www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Xbee transparenten način

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PrimozL
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55
Aktiv.: 1.72
Kraj: okolica Vipave

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 26, 2013 2:29 pm    Naslov sporočila:  Xbee transparenten način Odgovori s citatom

Živijo,

Preizkušam XBee na 868 MHz z Digi 80 kbps moduli. Modula na obeh straneh uporabljam v transparentnem načinu. Torej grem v komandni način, modul z AT ukazi inicializiram in potem pošiljam vsebino (pakete po 10 bytov vsakih 200 ms). Začetek paketiranja (parameter RO) je nastavljen tako, da se začne, če je presledek na UARTU vsaj 3 byte (default).

Dogaja pa se mi ena čudna zadeva. Paketi pridejo skozi na sprejemu z zakasnitvijo. Nobeden paket sicer ne zmanjka (imam oštevilčene), samo občasno sprejemnik preneha pošiljat na UART, potem pa "strese" ven vse zaostale naenkrat. Kontrole pretoka ne uporabljam in je v nastavitvi onemogočena.

To pojav se dogaja samo pri dvosmernem prenosu (vsaka stran pošlje na 200 ms - nesinhronizirano). Pri enosmernem (pošilja samo ena stran) je vse, kot je treba, brez zaostankov.

Aja, v slabem signalu zagotovo ni težava (preizkušam na mizi). Zunaj dosežem z 10 dB slabilcem na vsaki strani (1/10 dometa) nekje 45m, kar je za moje potrebe v redu.

Po netu sem bral, da naj se to ne bi dogajalo, če uporabljaš API način?

Ima kdo izkušnje s tem?

LP Primož.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PrimozL
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 02, 2013 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živijo,

Mogoče koga zanima, kako napreduje to z neželjeno zakasnitvijo.

Podpora mi je odgovorila, da pravzaprav ne prenašam tako malo podatkov, kot imam občutek, da jih Wink. MESH omrežje porabi namreč ogromno pasovne šiirne zase, za preverjanje stanja omrežja in njegovo obnavljanje.

Če izključim MESH način, je prepustnost takoj bistveno boljša, skoraj toliko, kot bi želel. MESH in delo v realnem času torej ne gresta najbolj skupaj. Za poslat kakšno sporočilo vsake toliko v omrežju senzorjev je pa še vedno zelo v redu rešitev.

No, na 868 MHz so precej hude zakonske omejitve, koliko časa sme biti modem na oddaji (0.1%, <1%, <10%, odvisno od frekvence in pasovne širine). Če ne bi bilo uporabljeno skakanje po kanalih znotraj območja, ki proporcionalno poveča skupen dovoljen čas oddajanja, bi bilo to frekvenčno področje bolj kot ne neuporabno. Da meje ne bi tega presegli, skrbi sam modem. In ko doseže mejo, pač čaka in dostavi kasneje.

Povsem razumem, da ni nihče odgovoril, ker večina najbrž uporablja 2.4 GHz module, kjer pa so omejitve blažje. Lahko kdo pove, kako pogosto pošiljate podatke? Mislim, da je pogostnost pošiljanja hujša omejitev kot količina (dokler si znotraj omejitve dolžine enega paketa).

LP Primož.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.03
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 02, 2013 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ojej, sem videl tale post takrat na telefonu, pa potem pozabil nanj, ko sem prišel do računalnika in bi lahko kaj napisal ... Tudi sam se namreč igram s taistimi modulčki (868LP) in že od prej, ko sem delal z ZigBee protokolom mi je znano, da tovrstni moduli niso ravno primerni za pošiljanje velike količine podatkov, sploh pa ne konstantno - ker si omrežje to pošilja med posameznimi node-i in so lahko časi prenosa občutno (tudi do pol sekunde za nekaj 100 bytov velik paket, če je omrežje precej razvejano).

Pri ZB2007 modulih je omejitev tudi v dolžini enega paketa (mislim da 255 bytov), same pakete pa se naj ne bi pošiljalo prepogosto ... No, praktičen primer (nekaj 10 node-ov) je pokazal, da je ustrezen čas med posameznimi requesti vsaj pol sekunde, še raje več.

LP, g

p.s. Si uspel mogoče kje izbrskati kakšne pametne antene? Sploh kaj bolj usmerjenega? Paličaste so na ebayu, to je pa to ... Za 2.4 GHz je mnogo več izbire ...

tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.29
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 02, 2013 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PrimozL je napisal/a:
... ker večina najbrž uporablja 2.4 GHz module, kjer pa so omejitve blažje. Lahko kdo pove, kako pogosto pošiljate podatke?

Na 2.4GHz sem pošiljal največ po ~70 bytov vsakih 250ms.
Žal se je izkazalo, da je domet (in "prepustnost") teh modulov precej nizka, če so zraven še drugi oddajniki na 2.4.
Iz tega rezloga sem hotel poizkusiti 860MHz, ampak potem nisem, ko sem se seznanil z omejitvami, ki jih že ti omenjaš.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.03
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 02, 2013 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uh ja - še tole, kar je omenjil tretjic: na 2.4 GHz so problemi z WLANi - prepustnost mreže (oz. število uspešno prejetih paketov pri hitrem pošiljanju) se BISTVENO poveča ponoči, ko je manj prometa na WLANu.
Tam se kanali prekrivajo (ZB kanal je sicer le 1/5 širine WLAN kanala) in se z nekaj meritvami da izbrati neko optimalno varianto - ki pa še vedno deluje optimalno le do takrat, ko nekdo ne postavi nove AP na ravno ta kanal Smile ...

Lp, g

tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.29
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 02, 2013 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem sicer imel v mislih modelarske oddajnike, ki skačejo po frekvencah...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PrimozL
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 04, 2013 12:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živijo!

Hvala za dodatne informacije, kako ste uspeli delat z Xbee moduli.

Modelarski oddajniki v frekvenčnem področju 2.4 GHz so res dober primer dela v realnem času (podatek dostavijo ~50x/sekundo), na še kar dolgi razdalji (>1 km) in da so še skladni z zakonodajo (60 mW max).

Večina med njimi danes omogoča dvosmerno komunikacijo, v obratni smeri dostavljajo telemetrične podatke z modela. Osebno uporabljam oddajni modul in sprejemnike FrSky. Skoraj vsi stalno skačejo po frekvencah. Ne vem, če toliko zaradi zakonodaje, bolj zaradi izogibanja motnjam. Običajno ni nikakršnih težav tudi če deluje veliko naprav (na tekmovanjih) istočasno.

LP Primož.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni