www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Paralelna vezava LEDik

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
David92
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Feb 2012 11:22
Aktiv.: 1.80
Kraj: Lendava

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 5:23 pm    Naslov sporočila:  Paralelna vezava LEDik Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Zanima me kako bi lahko vezal 10 LEDik paralelno, po 5 LEDik v enem stolpcu (torej sta 2 stolpca po 5 LEDik) in vseh 10 bi vezal na mikrokrmilnik.
Ker imam MSP430 je na PINu output current le 5mA .. jaz bi potreboval vsaj 100mA da prižgem vse LEDike, ki imajo 20mA recommended current intake.

Namreč zamislil sem si da bi rad krmilil 10 LEDIk, ki bi bile porazdelje 5-5 v 2 posebej stolpca narejena iz aluminija. Na dnu obeh stolpcev bi bil odprtina kamo bi lahko vlekel žice to krmilnika iz obeh smeri.

Z mikrokrmlnikom bi krmilil priziganje LEDik (torej razni fading efekti ipd.).

Ima kdo kak nasvet / idejo?

PS: Za lazjo predstavo sem spodaj prilepil precej laično sliko moje ideje. Nobena vrednost na skici ni preračunana, tudi čip ni enak MSPju, to sem samo za lazjo predstavo objavil kako sem si zamislil.

PS2: Ali je pa mogoče lažje povišat voltažo, in naj zamenjam v serijsko vezavo LEDik?

LP,
David

Verzje 10 LEDik z MSP430.png
 Opis:
Vezje LEDik
 Velikost datoteke:  20.8 KB
 Pogledana:  19 krat

Verzje 10 LEDik z MSP430.png

David92
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom kar tu v drugem sporočilu napisal, da ne bo preveč vsega v enem postu.
Torej ena izmed možnost je tudi LED Multiplexing, ampak tu bi potreboval tudi nasvet oz. pomoč, kako multiplexat za moj primer, kjer imam v enem stolpcu samo 5 LEDik in v drugem enaku.

Ali to pomeni, da rabim za vsako LEDiko v stolpcu svoj Ground? Če ja, kako se potem to veže na mikrokrmilnik?

LP;
David

David92
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 6:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ideja o Shift Registru je padla, tako da bom to poskusil naštudirat in bi moralo delovat, pac da nastavim delay time med prižiganjem na milisekunde ali pa se manj in bi zgledalo kot da konstantno gorijo ledike.
rok245
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2008 7:54
Aktiv.: 0.63
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 24, 2013 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen,
predno še kaj pišeš na googlu preberi o tranzistorjih, pa tudi na forumu je bilo že dosti povedanega o tem...
Lp,Rok
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni