|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vrhusca Neznanec

Pridružen-a: Pet 09 Nov 2012 23:50 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Sre Dec 18, 2013 10:57 pm Naslov sporočila: Po priključitvi mase koaxa drastično pade nivo signala na sp |
|
|
Naredil sem qrp postajo za 14mhz z mešalnikom NE602 in Pi bandpass filtrom z dvema 10,7MHZ MF trafoma, na vhodu. Vse sem lepo uglasil in sprejemnik je živahen do trenutka, dokler na antenskem konektorju ne spojim še oplet antenskega kabla. Z anteno je vse OK, preverjeno z referenčno postajo. A ima kdo idejo, kje je problem?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
27.15 KB |
Pogledana: |
23 krat |

|
Nazadnje urejal/a vrhusca Sob Dec 21, 2013 5:28 pm; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sre Dec 18, 2013 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
To mi nekako deluje tako, kot da imaš visokoohmski vhod (na katerega priključuješ anteno impedance 50E). Preveri shemo/vezavo vhodnega dela sprejemnika!
_________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S55EI Član

Pridružen-a: Pet 21 Maj 2010 12:47 Prispevkov: 569 Aktiv.: 3.09 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Dec 18, 2013 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imaš na voljo kakšen antenski tuner za prilagoditev antene? Poizkusi najprej s tem.
Verjetno imaš na vhodu dvojni pi filter. Poskusi mimo njega.
_________________ Lep pozdrav, Marko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 598 Aktiv.: 3.26 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 25, 2013 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Edini možni problem ki ga vidim je v tem da pri priključitvi opleta koaksialnega kabla na maso primarnega navitja T5 preveč obremeniš prvi nihajni krog ki ga tvorita sekundarno navitje T5 in C57. Pri tem se frekvenca prvega nihajnega kroga spremeni do te mere da duši frekvenco 14MHz na sprejemu.
Po navadi imajo sprejemniki ojačevalno predstopnjo z band filtrom slabe strmine na vhodu ki ni toliko občutljiv na impedančne spremembe. Ta ojačevalna predstopnja ali ločilna stopnja skrbi da impedančne spremembe na vhodu ne vplivajo na filter ki sledi na izhodu oj. predstopnje in ima večjo strmino.
Čudi me tudi simetrija med vhodom NE602A in drugim nihajnim krogom ki ga tvorita T4 in C59. Po mojem bi moralo iti proti masi iz sredine navitja T4, skrajne dve pa proti NE602A vzporedno pa še C59, to bi bila ena možna varianta, druga pa da pustiš tako kakor je samo da izkoristiš še drugo navitje na T4 in ga priključiš na vhod NE602A.
Ali si načrt sam naredil ali si ga dobil na netu? Ker če je to preverjena zadeva potem mi vse skupaj izgleda čudno.
Drugače so pa tukaj na forumu hudi strokovnjaki za sprejemnike, ne vem zakaj se nič ne oglasijo, verjetno morajo biti zelo zaposleni. Predlagam da iz sprejemnikov preideš na oddajnike velikih moči, boš videl da boš takoj dobil veliko svetovalcev ki bodo imeli veliko za povedat.
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
144300 Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14 Prispevkov: 725 Aktiv.: 3.86 Kraj: Zelena dolina
|
Objavljeno: Čet Dec 26, 2013 10:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Samo mimogrede, 14 MHz ( 20 m ) ,na shemi je 40 M ( v zg,desnem vogalu ) a je 40 m ?
_________________ NI ANTENA VSE,JE PA OGROMNO. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S53DZ Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27 Prispevkov: 951 Aktiv.: 5.51 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Dec 26, 2013 10:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Kakšno anteno uporabljaš? Žično, resonančno, napajano s 75 Ohm koaksialnim kablom in balunom?
Poskusi sprejemnik uglasiti
- z ne prevelikim signalom 14MHz in 75 Ohm asimetričnim priklopom ali
- na anteno, priključeno pravilno preko 75 Ohm kabla.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vrhusca Neznanec

Pridružen-a: Pet 09 Nov 2012 23:50 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Čet Dec 26, 2013 12:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najlepša hvala vsem za komentarje in razmišljanja. Omenjena shema je izrezek iz načrtov projekta OPENQRP za 40m, vendar so v mojem primeru elementi prilagojeni za 20m. No, medtem sem izdelal nov bandpass filter v drugačni vezavi, ki dela odlično, pa ne zaradi tega, ker je boljši. Našel sem napako - na ant kablu. Na spoju blizu antene je imela srednja žila slab stik . S kuplerjem sem z lahkoto prilagodil tudi to, ker pa nisem ravno najbolj aktiven v etru, tega še opazil nisem. Postaja sedaj lepo deluje s slabimi tremi wati in brez težav komuniciram po Evropi.
Sprejemnik je v osnovi narejen po načrtih Sandija S56AL, s tem, da sem na vhodu namesto mešalnika AD831 uporabil NE602 (želel sem manjšo porabo naprave).
Vsem želim lepe praznike, Marko, S54AM
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni