|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
marsovcek Član

Pridružen-a: Pet 08 Jun 2012 11:27 Prispevkov: 160 Aktiv.: 1.01 Kraj: Okolica Celja
|
Objavljeno: Ned Nov 10, 2013 10:54 pm Naslov sporočila: Težava s parkirnimi senzorji |
|
|
Na avto sem zmontiral (aftermarket) UZ parkirne senzorje. Sedaj mi v vzvratni prestavi neprestano piskajo (z intervalom). Po bolj natančnem pregledu sumim, da je del odbijača kamor sem jih montiral nekoliko nagnjen, tako da senzorji vidijo tla dober meter za koncem vozila.
Se je kdo že ubadal s podobnim problemom? Je možno kako nastaviti občutljivost teh senzorjev? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 10, 2013 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko VSE odpove prebereš navodila. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Nov 10, 2013 11:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Navadno imaš pri novih ene tri različne sete nosilcev, s katerimi korigiraš morebitno usmerjenost navzdol. Pri rabljenih boš moral pač malo improvizirati - montirani morajo biti res naravnost.
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Nov 10, 2013 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Taki senzorji imajo običajno zraven priložene podložke za nastavitev kota. Če niso preveč nagnjeni jih lahko malo popraviš s tem.
Drugače pa so ponavadi v elektroniki nastavljivi feriti s katerimi lahko nastaviš vsak senzor posebej. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sodrgerg Član

Pridružen-a: Čet 20 Avg 2009 14:16 Prispevkov: 61 Aktiv.: 0.32 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 10, 2013 11:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bolj verjetno je da eden od uz senzorjev nagaja, daj oviro bližje pa boš videl če bo pogosteje piskal. _________________ To, kar vemo, je kapljica; to, česar ne vemo, je morje.(Isaac Newton) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jajo Član

Pridružen-a: Tor 01 Dec 2009 21:45 Prispevkov: 103 Aktiv.: 0.54 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Nov 11, 2013 8:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Običajno je tako kazalo kadar en senzor ni pravilno deloval. Probaj senzorje posamično odklapljat in tako ugotovi kateri ne deluje pravilno.
Možno pa je tudi da te tako opozarja da so vklopljeni saj si napisal da ti piskajo intervalno. Preberi navodila.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.56 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Pon Nov 11, 2013 9:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da so tisti feriti za nastavljanje frekvence posameznega senzorja (ce pozorno pogledas, nista niti dva ferita izmed stirih nastavljena enako - verjetno da ima vsak razlicno frekvenco da se ne motijo med seboj).
Senzorji morajo res biti obrnjeni cimbolj vodoravno ali pa celo malo navzgor. Ce zraven nisi dobil distancnikov, so senzorji narejeni tako, da jih obrnes, in "merijo" v drugo smer - os senzorja ni vzporedna s pravokotnico podlage. Zaznavo podlage lahko preizkusis tako, da avto parkiras npr. na plocnik - da je podlaga za avtomobilom nizja. Ali pa tako, da zadnji del avta nekako dvignes (zapeljes z zadnjo osjo na kaksen punkelj ali kaj podobnega).
Tudi okvara senzorja je mozna - v tem primeru pokvarjenega odklopi, in vozi samo s tremi. Imam se 4 senzorje viska (poslji mi sliko, ce imas morda enake), so pa moji pobarvani srebrno - ce ga rabis, ti enega ali dva senkam (dva bom potreboval sam), le presprejat jih bos moral v crno ali v barvo avtomobila.
Se ena tezava je lahko - ce je pred senzorjem (to je pod odbijacem) kaksen kovinski del / ojacitev / vezna stena preblizu senzorju. Ja, nekateri senzorji so obcutljivi tudi na to. Tu pa zal ni kaj veliko za naredit.
Sem pa ze dvakrat imel primer, ko je komplet park senzorjev opozarjal ze na razdalji dva metra in pol, pri 60 cm pa je javljalo zadnjo stopnjo razdalje - neuporabno. Takrat sem pac menjal elektroniko z drugim tipom (zadnjo stopnjo javlja sele pri 30 cm, kar je zame idealno). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marsovcek Član

Pridružen-a: Pet 08 Jun 2012 11:27 Prispevkov: 160 Aktiv.: 1.01 Kraj: Okolica Celja
|
Objavljeno: Pon Nov 11, 2013 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Navodila sem prebral , vendar mi niso bila v pomoč. Korekcijskih podložk tudi ni bilo zraven, ima pa vsak senzor na spodnji strani izboklino, ki naj bi delala akustično senco.
Posamično sem jih tudi že odklapljal in vsak deluje (približno) enako.
EDIT: gre se za take senzorje. Ravnokar razmišljam, da izboklina na senzorju ni namenjena metanju sence ampak je tam senzor poglobljen in bi morala biti zgoraj (čeprav chinglish navodila sugerirajo drugače). Jih bom poskusil obrniti in bom videl kaj bo . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.56 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Pon Nov 11, 2013 5:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
zok je napisal/a: |
...so senzorji narejeni tako, da jih obrnes, in "merijo" v drugo smer - os senzorja ni vzporedna s pravokotnico podlage. |
eeee, tako, tako.
Ce je vboklina zgoraj, senzorji "gledajo" navzgor od pravokotnice podlage.
Porocaj, kako in kaj!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Nov 11, 2013 6:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Natanko enake senzorje sem že montiral in imel natanko enak problem. zraven ni nobenih podložk in nimaš kaj nastavljat. Edino ti preostane senzorje dvignit in jih fiksirat s silikonom. Senzorji gledajo cca naravnost, obračanje pri meni ni nič pomagalo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Nov 11, 2013 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čudno, da podložk za nagib (compensation rings) ni bilo zraven. Sem imel v delu kar nekaj 10 različnih univerzalnih PDC sistemov pa so to imeli vsi priloženo - tudi tisti najcenejši.
Si poizkusil nastavit tiste ferite? Meni je do sedaj vedno uspelo ravno z njimi, da ljudje niso vrtali novih lukenj ali menjavali kompleta, če se je poškodoval samo en senzor.
Nekateri pa očitno ne vedo, da se s tistimi feriti poleg tega nastavi tudi delovanje senzorjev po zamenjavi ker so to za razliko od original vgrajenih (kjer samo en senzor stane cca. 100€) nekalibrirani senzorji in imajo ravno zato tudi natančno določeno zaporedje priklopa A do D.
Zaporedje in frekvenca delovanja senzorjev pa s tistimi feriti nima nobene zveze. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52 Prispevkov: 384 Aktiv.: 1.98
|
Objavljeno: Čet Nov 14, 2013 12:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali senzor sploh dela, lahko stestiraš tako, da daš prst nanj (ugasnjen motor, vzvratna...). Če čutiš nihanje, dobiva impulze, če pa je "mrtev", je nekaj narobe z njim.
Meni eden od originalnih na Laguni ne dela, zato mi tudi non-stop piska. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Nov 14, 2013 1:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čutiš nihanje 40kHz? Hm....  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Nov 14, 2013 1:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
40 kHz ne čutiš. Mislim pa, da oddajajo parkirni senzorji "pakete" (burst) impulzov s periodo približno 20 ms. Te pa lahko čutiš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52 Prispevkov: 384 Aktiv.: 1.98
|
Objavljeno: Čet Nov 14, 2013 1:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, to bo verjetno. V glavnem, lepo čutiš, preizkušeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni