Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Misek Član

Pridružen-a: Pon 23 Jan 2006 10:01 Prispevkov: 96 Aktiv.: 0.41 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Čet Okt 31, 2013 8:34 pm Naslov sporočila: "Mehak" vklop/izklop |
|
|
Zadeva je sledeča:
Imam LED trak, za katerega bi rada da mi stalno sveti z cca 25% moči, potem bi pa z nekim IR senzorjem zaznal osebo in preklopil na 100% moč, po določenem času pa bi zopet preklopil nazaj na 25% moči.
Za to zadevo nekako imam rešitev, 2 napajalna tokokroga v enem napajalnem krogu tok omejen z uporom v drugem brez omejitve. IR senzor bi krmilil rele ki bi preklapljal med tema devema tokokrogoma.
Zadevo pa bi rad nadgradil do temere, da bi bil preklop iz 25% na 100% in nazaj na 25% "mehak" oz. postopen.
Na kak način bi se to dalo rešit najenostavneje?
Hvala vam za pomoč
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Okt 31, 2013 8:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tranzistor. Za 25% mu določiš primeren bazni upor, za 100% drugega, ki ga boš peljal preko IR releja. Za postopno prižiganje in ugašanje mu vežeš en elektrolitski kondenzator na bazi. Da ne bo kondenzator prehitro poln ga vežeš za baznim uporom in sicer tistim iz IR releja. Za postopno ugašanje bo služil isti kondenzator, ko se bo IR rele izklopil.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misek Član

|
Objavljeno: Čet Okt 31, 2013 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker sem iz teh stvari precej ven bi te prosil če mi lahko narišeš vezje in na kak način določim ustrezni upor?
Kater tranzistor izberem? Je bo to 10m led traku, cca 150W pri 12V
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Okt 31, 2013 9:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za 150W tranzistor ne bo OK. Težko boš kaj naredil, če ne veš. Edino, če kupiš nekaj že izdelanega.
Kakšen PWM kontroler, poglej na e-bayu.
Sicer pa imam jaz ene 12VDC PWM kontrolerje za LED trakove, ki se uporabljajo ročno-potenciometer. Bi ga razdrl in namesto potenciometra vezal fiksne upore.
Škatlica je v velikosti ene doze 100×100mm, je za nad-omet montažo in v njej je še nekaj prostora, da bi lahko kakšen rele dodal.
Imaš za priklopiti plus-minus ter LED trak direkt na izhodne sponke. Tisti rele od IR pa bi vezal medvmes namesto potenciometra. Prave vrednosti uporov bi ti že jaz vgradil.
Ne bo pa zastonj.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misek Član

|
Objavljeno: Čet Okt 31, 2013 11:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za ponudbo. Vendar bi vseeno raje to zadevo naredil "sam", seveda z pomočjo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misek Član

|
Objavljeno: Čet Okt 31, 2013 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa kak tak napajalnik napajalnik
Če se ne motim z potenciometrom verjetno nastavljaš izhodno napetost in bi potem nekako krmilil ta poti?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Nov 01, 2013 1:25 am Naslov sporočila: Re: "Mehak" vklop/izklop |
|
|
Svetilnost LED je najbolje regulirat s PWM. Najlažje boš to rešil z enim kontrolerjem v katerem bo še časovnik in vhod IR senzorja. Potem ne boš rabil niti relejev niti dvojnih napajalnikov.
Če v vtipkaš LED PWM in si ogledaš slike boš našel kar nekaj načrtov, ki si jih lahko prilagodiš.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.65 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Pet Nov 01, 2013 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Po moje bi s kakšnim atmelom npr. attiny85 lahko tole rešil. Vzameš PWM izhod in ga preko upora priklopiš na bazo tranzistorja s katerim krmiliš LED. Na drugi strani pa lahko priklopiš IR detektor - bodisi preko ADC, bodisi preko digitalnega vhoda.
lp
_________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.96 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pet Nov 01, 2013 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Po moje bi s kakšnim RaspberryPi in periferijo šlo še lažje. Pa še ekran za kontrolo ima.
The sky's the limit.
Tale Misek pa je izgleda Miska:
Misek je napisal/a: |
Zadeva je sledeča:
Imam LED trak, za katerega bi rada da mi stalno sveti z cca 25% moči,... |
Torej, gentlemani na plano!
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
danilo Član

Pridružen-a: Sre 20 Avg 2003 14:57 Prispevkov: 147 Aktiv.: 0.62 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Pet Nov 01, 2013 12:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm, hm. RaspberryPi za tako enostavno nalogo. Kot so že predlagali, najbolje Atmel Tinny in PWM.
lp Danilo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misek Član

|
Objavljeno: Pet Nov 01, 2013 12:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
Po moje bi s kakšnim RaspberryPi in periferijo šlo še lažje. Pa še ekran za kontrolo ima.
The sky's the limit.
Tale Misek pa je izgleda Miska:
Zadeva je sledeča:
Imam LED trak, za katerega bi rada da mi stalno sveti z cca 25% moči,... |
Torej, gentlemani na plano! |
tale "A" se je prikradel zraven brez potrebe
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.96 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pet Nov 01, 2013 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker sem iz teh stvari precej ven bi te prosil če mi lahko narišeš vezje in na kak način določim ustrezni upor?
Kater tranzistor izberem? Je bo to 10m led traku, cca 150W pri 12V |
Še vedno ni dobil konkretnega odgovora.
Tista moja bedarija, ki sem jo napisal, je v istem stilu kot vsi ostali odgovori - njemu nič v pomoč!
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.86 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Nov 01, 2013 6:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi dvojni operacijski ojačevalnik, ali komparator, ki na izhodu lahko da 0V.
Nekateri operacijski ojačevalniki ne delujejo pravilno, če je vhod preblizu 0V, ali napajalni napetosti. V tem primeru vgradi dve sivo obarvani diodi. Pri TS272 in podobnih sivo obarvani diodi nista potrebni in ju lahko nadomestiš z žično prevezavo.
100n kondenzator v napajanju mora biti vezan čim bližje napajalnim priključkom čipa.
Levi op. ojačevalnik je vezan kot negator s histerezo 2/3 napajalne napetosti. Na spodnjem 100n kondenzatorju dobiš približno napetost približno trikotne oblike.
Drugi ojačevalnik je vezan kot komparator in trikotno napetost primerja z referenco (trimer). Če se sklene stikalo, se referenca z RC konstanto spusti pod 1/3 napajalne napetosti, zato je izhodni mosfet vključen 100% časa.
Ko se stikalo razklene, se referenca z RC konstanto vrne na s trimerjem nastavljeno vrednost.
Edit:
Dodan 40106 kot gonilnik za mosfet, popravljen tip mosfeta.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
pwm N to 100_1.PNG |
Velikost datoteke: |
23.89 KB |
Downloadano: |
30 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misek Član

|
Objavljeno: Pet Nov 01, 2013 7:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prenos in ogled priponk je namenjen AKTIVNIM ČLANOM foruma
Zdej morem nekam napopat cel kup sporočil da bom dosegel 1 objavo na mesec al kaj?
Nazadnje urejal/a Misek Pet Nov 01, 2013 7:59 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Pet Nov 01, 2013 7:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bodi miška, pa napiši še kak vic, če ne drugo. Si čisto na robu do aktivnosti.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|