|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.70 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2013 11:58 am Naslov sporočila: DVB-T odboji |
|
|
Zdravo!
Zanima me, če ima kdo izkušnje s stvarjo omenjeno v naslovu? Nekdo je menda dobil nek odboj na področju Gorenje Trebuše. Signal naj bi prihajal iz smeri alp se pravi nekje proti severu, odboji pa naj bi se pojavljali nekje na jugu. Gre se mi zgolj zato, da bi ulovil komercialne programe, če bi mi na kakšen način uspelo.
Kot sem gledal bi potreboval UHF horizintalno anteno z ojačevalcem, katera ima dober pribitek za kanal 22 oz. frekvenco 482.
Mogoče še eno vprašanje. Kako se pravilno predela antena? Doma ima eno 3 metrsko Yagi anteno pa bi jo modificiral, ker sedaj ni narejena za pravo frekvenčno področje.
Opis: |
Nekaj podobnega tejle samo, da je krajša z daljšimi prečnimi palicami. |
|
Velikost datoteke: |
37.49 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
Nazadnje urejal/a kobranka Sob Dec 28, 2013 3:07 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02 Prispevkov: 758 Aktiv.: 4.57 Kraj: Haloze
|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2013 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš srečo z lokacijo je možno, saj kar veliko sprejemnikov dela tudi, ko ni vidljivosti do antene. Žal je to ponavadi bolj kratkotrajno, pa tudi traja preden najdeš primerno mesto za anteno. Ponavadi je skregano z vsako logiko, ta prostor kjer je signal je lahko na povsem napačnem mestu. Tudi ne vem, če bo ta signal s tvojega lokalnega oddajnika lahko bo od drugje.
Obstaja veliko dobrih anten, ki jih lahko dokaj poceni kupiš. Za eksperimentiranje je veliko navodil na spletu .
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2756 Aktiv.: 13.24 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2013 7:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
V tem katalogu si poglej, če kje najdeš svojo anteno (jaz nisem gledal).
Najbrž brez problema lovi kanal 22, tako da predelava ni potrebna (ponavljam, nisem gledal, mogoče se motim).
Najbolje bi bilo, če eksperimentiraš, se pravi obračaš in preverjaš, še bolje bi bilo, da namestiš ojačevalnik ali kupiš novo anteno z vgrajenim ojačevalnikom ter nato preizkušaš.
Lahko pa pokličeš tudi kakega mojstra z analizatorjem, več na ZS, če rabiš kontakt.
Sedaj imate kar nesrečo, tisti, ki živite v takih krajih, jaz imam pa presežek, lovim lahko MUX A in MUX C (Krim in Nanos) in to z 2 antenami, ki sta pod streho ter brez kakega ojačevalnika, samo antene, kabel in TV.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2013 8:08 pm Naslov sporočila: Re: DVB-T odboji |
|
|
Se mi zdi, da bi bilo lažje svetovati, če ne bi pisal takih ugank:
kobranka je napisal/a: |
Kraj: Idrija mi je blizu, potok Gačnik pa še bolj |
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.87 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2013 8:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj ko smo kompresirali na en tv kanal več tv programov DVBT. Za naše hribe in konfiguracijo terena veliko bolj primiren bil VHF band.(Vsaj po tolminskih grapah).Več možnosti signalčka sprejet za ovinkom..Namreč vsi visimo na teh UHF, kot da imamo tako nabite bande da je stiska. Prav za bati ja..?Ko bi bilo kot včasih ukv govorni repetitorji! Vsaj na Tolminskem oziroma točneje Idrski dolinci..Lovimo POP in še nekatere programe kot svetlobne zajčke od drugega (za nas)nedosegljivega repetitorja po hribovju..(Naša relejna lokalna zadevica na nekem kolu ala stolp pač ne oddaja določenih zadevic od programov.)
Sam rešujem z logperiodično uhf ant z vgrajenim ojačevalnikom. Večji dobitek kot vhf,uhf logperiodična all vhf uhf band standard ant.(Čeprav za lokal niso slabe) Še bolje so jagice..še daljše usmerjenje. No če je signalč malo bolj oddaljen . Pa še bi o tem..Dipoli so navadno ozkopasovni. Vendar z dobrim dobitkom itd.
Lokalna relejna postaja pa nad glavo na pobočju.(Idrska dolina je bolj Colorado stil.) Je pa res da UHF so bolj primirni vsaj za odboje od hribovja. Ljudem je teško obrazložit zakaj sosed vidi a drugi sosed ne. Pač razgibanost terena ter stem smeri odbojev. Tolminsko hribovje in težave okoli signalčev zaradi preslabega omrežnega sistema. VHF je frekvenčno bolj"dol" pa bolj ko gremo "dol"..gremo tudi za ovinek. A antene se večajo. Pa nič ni narobe z jagico.
Čeprav imamo relejni tv oddajnik nad glavo. Kater bi zadostovala navadna sobna teleskopka. Pa še stem so problemi. Katero da jasno vedet . Za skromno oddajno moč relejnega lokalnega oddajnika. Dva km zračne linije. Do rdeče lučke v večeru na hribu. Signal 45 podobno bi rekli radioamaterji in noice kock. Upam da se bo stvar uredila in nabili na repetitor kak decibelčk več v oddajnik in "podesili" kot se spodobi in bo zgled marsikakemu repetitorčkarjem.
Nazadnje urejal/a KlavdijC Tor Nov 19, 2013 8:34 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.70 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2013 8:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez, nimaš kaj dosti ugibat saj sem oddaljen kakšne 3-4 km od potoka Gačnik, kateri je v zadetkih pogosteje kot Gorenja Trebuša, Idrija mi je po kilometrini tudi bližje od Tolmina(tudi zračno). koordinate ti pa lahko pošljem na ZS.
Hvala za katalog qwertz, ga bom pregledal ob priliki natančneje. Sem pa prepričan, da moram na tej anteni narediti vsaj minimalen heck. Iz škatlice ji moram odstraniti dve drobni dušilki, ter vanj položiti ustrezen ojačevalec, ki se napaja iz sprejemnika(tisti od 5V). Razmišljal sem tako, da nebi preveč kompliciral. Vzporendno bi vezal dva ojačevalca, enega na veliko in enega na majhno anteno, kateri bi bile obrnjeni manjša proti zahodu večjo pa proti severu.
KlavdijC, druga opcija je tako ali tako satelitska. Bratranec mi lahko odstopi krožnik, na meni pa je, da se dokopljem do ustrezne škatle zanj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.87 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Tor Nov 19, 2013 9:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš kaj od tega potreboval lahko pišeš tudi meni. Pa malo pobrskam po ropotiji in pri znancih. Nisva oddaljena za kakšen skok.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

|
Objavljeno: Tor Dec 17, 2013 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem testiral sprejemnik, nek Xplore. Katastrofa od katastrofe. Tako, da zaenkrat zbiram informacije, kateri sprejemniki imajo zelo občutljiv tuner oz. bom denar raje investiral v satelitsko škatlo, ki podpira cardsharing.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02 Prispevkov: 758 Aktiv.: 4.57 Kraj: Haloze
|
Objavljeno: Tor Dec 17, 2013 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Xplore je v bistvu NEC. Nov SW je pri meni pomagal bolj za usb kako pa je bilo s sprejemom pa ne bi vedel, je še pri sosedu. Očitno še dela sicer bi ga vrnil.
Nekateri Strongi so lepo delali tu okrog. Je pa prva serija imela tovarniško napako.
Seveda če ni signala tudi boljši "digi" ne pomaga.
Dbt 2 bi bil verjetno boljši v takem primeru, mislim da so nekje tam pri vas nekaj testirali. Samo tako hitro tudi ne upajo zamenjat sistema.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Tor Dec 17, 2013 7:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zate bi bila potrebna antena Yagi 21A s tega spiska.
Njena cena je pri Kalčiču v TS (ali v Udinah) 23 EUR z davkom. V Udinah je na zalogi.
Ko ni dovolj ena, daš dve, ko sta dve premalo, greš na 4 . Če na 22. kanalu pri vas ni gneče, lahko poizkusiš še s kanalskim predojačevalcem.
Preden pa počneš karkoli, bi bilo potrebno s to anteno pomeriti jakost signala z instrumentom, da se takoj ugotovi smisel početja.
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas! 
Nazadnje urejal/a s55m Tor Dec 17, 2013 7:47 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57KSL Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2012 14:52 Prispevkov: 230 Aktiv.: 1.43 Kraj: Slov. Konjice
|
Objavljeno: Tor Dec 17, 2013 7:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
NajbolJši tuner ima Homecast T3100. Kabel do predojačevalnika naj bo čim krajši. Za predojačevalnik priporočam takega, ki ima visoko linearnost. Takšni imajo samo eno stopnjo z novejšim Si tranzistorjem s tranzitno frekvenco 25GHz in dosegajo 30dB ojačanja na UHF. Najpomembnejša je pa seveda antena, DAT75. Obstaja tudi podobna in cenejša, ki je pa zelo nežne konstrukcije.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Tor Dec 17, 2013 7:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
DAT 75 stane 91 EUR .
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

|
Objavljeno: Tor Dec 17, 2013 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
carli, kakšna pa je razlika v oddajanju za DVB-T in DVB-T2, podobno se menda pojavlja tudi pri satelitskih sprejemnikih?
Še kako pomembno je kako je občutljiv sprejemnik. Škatlo sem nesel priklopit na setup antenskega sistem kateri je za silo sprejemal MUX- C(na momente še kocka). Izkazalo se je, da ima Si-Digi DT-1A HD bistveno bolje občutljiv tuner, mojega Xplore sem samo še preklel.
Nazadnje urejal/a kobranka Tor Dec 17, 2013 8:08 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57KSL Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2012 14:52 Prispevkov: 230 Aktiv.: 1.43 Kraj: Slov. Konjice
|
Objavljeno: Tor Dec 17, 2013 8:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nazadnje, ko sem gledal, je stala 120eur. Lani poleti, se mi zdi. Koliko pa stane samo polletna naročnina na IPTV? Dvema sodelavcema sem potem zmontiral enakovredni po dobitku, vendar cenejši anteni. Obe sta potrebovali netanje že pri sestavljanju, ker sta razpadali v rokah. Ena od teh sprejema še zdaj v popolni senci z omenjeno opremo sledeče: Preko odboja Boč, Plešivec, Ivanjščico in Sljeme ter Dobrač prek uklona.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

|
Objavljeno: Tor Dec 17, 2013 8:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse zgornje naštete opcije so v mislih tudi kakšen bolj specialen ojačevalnik, vendar konstrukcije štirih YAGIc bi se jaz potem lotil raje drugače, z nabavo ustreznih veličin in količin palic in cevi.
Citiram: |
...visoko linearnost. Takšni imajo samo eno
stopnjo z novejšim Si tranzistorjem s tranzitno frekvenco 25GHz in dosegajo 30dB
ojačanja na UHF. |
Najbolje bo da mi za vzorec podaš kakšen link do temu primernega približka. Sam sem nekaj gledal za Mitan ojačevalci. V Italiji so že enih spodobnih cen, lokalno so me pa kar hotli obrat.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni