|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.96
|
Objavljeno: Ned Nov 17, 2013 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej lepo pregledno razporedi elemente po zaslonu.
Dodaj signalne lučke na vhode 7-seg in na izhode vseh AND vrat.
Nato za vsaka AND vrata posebej opazuj, kje se pojavi težava.
Ali števec sploh prav šteje? Zaporedje bi moralo biti liho, sodo, liho, sodo, ...
Glede na to, da je liho/sodo odvisno samo od negiranega bita0 od števca (se pravi vhod In0), bi vsaj to moralo delati brezhibno.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.89 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Pon Nov 18, 2013 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm.. zaporedje je 3, 10, 6, 8, 4, 9, 5, 7.
Bom poizkusil jutri dopoldan, ko bom imel čas.
Na kakšen način pa potem lahko spremenim zaporedje štetja?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Pon Nov 18, 2013 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zaporedje štetja je odvisno od tabele. Tako, kot jo definiraš, tako bo štelo.
Ampak tebi že števec vhodov malo po svoje zanaša, ker zaporedje ni liho, sodo, liho, ...
Opis: |
Levo so vhodi 2,1,0 na sredi je trenutno napačno zaporedje, desno pa pravo. Izhodi so 3,2,1,0 (vedno gledano z leve). Za poljubno zaporedje, samo izpolniš tabelo, napolniš diagrame, jih okrajšaš, izpišeš funkcije in narediš vezja. |
|
Velikost datoteke: |
552.44 KB |
Pogledana: |
0 krat |

|
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

|
Objavljeno: Pon Nov 18, 2013 11:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm... kako pa potem definiram tabelo, da bo potem pravilno štelo?
kateri stolpec na kateri vhod displaya?
EDIT: Kako spremenim napako v števcu vhodov?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Pon Nov 18, 2013 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tabelo definiraš tako, kot je na sliki , ki sem jo oddal ob 21:18, ali včeraj ob 17:10.
Na levi so vhodi 2,1,0, na desni pa izhodi 3,2,1,0.
Za vsako kombinacijo vhodov, moraš vedeti, kaj mora biti takrat na izhodu. To je v bistvu določeno v besedilu naloge. Profesor si izmisli zaporedje, ti pa ga vpišeš na desno stran tabele. Leva stran tabele je pa klasična binarna koda.
Nisi odgovoril, ali števec sploh šteje pravilno!!
Saj vendar poznaš binarne številke.
Tiste lučke poveži tako, da bodo svetile, ko bo izhod 1 (zdaj svetijo, ko je 0) in primerjaj z levo stranjo tabele. Šteje po vrsti?
Drugače pa tisti števec vhodnih stanj naredi s tremi stikali. Natipkaj kombinacijo in odčitaj izhode. Nimaš kaj zamočiti. Možno je celo, da so vezja v redu (preverjal pa nisem), kajti števec bi moral vsaj liho-sodo zaporedje prav šteti.
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2013 12:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne rabiš na vhodu vezati stikal. Imaš v EWB-ju že blok, ki "šteje" od recimo 000 do 111. Lahko avtomatsko, lahko pa tudi ročno korakaš. Na ta način ga res ne moreš kiksnit, pa še hitro je.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2013 12:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja.. tisti blok se imenuje word generator.
Torej vežem tri tipke vzporedno in na vsak vhod displeya pripeljem, en izhod vezja, ki sem ga dobil s pomočjo tabele. Vhode za vsako izmed 3 vezij pa dobim iz vseh treh tipk?
Sem prav razumel?
Potem sedaj naredim brez D pomnilnih celic?
Samo z vezji, ki sem jih dobil iz tabele in s tremi tipkami oz. word generatorjem?
Ne..po po shemi, zadnji prispevek na prejšnji strani, ne šteje pravilno. Šteje po zaporedju, ki sem ga napisal.
Jutri zjutraj bom poizkusil še z word generatorjem.
EDIT: ratalo mi je narediti števec, ki pteje po pravilnem zaporedju od 3 do 10 z word generatorjem.
Sedaj me zanima, ali se da to narediti še s D pomnilnimi celicami?
še slikca:
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
42.28 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2013 11:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja.. tisti blok se imenuje word generator.
Tako je.
Torej vežem tri tipke vzporedno in na vsak vhod displeya pripeljem, en izhod vezja, ki sem ga dobil s pomočjo tabele. Vhode za vsako izmed 3 vezij pa dobim iz vseh treh tipk?
Sem prav razumel? Ja.
Potem sedaj naredim brez D pomnilnih celic?
Samo z vezji, ki sem jih dobil iz tabele in s tremi tipkami oz. word generatorjem?
Ja. Saj ti piše, da moraš narediti z asinhronskim vezjem. To se imenuje kombinacijsko vezje, saj vhode direktno pretvori v izhode.
Sinhronsko vezje pa vhode in trenutne izhode pretvori v bodoče izhode. To stori tako, da se vhodi in trenutni izhodi najprej v kombinacijskem vezju pretvorijo v bodoče izhode, le-te pa pripelješ na vhode D celic. Ob urinem signalu se ti bodoči izhodi prenesejo na izhod celic in postanejo trenutni izhodi. Sveži trenutni izhodi pa se spet pripeljejo na vhod kombinacijskega vezja, kjer se spet pretvorijo v nova bodoča stanja in čakajo na nov urin impulz.
Ne..po po shemi, zadnji prispevek na prejšnji strani, ne šteje pravilno. Šteje po zaporedju, ki sem ga napisal .
Bom še enkrat vprašal. Ali števec vhodnih stanj šteje v pravem zaporedju? To so tiste lučke nad D celicami. Šteti mora 000, 001, 010, 011, 100, 101, 110, 111, ...
Ali številke na displayu kljub temu ustrezajo stanju vhoda?
Jutri zjutraj bom poizkusil še z word generatorjem.
EDIT: ratalo mi je narediti števec, ki pteje po pravilnem zaporedju od 3 do 10 z word generatorjem.
Sedaj me zanima, ali se da to narediti še s D pomnilnimi celicami?
še slikca: Odvisno od tega, kaj piše v nalogi.
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2013 11:15 am Naslov sporočila: |
|
|
potem je vezava na prejšnji strani napačna....
še enkrat napišem..
Najprej dam vir napetosti 5 V, nato vežem tri tipke vzporedno, nato iz izhodov tipk naredim vezje, za prvo D pomnilno celico nato spet naredim vezje iz izhodov tipk in ga vežem na vhod druge celice in enako naredim še za tretjo celico?
Verjetno se ne razumeva.... Kateri del je števec vhodnih stanj?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2013 12:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Števec vhodnih stanj je tisti del, ki daje na svojem izhodu 000, 001, ... , 110, 111, in spet 000, ... Torej levo stran tabele. Leva stran tabele so vhodi, desna izhodi.
Izdelaš ga lahko s tremi tipkami, ali uporabiš word generator, ali daš tam binarni števec, ...
V glavnem iz števca vhodnih stanj dobiš tri signale, ki jih pripelješ na vhode asinhronskega (kombinacijskega) vezja.
Kombinacijsko vezje ti torej levo stran tabele pretvori v desno stran.
Desno stran tabele ti poda naloga (ali profesor), da naj šteje 3,4,...,10,3,... Ali kako drugače, če si profesor tako izmisli.
Ti moraš samo iz leve in desne strani tabele narisati diagrame, jih okrajšati, izpeljati enačbe in narisati vezja. Kombinacijska vezja.
===
Pri sekvenčnih vezjih pa izhode kombinacijskega vezja pripelješ na vhode D celic. Za vsak bit rabiš svojo celico. Ko bodo celice dobile urin impulz, se bodo stanja iz njihovih vhodov prenesla na izhode. Te izhode potem vodiš nazaj na vhode kombinacijskega vezja (in po potrebi dodaš še kak zunanji vhod za smer štetja). Kombinacijsko vezje pa jih bo pretvorilo v bodoče izhode.
Možno, da se sedaj za določene sklope in pojme uporabljajo drugačni izrazi ... , ali pa sem jih na pol za silo po spominu jaz narobe poimenoval.
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2013 8:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala. ta razlaga sedaj je zelo lepo napisana.
Sem se odločil, da bom za števec vhodnih signalov uporabil kar tipke oz. stikala.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni