|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
luka Član

Pridružen-a: Čet 16 Feb 2006 21:49 Prispevkov: 16 Aktiv.: 0.07 Kraj: Log pri Brezovici
|
Objavljeno: Čet Okt 12, 2006 5:42 pm Naslov sporočila: LC display - kako naj ugotovim kako deluje? |
|
|
zravo!
Glede na to da sem že dolgo časa na tem forumu, je bil že čas da napišem par besed. Pred kratkim sem dobil pokvarjen radio pa je imel vgrajen display, zdaj bi pa ta display uporabil nekje drugje pa ne vem kako deluje, pa če kdo ve, bi bil vesel če bi mi povedal. Vesel bi bil pa tudi če bi mi povedali kakšen nasvet kako naj ugotovim kako deluje.
lep pozdrav
luka
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
139.41 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zcetrt Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29 Prispevkov: 275 Aktiv.: 1.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Okt 12, 2006 6:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za tole bos potreboval par kar nekaj nogic mikrokontrolerja...
Poglej display pod kotom na dobri svetlobi in morda bos opazil kaksne povezave, sicer pa malo poskusaj s 5V na nogicah (minus na kaksne robne in plus na kaksno itd. Dodaj se predupor, za vsak slucaj), ce se ti bo kaj pokazalo. Mogoce kaj ugotovis.
_________________ 4. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.37 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Čet Okt 12, 2006 6:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
zcetrt je napisal/a: |
Za tole bos potreboval par kar nekaj nogic mikrokontrolerja... |
Ali pa uporabiš SPI in shift registre.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Okt 12, 2006 8:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fantje.. Verjetno bo potrebno kako bolj konkretno razlago. Vključno z polarizacijo LCD kristalov, ki zgube kontrast, če niso izmenično napajani.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Čet Okt 12, 2006 8:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče pa tester za lcd,ki je bilo v reviji Svet elektronike.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Okt 12, 2006 9:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
za testirat in potem za uporabljat rabiš tam nekje 30 - 100 Hz izmenične... lahko je kvadratna. 3V je popolnoma zadosti.
BP ali BackPlane priključiš na en izhod iz npr. 60Hz oscilatorja, ta signal potem spelješ prek inverterja, da dobiš protifazno in s tem signalom aktiviraš posamezne segmente.
Če zadevo krmiliš sofazno, so segmenti neaktivni, če pa protifazno, se pojavi črno tam pod segmentom.
Za krmiljenje sem jaz ponavadi uporabljal FPGA, ki ima zadosti (100+) I/O pinov...
Sicer pa kakšen namenski čip.
LP
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Okt 13, 2006 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
LCD lahko stestiraš tudi tako, da z statično elektriko naelektriš kos plastike (tudi glavnik je dober). Ko se dotakneš posameznih pinov, električno polje prižge segment. Za kratek čas, ampak deluje. Če nimaš datasheeta lahko tako najdeš vse pine. Da bi statična elektrika poškodovala LCD ni nikjer dokumentirano, oziroma tako testirani displayi so normalno delovali.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni