|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
stelingcnc Neznanec

Pridružen-a: Ned 27 Avg 2006 16:25 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.04
|
Objavljeno: Ned Avg 27, 2006 4:28 pm Naslov sporočila: Problem pri krmiljenju koračnih motorjev !! |
|
|
Pozdravljeni !
Po dolgem iskanju in branju raznih forumov sem se odločil da postavim vprašanje o mojem problemu.
Pred nedavnim sem zgradil CNC ruter manjših dimenzij na katerega sem pritrdil 3A koračne motorje z 3A pripadajočo elektroniko. To je gonilniki SMC3000 firme EMIS 2x in 1x SMC32 firme Nanotec obe sta iz Nemčije. Krmilnik in krmilni program (WinPc-NC PRO) sem kupil od Burkharda Lewetza prav tako iz Nemčije. Sedaj pa moj problem :
na koračnih motorjih na vseh treh oseh prihaja do napake. To pomeni da če en motor poganjam levo-desno nekaj časa, pride do napake - zamika koraka vedno v isto smet. Se pravi če delam neko konturo pride ena stran konture ravna druga stran pa v obliki stopnic in seveda dimenzijsko povsem neprimerna.Do napake prihaja na vseh treh oseh čeprav imam na Z osi drug gonilnik od ostalih dveh in tudi če motor mehansko odklopim od vretena in prosto deluje. Zamenjal sem tudi način krmiljenja končnih kartic in sicer direkt iz LPT porta (za to sem uporabil program PC-NC) tudi s tem nisem odpravil problema. Sedaj sem ostal brez pravih idej in se obračam na vas za kakšen nasvet.
Lep pozdrav ... Peter  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
snow Član

Pridružen-a: Tor 27 Dec 2005 14:02 Prispevkov: 341 Aktiv.: 1.44 Kraj: Ljubljana || Velenje
|
Objavljeno: Ned Avg 27, 2006 11:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poizkusi zvečati/zmanjšati dolžine impulzov, ki jih računalnik (oziroma tvoj program) pošlje elektroniki za smer(direction). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stelingcnc Neznanec

|
Objavljeno: Pon Avg 28, 2006 8:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Na kakšno vrednost pa misliš da bi moral nastaviti dolžino inpulza ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Avg 28, 2006 9:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Poizkusi postopoma povečevati. Ni univerzalnega recepta. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Avg 28, 2006 2:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Včasih moraš stepper motorje zagnati pospešeno. Odvisno od motorja in bremena. Če mu impulze pošlješ z polno hitrostjo takrat, ko motor še stoji, jim rotor ne bo uspel slediti zaradi inercije. Koraki bodo preskočeni, napake pa se ne da več popraviti. Preskakovanje je lahko tudi zaradi tega, ker je motor preslab, ali pa je gnan z premajhnim tokom/napetostjo.
Zamik vedno v isto smer je lahko tudi zaradi napake v softweru. Mogoče software ne vrti v obe smeri enako dolgo. Če je motor priključen brez bremena in se obnaša na tak način, bi lahko bilo krivo to. Osciloskop je prava stvar za take napake.
Nesimetrično vrtenje lahko povzročijo tudi narobe priključene faze stepper motorja. Poizkusi zamenjati posamezne žice med seboj.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stelingcnc Neznanec

|
Objavljeno: Pon Avg 28, 2006 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Faze motorja sem prvič narobe priključil pa sem skuril končno stopnjo - tuljave sem priklopi križno - še dobro da so mi kartico popravili na garancijo.
Softversko pa ne vem , a misliš da je kaj narobe s kontrolerjem. Povezan je na PC preko RS232. Na njem ne morem ne vem kaj spreminjat, samo standardne nastavitve ostalo je pa zaklenjeno. PC vejetno nima vpliva na delovanje ??? kaj misliš ? Po mojem je tisti ta glavni pri pomiku kontroler v povezavi z končnimi gonilniki koračnih motorjev.
Lahko bi kontaktiral z proizvajalcem kontrolerja samo je nemščina moja slaba točka. (g Lewetz-om)
Bom videl --- bom še malo testiral  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Avg 29, 2006 11:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri menjavanju žic pri stepperju je potrebno menjati med seboj samo tiste žice, ki gredo na navitje motorja. To ne more skuriti nič. Še posebej ne, če napravo ugasneš takoj, ko vidiš, da se motor ne vrti, ali se obnaša nenavadno (cuka, poskakuje).
PC verjetno ne vpliva na delovanje. Poženi motor in odklopi RS232. Spremembe ne bi smelo biti. Razen če naprava uporablja kontrolne signale RTS/CTS ali DSR/DTR. V tem primeru bi se moralo ustaviti, ne pa vrteti nesimetrično.
Napaka je lahko v kontrolerju, ki sam generira odvečne impulze. Napaka je lahko tudi v PCju. PCjev program, ki premika motor levo/desno tudi lahko zgenerira različno število impulzov. Lahko bi opazoval promet na COM portu in videl, kaj gre po žici do naprave. Potem bi se priključil na COM port z nekim drugim programom za dostop do COM porta (hiperterminal ali kermit, ali nekaj podobnega) in pošiljal svoje ukaze. Lahko pogledaš v priročnik naprave. Morda ima seznam in razlago ukazov. En kup naprav dela kar z PCL/HPGL ukazi, tako kot plotterji. Poizkusi.
Primer PCL/HPGL:
PU50,50; postavi glavo na X=50, Y=50.
PU10,10; postavi glavo drugam.
PU50,50; postavi glavo nazaj na X=50, Y=50.
Končni gonilnik verjetno nima nič pri tem, če ni defekten. Ta samo preklaplja po navodilih.
Za odkrivanje napake bi koristil osciloskop.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stelingcnc Neznanec

|
Objavljeno: Tor Avg 29, 2006 5:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če zamenjam pole enega navitja se samo obrne smer vrtenja motorja , samo nič drugega. Glede kontrolerja bom poskusil kontaktirati proizvajalca - mogoče pozna kakšno finto ali pa ima feler v programu. Program ki ga imam deluje tudi z HPGL ukazi. Poizkusil sem že z temi venar se napaka s tem ne odpravi.
Z osciloskopom pa nimam nikakršnih izkušenj. Povej kaj natančno naj bi meril z njim ?
Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jackal Član

Pridružen-a: Sre 10 Maj 2006 19:14 Prispevkov: 144 Aktiv.: 0.62 Kraj: Ravne na Koroškem
|
Objavljeno: Sre Sep 27, 2006 6:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem imel pred kratkim podoben problem. Motor se je v eno smer vrtel normalno, v drugo smer pa je preskakoval korake. Za kontroler sem uporabljal kombinacijo čipov L297 in L298N. Signale za krmiljenje pa sem dajal preko paralelnega porta.
Paralelni port sem imel od krmilnika za koračne motorje ločenega z optokoplerji. Ko sem krmilnik priklopil direkt na astabilni multivibrator (NE555) so se motorji vrteli brezhibno v obe smeri. Ko pa sem izhod multivibratorja priklopil preko optokoplerja (817B), pa so se pojavile iste težave. Signal iz optokoplerja sem pomeril z osciloskopom in sem ugotovil, da ima zelo velik dvižni čas. Zadevo sem rešil z hitrejšimi optokoplerji. Ker pa sem imel še vedno probleme pri krmiljenju preko paralelnega porta (še vedno preskakovanje korakov v eno smer), sem sklepal, da ima tudi paralelni port prevelik dvižni čas in krmilnik za koračne motorje vidi več impulzov in motor preskoči. Navadne optokoplerje sem potem zamenjal z optokoplerji, ki imajo na izhodu Schmittov prožilnik in sedaj se motorji vrtijo brezhibno. Edini problem je sedaj resonanca motorja pri veliki hitrosti, ker uporabljam samo polkoračni način. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stelingcnc Neznanec

|
Objavljeno: Sre Sep 27, 2006 8:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred kratkim sem zamenjal gonilne kartice z drugimi. Prej sem mel kartice od EMIS firme SMC3000i. Na te kartice se niso motorji nikoli lepo vrteli, zmerom so bile neke motnje, preskoki, čeprav sem jih vezal preko optokoplerjev in direktno brez njih. Sedaj imam kartice od Nanotec-a SMC2-3 in vam rečem - motorji letijo kot namazani.
AMPAK ! Še vedno , kljub temu da na uho motorji lepo letijo se pri testni vožnji naprej-nazaj korak motorja počasi pomika naprej (v smeri urnega kazalca ). Teste sem naredi s kontrolerjem od Lewetza in Winpcnc in direktno iz LPT porta s programom Winpcnc economy. MACH 3 nisem uspel testirat ker demoverzija očitno ne da signala iz LPT porta.
LP Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
snow Član

Pridružen-a: Tor 27 Dec 2005 14:02 Prispevkov: 341 Aktiv.: 1.44 Kraj: Ljubljana || Velenje
|
Objavljeno: Sre Sep 27, 2006 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mach3 demo dela čisto lepo na LPT. Edina omejitev je 1000 vrstic G-kode in 25kHz kernel.
Si mogoče pozabil nastavit output port(recimo na 1) pod motor tuning (To je tam kjer določiš kateri pin je za clock in kateri za direction)? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tilenkow Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 23:05 Prispevkov: 26 Aktiv.: 0.11 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Sre Sep 27, 2006 11:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem nedavno naredil mikrokoračni krmilnik, ki razdeli korak na 64 delov. Namenjena je sicer bolj počasnim aplikacijam , kjer pa je potrebno natančno pozicioniranje ali pa le za zmanjšanje vibracij, ki se pojavljajo pri polno- in pol-koračnem delovanju.
Všeč mi je ker temelji na AVR-ju in jo je mogoče prilagoditi po svojih željah.
Do sedaj sem naredil dve uporabni verziji programa:
- serijsko krmijlenje preko kvazi-SPI (pošlješ 8bitov za ukaz in še morebitnih 8 za podatek),
- standardno krmijenje z CLK/DIR signaloma ter možnostjo izbire velikosti koraka
Zadeva sedaj že preizkušeno deluje in jo uporabljajo v podjetju RLS za neki linearni merilni stroj s sub-mikronskim pozicioniranjem.
Edino, kar mi je žal pri dizajnu je uporaba oldtimerja L298 za končno stopnjo (zna tudi spražiti jajce na manjšem hladilniku ).
Če koga zanima imam še par ali dva tiskanin...
LP
Tilen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Čet Sep 28, 2006 9:16 am Naslov sporočila: |
|
|
tilenkow je napisal/a: |
Jaz sem nedavno naredil mikrokoračni krmilnik, ki razdeli korak na 64 delov. Namenjena je sicer bolj počasnim aplikacijam , kjer pa je potrebno natančno pozicioniranje ali pa le za zmanjšanje vibracij, ki se pojavljajo pri polno- in pol-koračnem delovanju.
Všeč mi je ker temelji na AVR-ju in jo je mogoče prilagoditi po svojih željah.
Do sedaj sem naredil dve uporabni verziji programa:
- serijsko krmijlenje preko kvazi-SPI (pošlješ 8bitov za ukaz in še morebitnih 8 za podatek),
- standardno krmijenje z CLK/DIR signaloma ter možnostjo izbire velikosti koraka
Zadeva sedaj že preizkušeno deluje in jo uporabljajo v podjetju RLS za neki linearni merilni stroj s sub-mikronskim pozicioniranjem.
Edino, kar mi je žal pri dizajnu je uporaba oldtimerja L298 za končno stopnjo (zna tudi spražiti jajce na manjšem hladilniku ).
Če koga zanima imam še par ali dva tiskanin...
LP
Tilen |
Smem samo vprašati, kako to deluje? Si shranil kar sinus v tabelo v 64 delih in jih potem preko D/A pošiljal L298? _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tilenkow Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 23:05 Prispevkov: 26 Aktiv.: 0.11 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Čet Sep 28, 2006 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Točno. Imam tabelo za četrt sinusoide (64 8-bitnih vrednosti), izračunane kar z excelom. AVR sem sprogramiral v C-ju. Ker DAC-ov v bistvu nimam, sem ju realiziral kar s hitrima pwm izhodoma (1MHz?). Ta izhod sfiltriram preko LPF iz smd tuljavice in kondenzatorja ter tako dobljeni napetosti peljem na tokovni krmilnik L6506 (chopper, podobno kot L297), ki pa nato krmili L298. To bi bilo v grobem to...
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stelingcnc Neznanec

|
Objavljeno: Pet Okt 06, 2006 1:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jackal je napisal/a: |
Sem imel pred kratkim podoben problem. Motor se je v eno smer vrtel normalno, v drugo smer pa je preskakoval korake. Za kontroler sem uporabljal kombinacijo čipov L297 in L298N. Signale za krmiljenje pa sem dajal preko paralelnega porta.
Paralelni port sem imel od krmilnika za koračne motorje ločenega z optokoplerji. Ko sem krmilnik priklopil direkt na astabilni multivibrator (NE555) so se motorji vrteli brezhibno v obe smeri. Ko pa sem izhod multivibratorja priklopil preko optokoplerja (817B), pa so se pojavile iste težave. Signal iz optokoplerja sem pomeril z osciloskopom in sem ugotovil, da ima zelo velik dvižni čas. Zadevo sem rešil z hitrejšimi optokoplerji. Ker pa sem imel še vedno probleme pri krmiljenju preko paralelnega porta (še vedno preskakovanje korakov v eno smer), sem sklepal, da ima tudi paralelni port prevelik dvižni čas in krmilnik za koračne motorje vidi več impulzov in motor preskoči. Navadne optokoplerje sem potem zamenjal z optokoplerji, ki imajo na izhodu Schmittov prožilnik in sedaj se motorji vrtijo brezhibno. Edini problem je sedaj resonanca motorja pri veliki hitrosti, ker uporabljam samo polkoračni način. |
Ugotovil sem da so pri moji kartici počasni optokoplerji za smer. Sedaj pa me zanima kako bi premostil ta optokopler in signal priklopil direktno na PIC. Zanim me kako narediti povezavo z diodo ali kako drugače ??? Nočem uporabljat optokoplerja če mi dela same probleme. Prosim za kakšno shemo.
LP Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni