 leta).
Hkrati na njega delam vse, med drugim igram World of Warcraft (DirectX), rišem v Lego Digital Designerju (openGL), programiram v Visual Studiu & Atmel Studiu in rendam v POVRayu (en render traja tudi po 24ur skupaj in konkretno zagreje procesor). Osnovni operacijski sistem pa je Windows 7. Ni še bilo nobenega "blue screena", "black screena" ali rdečega X okenca. Toliko o "ne"stabilnosti Windowsov.
p.s.: windows update imam izklopljen...
Nazaj na vrh
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 4:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Poznam celo enega, ki je kupil Maca, a zdaj na njem [slovenščina je zame španska vas] virtualko z Winsi in v njej programe za Winse. "Baje" je bistveno bolj stabilno kot pa Windowsi ... Če verjameš ... Wink Wink Wink

LP, g

Tega tudi nikoli nisem razumel. Poznam podobne paciente, kupili apple air-a za 2k€ potem pa virtualko z windowsi na njega za redno delo.

p.s. Ne pravim, da je ios slab sistem, pravim samo, da je povsem neprimeren za povprečnega elektrotehnika.
Nazaj na vrh
mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.15
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 4:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OS X je prijeten operacijski sistem. Omogoča marsikaj že po defaultu kaj windowsi lahko naredijo z dodatki, ki jih je potrebno iskati.
Zdaj, praviš da si se naveličal windowsov ker ima napake. OS X ima tudi napake. žal. In tudi se lahko zgodi da se sesuje.

Elektrotehnika in OS X v določenih pogledih ne greta ravno skupaj. Recimo Altium ne deluje na njem. Isto BASCOM-a ni. Ter ostalih specifičnih zadev.
Eagle deluje.
Mikroprocesore se da brez problema programirati iz njega.

Vendar... Ni vse tako enostavno kot v Windows. V Windowsih si inštaliraš software, in to je to. V OS X pa je več dela - moraš si pripraviti okolje za programiranje, in nekaj truda vložiti že na tej strani.
Je pa res, da ko je narejeno je konkretno narejeno.

Če se ti Linux ne dopade... potem zakaj bi se ti OS X?
OS X ni nič drugega kot UNIX sistem z lepim grafičnim vmesnikom in kupom programov. Ampak ta lep program mora obstajati. In za elektroniko ni ravno lepih programov za OS X.

Citiram:
in baje je Mac dosti lažji za programiranje čipov saj naj bi deloval na sistemu ki jim je dosti bolj prijazen...)

Ta izjava pa mi ni ravno jasna.

Da, ne bo kdo mislil da mlatim prazno slamo: OS X sem uporabljal aktivno 6 let - in je terminal bil zagnan večino časa. Sedaj zaradi službe se je čas uporabe drastično zmanjšal.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In ti bi rad poganjal Bascom na OSx...

Saj ga boš, z bootcampom in naloženimi okni.

Bi rad poganjal AVRStudio? uVision, IAR ?

Saj boš, z bootcampom in naloženimi okni.

Kaj pa kak Protel, Altium?

In ja, OS X ima tudi napake. Ne takih kot Windows, ima pa druge. Tega ne govorim na pamet, bil sem kar nekaj časa lastnik računalnika z logotipom, ki spominja na odgriznjeno jabolko. Morda je pa to metafora...odgriznjeno jabolko, sadež spoznanja. Da ne bom preveč piker do jabuka. Apple je OK, hudičevo dober HW/SW za urejanje video vsebin, Adobe paše na njega kot ata na mamo, programi za produciranje glasbe tečejo kot iz škatlice. Za uporabo v namene proizvodnje elektronike pa ni. Si že videl kak razvojni studio? Imajo Mace? Pri nas jih nisem videl, pa verjetno tudi v kaki drugi resni firmi ne.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.75
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 7:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

HiNkO je napisal/a:
Me zanima če se sploh da iti na Mac? Na linux vem da se da saj sem bil na njemu kako leto potem pa se mi ni dalo brez GUI nič delati sem prišel nazaj na Windows...

Če že vztrajaš, ampak vseeno ti priporočam, da se malo bolje seznaniš s Windowsi, ker isto napako lahko odpraviš, če si po tej napaki in o njeni rešitvi povprašal magari googla.

MacOS pride do izraza pri obdelavi video in avdio zapisov(niske latence) grafičnih orodjih in izdelavi internetnih strani ter urejanju le teh, potem se pa zgodba počasi zaključi.
Nazaj na vrh
xfce
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06
Aktiv.: 3.08

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

iPhone, iPad, iOS, se mi zdi da je za namensko delo. Na predavanjih si lahko delaš zapiske, kaj urejaš, bereš majle, brskaš po spletu, poslušaš muzko in tako naprej. To je za takega povprečnega uporabnika čisto dovolj.

Recimo če si oblikovalec in imaš na iOS en tak program, ki ti zadosti in to je to.

Ma to je tudi brezveze govort, sej vsak ve kaj lahko počneš na win, iOS ali Linuxu.

Če pa praviš da si elektotehnik pa tega ne veš, pač nimaš osnovnega znanja oziroma ne veš kaj bi rad.

Jaz kupim neko orodje, ko začutim potrebo. Ne bom kupil osciloskopa in čakal kdaj ga bom potreboval. Če pa ne veš za kaj se orodje rabi pa sprašuješ na napačnem koncu.

Ti računalnika (orodja) sploh ne potrebuješ, če ne veš kaj bi delal na njem.
Nazaj na vrh
mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.15
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RGorazd je napisal/a:
Za uporabo v namene proizvodnje elektronike pa ni.

Ne tako grobo.
Obstajajo rešitve - ki sploh niso slabe. Recimo GCC (za ARM, AVR,... (za katero platformo ga sploh ni?)) je odličen in dela brez problema na OS X. Pravtako jaz si ne predstavljam razvijati nekega linux embedded sistema na windows. Niti nočem poskusiti Smile
In to so moje izkušnje. V kolikor bi se lotil iskanja bi sigurno našel še marsikaj.

RGorazd je napisal/a:
Si že videl kak razvojni studio? Imajo Mace? Pri nas jih nisem videl, pa verjetno tudi v kaki drugi resni firmi ne.

Ta komentar tudi ni na mestu.
Lahko povem za primer eno slovensko podjetje, ki načrtuje integrirana vezja, da uporablja Linux. In koliko sem imel priložnost videti bi ta software brez problema deloval na OS X.

Vse se da če se hoče. Vendar nevem koliko se HiNkO hoče potruditi, da mu bo nekaj uspelo. Glede na njegov komentar glede uporabe Linuxa mislim da ne ravno kaj dosti.

Nevem koliko od vas, ki vas sodeluje v tej temi ste dejansko uporabljali (pod to besedo mislim ga aktivno uporabljali za vsako dnevna opravila vsaj eno leto) OS X ali linux.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni