|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
apollo Neznanec

Pridružen-a: Sre 27 Nov 2013 11:26 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2013 12:03 pm Naslov sporočila: zamenjava dotrajanih varovalk in podnožja - čigav strošek? |
|
|
Pozdravljeni,
živim v Ljubljani v večstanovanjskem bloku. Zaradi nenehnih težav z elektriko (migetanje luči, pregorevanje varovalk) moram opraviti zamenjavo opreme - glavne varovalke, podnožja, vodniki od varovalk do razdelilne omarice v stanovanju - ki je dotrajana. Elektro Ljubljana je opravil pregled in tudi podal priporočila. Električno napeljavo imam razporejeno v treh fazah, glavne varovalke se nahajajo na hodniku pred mojimi vhodnimi vrati.
Kar me "muči" je vztrajanje Elektra pri tem, da je zamenjava tovrstne opreme strošek lastnika stanovanja medtem, ko upravitelja našega bloka trdi, da je to v kompletni pristojnosti Elektra, ki mora tako tudi kriti strošek popravila (z izjemo vodnikov). Ki je v mojem konkretnem primeru kar zajeten.
Prosil bi za mnenje. Hvala!
Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 878 Aktiv.: 4.05 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2013 2:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzdrževanje in popravilo notranjega hišnega priključka (kar v tvojem primeru je) je na strani lastnika, izvaja pa jo lahko pooblaščena organizacija (distribucijsko podjetje) oz zunanji izvajalec pod nadzorom nadzorne osebe s strani distiributerja. To je zapisano v energetskem zakonu (ne vem točno, kateri člen).
V praksi pa je običajno tako, da delo izvede distibuter (elektro ljubljana) po predhodnem dogovoru in plačilu predračuna oz izdaji naročilnice za to delo
lp
uroš _________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lamela123 Član

Pridružen-a: Sob 10 Mar 2012 15:15 Prispevkov: 235 Aktiv.: 1.45 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2013 2:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na stanovanjskem objektu, kjer sem delal inštalacijo je moral lastnik sam narediti iskop od "telegraf štange" do hiše, da so mu sploh prišli priklopit kable. Prav tako je moral sam plačati kabel do omare z števcom.
Po moje je nekako takole, seveda lahko, da se motim.
Elektro ti naredi priključek samo takrat, ko imaš ti ustrezno urejeno napeljavo po hiši. Kar je od števca naprej, je vse tvoj strošek. Se mi zdi, da je števec tudi tvoj, prav tako stikalna ura. Pri nas doma imam problem s tem, da je podnožje "pancark" popolnoma zarjavelo, zato tudi brenči v omari, ko pa varovalko skuri, je pa to seveda moj strošek. Nočejo pa zamenjati podnožja. Elektro Maribor ima pa že celo tako nareto, da imajo pred števcem namesto varovalk kar odklopni ločilnik, ki v primeru preobremenitve izključi, ti ga pa lahko sam ponovno vključiš kar na tipki, ki je na vratah od omare in nimaš stroškov z menjavo varovalk. _________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.96
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2013 2:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Elektro Maribor ima pa že celo tako nareto, da imajo pred števcem namesto varovalk kar odklopni ločilnik, ki v primeru preobremenitve izključi, ti ga pa lahko sam ponovno vključiš kar na tipki, ki je na vratah od omare in nimaš stroškov z menjavo varovalk. |
To je tarifni odklopnik (limitator), znana stvar, nič novega, še manj vezanega na ElektroMB. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2013 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Običajno (vsaj na Gorenjskem je tako) večino priključka financiraš sam. Pod priključek spada vse od "telegraf štange" do števčne omarice z vključeno opremo. Včasih ti nekaj od tega tudi sami dajo. Potem pa vso to opremo s pogodbo LAHKO predaš v last, upravljanje in vzdrževanje Elektru. (v detajle , kaj vse spada sem, ne grem - je tega preveč - sem ravno v tem postopku) Torej je vzdrževanje tu naštetega strošek Elektra.
Kar je naprej od te merilne priključne omarice- vključno s kablom do tvoje razdelilne omarice in vsa hišna inštalacija, je tvoja last. In tudi tvoj strošek za vzdrževanje.
Včasih pa so bili števci po blokih (in tudi v hišah) skupaj v razdelilnih omarah z varovalkami, pred stanovanjem na hodniku. Kako je s stroški vzdrževanja v tem primeru, pa nebi znal povedat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
apollo Neznanec

Pridružen-a: Sre 27 Nov 2013 11:26 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2013 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Blok je iz leta 1957.
Glavne (talilne) varovalke se nahajajo na hodniku pred vhodom v stanovanje. Te so problematične in dotrajane ter jih je potrebno zamenjat (vključno s podnožji).
Razdelilna omarica s števcem je v stanovanju. Tu je vse OK.
Torej, če prav razumem, je prevladujoče mnenje, da je menjava opreme strošek lastnika stanovanja? Glede procedure sem seznanjen, imam tudi že ponudbo od Elektra Ljubljane. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.76 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2013 3:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
malci je napisal/a: |
Vzdrževanje in popravilo notranjega hišnega priključka (kar v tvojem primeru je) je na strani lastnika, izvaja pa jo lahko pooblaščena organizacija (distribucijsko podjetje) oz zunanji izvajalec pod nadzorom nadzorne osebe s strani distiributerja. To je zapisano v energetskem zakonu (ne vem točno, kateri člen).
V praksi pa je običajno tako, da delo izvede distibuter (elektro ljubljana) po predhodnem dogovoru in plačilu predračuna oz izdaji naročilnice za to delo
lp
uroš |
Ti si očitno zaposlen na kakem elektro podjetju.
Elektroinstalacije dalje od števca lahko opravlja vsakdo ki je registriran za to dejavnost.
Pa pravilno se reče distributer(ne distirubiter ali distibuter). _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frke Član

Pridružen-a: Ned 18 Sep 2005 14:41 Prispevkov: 212 Aktiv.: 0.89 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2013 4:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri elektro podjetijh me moti tole:
- zgradiš infrastruturo (v mojem primeru 30 m zemeljskega kabla po njihovih specifikacijah, velika omarica s 3 priljučki za naprej, varovalke, števec) in potem to MORAŠ dati v njihovo last.
- ko zadeva dotraja, pa želijo, da spet sam financiraš popravilo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2013 4:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
laura je napisal/a: |
Elektroinstalacije dalje od števca lahko opravlja vsakdo ki je registriran za to dejavnost. |
Kje je pa omenil dela od števca dalje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 878 Aktiv.: 4.05 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2013 6:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
laura je napisal/a: |
Ti si očitno zaposlen na kakem elektro podjetju. |
ja res je. V osrednji sloveniji.
In glede inštalacije se strinjam. Lahko (oz.mora jo, ker elektro ti je ne) jo popravlja vsak, ki je registriran za to dejavnost.
A iz prvega vprašanja sem jaz zastopil, da se gre za popravilo pred števcem, za kar pa je pooblaščen distributer oz drugi registrirani izvajalec pod nadzorom distributerja (izklop, priklop ter pregled izvedenih del).
in potem to MORAŠ dati v njihovo last. |
Ni nujno. A če ne daš v uporabo moraš skleniti pogodbo za vzdrževanje priključka ( z registriranim podjetjem - običajno elektroinštalaterjem), kar se pa v praksi ne dogaja.
Pa še to. Zunanji hišni priključek (npr, od droga ali sosednje omarice do tvoje merilne omarice) že po obstoječem zakonu vzdržuje in popravlja distributer (npr. okvara zemeljskega kabla..) _________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2756 Aktiv.: 13.24 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2013 6:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se pravi, če imaš poleg nove hiše nadzemni ali pa podzemni vod, moraš kupiti svoj kabel od tega voda do omarice, kjer je merilnik (števec). Nato pa ta plačani kabel, omarico in števec LAHKO podariš elektru, da v tvojem imenu ureja oziroma vzdržuje zadevo. Najbrž menjava tega kabla ni zastonj, če ga je treba manjati. Števec je periodično menjan "zastonj".
Kaj se potem sploh financira, ko plačaš sogalsje in priklop, če moraš vse sam kupiti in sam vzdrževati?
Kam gre denar od omrežnine? Jaz sem mislil, da se iz tega denarja širi in obnavlja omrežje... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2013 6:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najbrž menjava tega kabla ni zastonj, če ga je treba menjati |
Ja vse kar se dogaja na tem kablu je zate zastonj (vse do strešnega stojala, oz strešne konzole, če je nadzemni vod, oz vse do gl. varovalk v priključno merilni omarici), v kolikor bi bilo potrebno vzdrževanje oz obnova ali povečava omrežja.
To vzdrževanje se plačuje z omrežnino pri vsaki položnici.
Je pa res, da so pogoji in način bistevo drugačni (beri bistevno bolj komplicirani predvsem papirologija) in dražji kot pa recimo na telekomu. _________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lamela123 Član

Pridružen-a: Sob 10 Mar 2012 15:15 Prispevkov: 235 Aktiv.: 1.45 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pet Nov 29, 2013 2:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Elektro Maribor ima pa že celo tako nareto, da imajo pred števcem namesto varovalk kar odklopni ločilnik, ki v primeru preobremenitve izključi, ti ga pa lahko sam ponovno vključiš kar na tipki, ki je na vratah od omare in nimaš stroškov z menjavo varovalk. |
To je tarifni odklopnik (limitator), znana stvar, nič novega, še manj vezanega na ElektroMB. |
Nisem mislil povedati, da je to nekaj novega, večina objektov ima še talilne varovalke. tudi RCD stikalo ni nič novega pa ga marsikatero gospodinjstvo nima, opazil sem, da je v MB kar veliko teh zadev, zato sem izpostavil elektro Maribor, na Celjskem še to ni tako vpeljano. se opravičujem, če sem te razburil. _________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Pet Nov 29, 2013 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nič me nisi razburil.
Gre pa večinoma za odločitev uporabnika, ali to želi ali ne. S to zadevo je namreč račun nekaj malega nižji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Nov 29, 2013 4:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
Se pravi, če imaš poleg nove hiše nadzemni ali pa podzemni vod, moraš kupiti svoj kabel od tega voda do omarice, kjer je merilnik (števec). Nato pa ta plačani kabel, omarico in števec LAHKO podariš elektru, da v tvojem imenu ureja oziroma vzdržuje zadevo. Najbrž menjava tega kabla ni zastonj, če ga je treba manjati. Števec je periodično menjan "zastonj". |
Poizkusi vzeti tole takole.
Kabel je še vedno tvoj, tudi števec in pancerke. S pogodbo si dobavitelju prepustil vzdrževanje.
Če odjaviš el. priključek s kablom in ostalim prosto razpolagaš. Boš odjavil?
Kolikor vem, je treba števce vsakih 5 let kalibrirati. Koliko plačaš?
Če bi rovokopač pretgal tvoj kabel? Bi se 10 let tožaril in bil brez energije? Ali založil za popravilo.
Tako pa samo obvestiš dežurno službo in v kratkem času imaš sanirano. Brezplačno! S povzročiteljem se pa dobavitelj "daje" za povrnitev stroškov.
Moj primer:
Pred ~ 15. leti so menjali navadne žice, ki grejo od "štange do štange" za zračni kabel.
Predstavljajte si, da bi potrebovali soglasje vseh lastnikov v ulici in seveda nihov €. Kar pomnim, pa imam 55 let, je bila tista napeljava. Vejetno je v 35 ++ let dotrajala.
Odločili so se za menjavo in zamenjali. Konec!
Tisto najlepše pa. Nobenih soglasij, in 0, takrat še SIT, višji račun. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni