www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Polnjenje NiMh baterij z Solarnim panelom

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Blisk1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 04 Maj 2011 10:22
Aktiv.: 2.32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2013 10:29 am    Naslov sporočila:  Polnjenje NiMh baterij z Solarnim panelom Odgovori s citatom

Imam 9V 300mA solarni panel in 8 NiMh baterij 4000 mA vezanih zaporedno, ki bodo napajale določeno vezje, ki ima porabe cca 150mA.

Stvar je taka, da bi rad naredil najlažjo varianto za zaščito pred polnjenjem čez rob, se pravi, da se baterije ne polnijo, ko so že napolnjene.

Kaj predlagate za tole zadevo, kaj je najbolje. Ker sicer pozimi ne vidim kakega večjega problema ker je malo svetlobe, je pa problem poleti.
Ne bi pa delal za to neko hudo elektroniko.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
David92
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Feb 2012 11:22
Aktiv.: 1.79
Kraj: Lendava

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2013 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si pomislil, ali se baterijo enakomerno praznijo? Torej če se ti prva ali zadnja enakomerno praznita? Ker pomoje ni tako v praksi.

Razmisljam, da bi si mogoče malo pogooglal Battery Balancing, s pomočjo katerega bi lahko nadzoroval, katera baterija je manj polna od druge in pol redistributal trenutno stanje tako, da bo v vseh enako kapacitet (torej da bo eno bolj polnil kot drugo).

Hkrati pa bi si stem tudi lahko pomagal prekinit napajanje baterij, ko dosežejo max. vrednost. Nisem se preveč poglabljal v battery balancerja, tako da nevem vseh detajlov, ampak če ima nek nadzor nad trenutnim stanjem kapacitet baterij, potem mu definitivno lahko ta podatek 'izvlečeš ven' in mu poveš ( ali pa mikrokrmilniku ) da naj prekine napajanje, ko je skupna kapaciteta baterij X.

OK, sem ze zakompliciral. Sem opazil, da isces neko easy solution, čeprav mi zdaj ne pade kaj na pamet, sem se zabil v ta battery balancer. Whistle

LP;
David

Blisk1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2013 11:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gledal sem tole vezje, ki naj b bilo vse v enem, čeprav mi je preveč simpl.
Da bi bile tako velike razlike med polnimi in praznimi baterijami, tega ni, se pa zaradi tega zmanjša življenjska doba, vendar ni neke panike par mescev gor ali dol.
http://www.zajic.cz/omezovac/omezovac.htm
Nazaj na vrh
tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.29
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2013 12:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O čem pravzaprav vidva pišeta?? Tisto je uporabno za LiPo/LiIon/Pb, za NiMH niti približno.
Pri NiMH ni tako enostavno ugotoviti, kdaj so polne oz. s tako majhnim tokom praktično nemogoče.
Če panel daje 300mA, od tega se 150mA takoj porabi, potem lahko vežeš direktno, edina elektronika naj bo Schottky dioda (da se baterije ponoči ne praznijo).
Rabiš pa elektroniko za izklop porabnika (in ponoven vklop), ko je baterija prazna (oz. spet dovolj polna).

Poleg tega bo 9V panel za 8 NiMH verjetno imel prenizko napetost.

Pa to naj bi delalo 24/365? Če ja, potem bo 300mA panel ob porabi 150mA nekajkrat premajhen (še poleti je vprašanje, če bi delalo, pozimi pa...)
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.02
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2013 1:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

True. NiMH se lahko s tokom manjšim od 1/10 (še raje 1/20 C) polni praktično "večno". Rabiš le izklop pri nekje 1 ali 0,9 V/celico, diodo, da ti ponoči celica ne prazni baterij in to je to.

Lp, g

Blisk1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2013 1:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da to naj bi delovalo 24/7 ponoči in podnevi, glede na to, da zadeva porabi 140mA bi morale baterije držati cel dan z enim polenjem, ker se čez dan ne praznijo razen ob oblačnem vremenu, potem bi morale držati dlje, problem je polnenje.
Glede napetosti razmišljam da bi dal samo 7 baterij, da pridem na 8,4V, kar je dovolj. Vendar kljub vsemu pa imam možnost dodati še en panel 9v 300mA tako da sta potem dva.
elektroniko za izklop imam.
Kot pravim problem mi nastane samo, ko se baterije polnijo čez mero, kako to preprečiti?
S tokom 1/10 ne morem polniti, ker potem zadeva ne bo delovala.

Ali obstaja kaka varianta, da bi na kakih 5 minut preverjal baterije?
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2013 3:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri 4000 mAh akujih je 1/10C 400 mA. Ti si napisal, da polniš s 300 mA, torej bi moralo biti ok.

LP, g

Blisk1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2013 3:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Pri 4000 mAh akujih je 1/10C 400 mA. Ti si napisal, da polniš s 300 mA, torej bi moralo biti ok.

LP, g

ah, narobe sem tole prekalkuliral.
Samo potem se dejansko akumulatorji ne bodo polnili do polnosti in bom moral dodati še en panel z 300mA.
ker drugače se mi bo naprava ponoči ugasnila.
Nazaj na vrh
tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.29
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2013 5:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V idealnih pogojih lahko pri stacionarnem panelu poleti povprečno računaš 6 ur polnjenja dnevno pri nazivnem toku. Se pravi za 300mA panel je to 300mA*6h=1,8Ah dnevno. Porabo imaš 140mA-> se pravi da ti 1 tak panel poleti zadošča za dobrih 12 ur delovanja.
Pozimi je dobitek sonca vsaj 7x nižji...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Blisk1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2013 6:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

računal sem mogoče, da bi na panelu nastavil timer, ko polni panel B toliko in toliko časa, se izklopi.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2013 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hehe, računal si bolj malo! Smile

Konkretni nasvet: uporabi 12 V Pb-Gel akumulator (ki je približno ustrezen tvojemu namenu uporabe), zanj pa lahko dobiš tudi zelo poceni ustrezno nadzorno elektroniko. In pa - če boš želel, da bo tvoja zadeva dejansko delala, boš moral uporabiti precej večji panel.
Imam 120 W panel - v oblačnem vremenu ali zimi polni nekje 100-200 mA. Tako - za občutek ...

LP, g

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni