|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Andrjuha Član

Pridružen-a: Sob 05 Okt 2013 9:49 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2013 9:00 pm Naslov sporočila: Trdoživa težava z izklapljanjem prenosnika |
|
|
Ker sem nad njim že malo obupal, bom odprl temo še tu za vsak slučaj, če komu kaj pametnega pade na pamet. Dve leti nazaj sva s kolegom kupila dva prenosnika jaz Lenovo W510, on Lenovo T410. Dokaj različni mašini torej. Oba imava po par "docking" postaj doma eno, v pisarni eno. Obema so se po prvem letu začele težave z nenadnimi izklopi (reseti) mašin. Meni na dva dni, njemu vsak dan ali večkrat na dan. Težave so bile nepovezane z obremenitvijo mašine, "stress" testi niso imeli vpliva. Na servisu so pregledali plošče, očistili in ponovno namazali pasto. Njemu je to težavo rešilo, pri meni težava ostaja nespremenjena. Kar se mene tiče, postaja nevzdržno, ker izgubljam čas in narejeno delo. Zaslišii se tik in mašina se resetira. Enako doma, kot v službi, čeprav sta docking postaji različni. Glede na to, da je mašina med dražjimi, menjava plošče in podobne vaje ne pridejo v poštev, se ne izplača. Ima kdo kakšno idejo, vsaj glede možnega izvora napake? Razmišljal sem, če je kakšna serijska napaka na napajalnikih ali kaj podobnega, ali bi to lahko nekako diagnosticiral? _________________ lp, Andrej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2013 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali se resetira v Ponovni zagon in se Okna ponovno zaženejo?
Meni se na stacionarnem enako zasliši "tik", ampak to je zvok diska, kot bi ga na silo ustavil. Disk obmiruje (, a žal takrat napetosti nisem še nikoli pomeril). Lučka za disk se prižge in sveti, dokler ne pritisnem tipke za reset. Računalnik je povsem neodziven, napaka se ne zabeleži nikamor, 13 let star disk pa nima nobenega bad sectorja. Hlajen je z ventilatorjem.
Se mi pa to zgodi, čisto naključno. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihc87 Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2011 11:58 Prispevkov: 189 Aktiv.: 1.08 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2013 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preveri Event Viewer na računalniku, kaj ti zabeleži pred omenjenim resetom.
Če gre za kakšno težavo z RAM pomnilnikom ali diskom boš verjetno videl zapis neke napake/opozorila... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoran Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44 Prispevkov: 550 Aktiv.: 2.32 Kraj: SG
|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2013 10:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali imaš nameščene vse Lenovo update. Sem imel primer, ko se mi je na T60 dogajalo, da se pri zagonu ni odzivala tipkovnica. po drugem ali tretjem restartu pa je delovala normalno. Prenosnik je bil na servisu in se vrnil v enakem stanju. Po instalaciji updatov od Lenova (IBM) pa so težave izginile.
Lenovo ima tudi program, za diagnostiko HW. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.70 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Ned Nov 03, 2013 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem tri leta uporabljal Lenovo T400, ko so se mi začele pojavljat podobne težave. Po pregledu sistemskih logov sem našel nekaj napak v stilu "storage controller I/O error", kar je nakazovalo na okvaro matične plošče (krmilnik za disk). Pa sem vseeno zadevo odprl, potegnil disk ven, očistil kontakte na disku in sestavil nazaj. Po tem teh težav ni bilo več.
Poskusi, nima kaj škodit. _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrjuha Član

|
Objavljeno: Pon Nov 04, 2013 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
No ravno sem izgubil pol spisane funckije in sem se zopet spomnil na tole temo. Drugi reset danes.
Da odgovorim na vprašanja; računalnik se zažene v ponovni zagon. Načeloma imam konfiguriran polni memory dump, vendar do "error handlinga" in posledično "memory dumpa" sploh ne pride, ker izgleda kot, da mu zmanjka toka. Event log je pred napako brez napak. Če grem brskat po sistemskem dnevniku, imam dobrih 15 minut pred resetom dve opozorili:
Intel(R) 82577LM Gigabit Network Connection
Network link has been disconnected.
in pa:
The application System with process id 4 stopped the removal or ejection for the device IDE\DiskHITACHI_HTS725050A9A364_________________PC4ZC70F\4&1bfc452c&0&0.1.0.
Ta Hitachijev disk je bil prej moj primarni disk, preden sem za sistem kupil Samsungov SSD, starega pa sem vstavil na adapter v CDRW režo. Vendar napake so se dogajala še pred to zamenjavo, torej to nima veze. Pa tudi, če bi ga lomil disk, bi moral biti kakšen memory dump kje in pa napaka v logu. Pa ni ničesar. No, to je žal vse, kar je na voljo od javljenih sistemskih sporočil ... _________________ lp, Andrej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marsovcek Član

Pridružen-a: Pet 08 Jun 2012 11:27 Prispevkov: 160 Aktiv.: 1.01 Kraj: Okolica Celja
|
Objavljeno: Tor Nov 05, 2013 11:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi računalnik mučiti z raznimi benchmark testi za posamezne komponente. Mogoče bo tako postalo bolj jasno kaj ga lomi. Seveda ob tem spremljaj tudi temperaturo komponent. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frke Član

Pridružen-a: Ned 18 Sep 2005 14:41 Prispevkov: 212 Aktiv.: 0.89 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Tor Nov 05, 2013 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
prvi predlog:
Jaz bi najprej preveril, če težave povzroča software.Si ga poskusil zagnati z Linuxom?
Če se tudi tu resetira, je gotov HW.
drugi predlog: Vzemi ven baterijo in laptop uporabljaj direktno priključen.
Enkrat sem imel težave z resetom - kriva je bila baterija. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrjuha Član

|
Objavljeno: Sre Nov 06, 2013 11:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja včeraj in danes sem ga imel na postaji brez baterije, pa se je tudi zgodil restart. Kar se linuxa tiče, imam pa celotno razvojno okolje skonfigurirano na Win in je to moja delovna mašina, brez katere ne morem. Napaka ni dovolj pogosta, da bi samo pognal Linux in počakal nekaj minut .... zdaj so mi na IBM servisu rekli naj nadgradim BIOS na zadnjo verzijo, pa če to ne bo zaleglo, pravijo je skoraj gotovo plošča ali pa dock fuč in bo treba menjat eno ali drugo. Hkrati pa mi so mi povedali še to, da je mašina še vedno pod garancijo, kar me je presenetilo, saj sva s kolegom dva meseca nazaj iz lastnega žepa plačala servis, ker sva avtomatsko mislila, da traja dve leti Tako, da hvala za odgovore, očitno bom dobil novo ploščo ali pa dock. _________________ lp, Andrej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 07, 2013 12:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Dokler dela. BACKUP! BACKUP! BACKUP! BACKUP! !!!!!!!
Morda imaš samo 1 zagon še. mora 10000.
Riziko je tvoj. Jaz bi pred 1. zagonom imel backup zunanjo enoto priklopljeno na PC. In prva stvar. Kopiral vse "moje" datoteke. OS in programe boš že dobil. Kaj pa foto?, kakšna xls ali pa world datoteka? _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 20 Ur