www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Servisni bypass za UPS

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
matejmm
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 17 Jul 2012 14:59
Aktiv.: 0.03
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 04, 2013 3:43 pm    Naslov sporočila:  Servisni bypass za UPS Odgovori s citatom

Že kar nekaj časa (brezuspešno) iščem načrt za bypass servisno stikalo za UPS.

Sestavil bi si rad napravo, ki bi mi ročno ali preko krmilnika (z releji) med delovanjem preklopila breme (strežnik in druge naprave) na napajanje mimo UPS-a.

V tem času bi želel UPS izprazniti in z nekim znanim bremenom in izmeriti dejansko kapaciteto UPS.

Kakšnega namiga kako to izvesti bi bil zelo vesel.
Vnaprej hvala in lp, M
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 04, 2013 3:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A to breme, ki je na UPS priključeno ni dovolj dobro za test?
UPS običajno periodično testira battery pack tako, da izklopi omrežno napetost.

matejmm
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 04, 2013 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s55m je napisal/a:
A to breme, ki je na UPS priključeno ni dovolj dobro za test?
UPS običajno periodično testira battery pack tako, da izklopi omrežno napetost.

Na UPS imam priključen NAS strežnik in strešna okna (vem čudna kombinacija). Strežnika ne želim ugašati, rad pa bi baterijo izpraznil čisto do konca. Ideja je bila, da UPS preklopim na žarnico in gledam (fotoupor + arduino) koliko časa sveti. Ko se ugasne sklepam, da je baterija prazna in preklopim nazaj na UPS. Med tem testom morajo biti strežnik in okna priključeni na navadno omrežno napetost mimo UPS-a.

Vem, da naj bi UPS občasno to testiral, a jaz ne vem rezultatov, dokler ni prepozno, poleg tega je baje dobro baterijo vsake toliko časa tudi popolnoma izprazniti.
Nazaj na vrh
kosmaj
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 22:32
Aktiv.: 0.71
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 04, 2013 4:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A lahko napišeš o kakšnem upsu je govora, je to on line ali off line varijanta ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 04, 2013 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Matej, UPS, če je količkaj vreden, napiše battery bad Smile
KrEn
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Sep 2009 8:55
Aktiv.: 0.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 04, 2013 4:24 pm    Naslov sporočila:  Re: Servisni bypass za UPS Odgovori s citatom

matejmm je napisal/a:
Že kar nekaj časa (brezuspešno) iščem načrt za bypass servisno stikalo za UPS.

Sestavil bi si rad napravo, ki bi mi ročno ali preko krmilnika (z releji) med delovanjem preklopila breme (strežnik in druge naprave) na napajanje mimo UPS-a.

V tem času bi želel UPS izprazniti in z nekim znanim bremenom in izmeriti dejansko kapaciteto UPS.

Kakšnega namiga kako to izvesti bi bil zelo vesel.
Vnaprej hvala in lp, M

Jaz to naredil z navadnim dvopolnim stikalom z polozaji 1-0-2
1 = ups
2 = direktno napajanje
0 = brez napajanja

Jaz sem na ta nacin izvedel preklop ob polni obremenitvi ( nekaj ornk serverjev).
Samo hiter moraš biti. Whistle

pa se shema:
2 0 1
\

ii
f 220 --- ii
\------- na porabnika
f ups---- ii

ii
n 220--- ii
\------ na porabnika
n ups---

Boo hoo!

LP
KrEn
Nazaj na vrh
TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.35

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 04, 2013 5:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

APC (smart UPS) mi je nedolgo nazaj ravno javil, da je aku slab. Po kakšen tednu ali dveh mi je pa zdaj res odpovedal. Tako kot so rekli, če je vsaj kolikor toliko dober UPS že ima te self teste vgrajene. Pri mojem lahko te parametre spremljam kar preko web-a.
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 04, 2013 6:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Testno breme naj približno enako obremeni UPS, kot je normalna obremenitev.

V bolje založenih trgovinah z elektro materialom lahko kupiš stikalo, ki ima preklop "brez prekinitve".
Za manjše moči do cca (3-5kVA) obstajajo gotovi moduli za vgradnjo v RACK omaro za ta namen.

Če ima UPS svoj bypass, lahko uporabiš tri navadna stikala.
-Najprej UPS preklopiš na interni bypass.
-Vzporedno vključiš zunanji bypas
-Odklopiš izhod UPS od bremena.
-Na UPS priklopiš testno breme.
Stikalo za zunanji bypass naj ima ključavnico, ker je potrebno paziti, da ne vklopiš zunanjega bypass stikala, ko je UPS v ON-LINE režimu.

Vsak spodoben server ima vsaj dva napajalnika. Enega daj direktno na omrežno napetost in testiraj.
Nazaj na vrh
matejmm
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 04, 2013 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej vsem skupaj hvala za odziv. Vidim, da moram podati še nekaj dodatnih informacij.

UPS je bil primarno namenjen rezervnemu napajanju šestih strešnih oken Velux Integra, ki imajo vgrajen dežni senzor. Okna se tako npr. v odsotnosti lastnika ob poletni nevihti sama zaprejo, kar prepreči zamakanje v stanovanje. Če seveda nevihte ne spremlja tudi izpad električne energije...

UPS je bil prvotno stacioniran na podstrešju in po enem poletju je bila baterija tako uničena, da se okna (čeprav imajo v delovanju zelo majhno porabo (par W) in za zapiranje potrebujejo le kakšnih 20 - 30 sekund napajanja) niso niti zaprla. Po raziskovanju kaj bi lahko bil razlog za tako kratko življenjsko dobo akumulatorja sem prišel do ugotovitve, da je glavni krivec verjetno visoka temperatura na podstrešju, kjer se UPS nahaja.

Ker sem se želel temu izogniti in se malce sam igram z Arduino krmilniki sem razmišljal o sistemu, ki bi mi npr 1x na 14 dni izpraznil akumulator na UPS-u in poslal report o dejanskem stanju UPS-a. Baje je tudi koristno da se akumulator vsake toliko do konca izprazni, kar se v mojem primeru nikoli ni.

Pri preklopu strešnih oken bi zadevo enostavno lahko rešil z releji ki bi jim določil kakšno sekundo zamika, saj to ne igra nobene vloge pri napajanju oken. Pač nekaj sekund ne moreš zapret oken... nobene panike.

Sedaj pa sem naredil še korak naprej in si v stanovanju izboril toliko prostora, da sem UPS prenesel v stanovanje, kjer bo čez poletje izpostavljen precej bolj prijaznim temperaturam. Ob UPSu je tudi prostor za domači strežnik - NAS Synology, ki na žalost nima redundančnega napajalnika. Strežnik in tudi vso ostalo mrežno opremo (modem, wlan router, vmesnik za analogni telefon, telefon, mrežno stikalo) sem želel tudi "obesiti" na isti UPS zaradi zaščite pred strelo. Pri vsej tej krami na UPS, pa že postane zoprno, če se zadeve vsakih 14 dni resetirajo.

Torej iščem rešitev kako bi vso opremo obešeno na UPS brez prekinitve preklopil na običajno napajanje in po končanem testu nazaj.

UPS je pa ceneni UPS 620VA-1060DJ smart Apollo kupljen v Techtradeu in ni povezan preko USB-ja na računalnik, saj ga ni v bližini.
http://www.techtrade.si/product.asp?pf_id=8206001&dept_id=9903

Hvala in lep pozdav,
Matej Michelizza
Nazaj na vrh
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 05, 2013 1:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

UPS premostiš s kakšnim močnejšim relejem ali kontaktorjem. Rele / kontaktor pa vklopiš s stikalom ali pa ga vklopiš s svojo elektroniko in izvedeš test.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 05, 2013 8:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ule je napisal/a:
UPS premostiš s kakšnim močnejšim relejem ali kontaktorjem.
In
OK, glede na to, da UPS ni ON-LINE varianta, verjetno ne v prvem poizkusu.
Kako boš preprečil, da UPS ne bo ravno v tem trenutku vklopil AVR releja, ali začel delovati iz baterije?
Če je izhod, ali dovod na "šuko", je dovolj, da se obrne vtikač...

Glede na ceno UPS-a, je "pravo" rešitev podal KrEn:
Citiram:
Jaz to naredil z navadnim dvopolnim stikalom z polozaji 1-0-2
1 = ups
2 = direktno napajanje
0 = brez napajanja

Pazi na sofaznost!
S stikalom moraš preklopiti L in N.
Če je izhod UPS vezan na hišno instalacijo, le ta od UPS naprej ne sme biti TN-C (prekinjaš PEN)!
Nazaj na vrh
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 05, 2013 10:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ravno ne uporabljaš močnejšega stikala 1-0-2 uporabiš kontaktor in ga krmiliš z kakšnim manjšim klecnim stikalom on-on.
Dodatna elektronika je pač opcija, če se hočeš igrati na 1000 in en način.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
matejmm
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 06, 2013 3:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če prav razumem je kontaktor dovolj hiter, da strežnik med preklopom ne bi smel počepniti?
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.59

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 06, 2013 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NE!
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 06, 2013 5:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno. Lahko DA, lahko NE. Odvisno je pa od napajalnika strežnika. Po vsej verjetnosti je switcher, kar pomeni da ima notri elektrolite, kateri skoraj zagotovo imajo zaloge za tistih nekaj milisekund, da rele preklopi. Edina varianta je preizkus. Če ni "zihr", še vedno lahko paralelno za izhod daš dodatni elektrolit, da povečaš zalogo.
Aja...hotel sem reči še nekaj: upam, da Murphy ne bo na delu tako, da ti bo elektrike zmanjkalo ravno ob tem testu...sicer nisi naredil nič...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni