|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.19 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 17, 2006 12:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Dodal bom še svoja dva stotina, kot modelar, uporabnik raznoraznih akujev, tudi Li-Po.
Modelarji, še posebno tisti, ki uporabljamo el. pogone svojih modelov, imamo kar precej izkušenj z akumulatorji. Res je, da s svojimi aku. celicami delamo včasih kot svinja z mehom, toda ugotovitve kažejo, da nekaterim vrstam to celo ustreza. (mazohistične celice najbrž )
Za Li-Po celice, ki jih uporabljamo modelarji (zadnje čase so to celice, ki jih lahko praznimo s tokovi od 10 - 40 C) velja, da bi naj jih prvih nekaj ciklov polnili s tokom 1/2 C do napetosti 4,1 V/celico, prvo praznjenje pa pri toku 3 C, do napetosti 3,3 V/celico. Drugo in tretje polnjenje, enako kot prvo, praznjenje pri toku 5-6 C, do enake napetosti, kot prvič. (Praznjenje pod 3 V ni priporočljivo, pod 2,75 V, pa nastopijo trajne poškodbe celic, enako se zgodi pri polnjenju nad 4,25 V/celico. Polnjenje nad 4,1 V, pa celicam skrajšuje življensko dobo) Peto in šesto polnjenje, enako kot prvo, praznjenje s tokom 5-6 C, za 10 C celice, oziroma 8-10 C, za 20 C celice. Naslednja polnjenja so lahko s tokom 1 C. Polnimo vedno do 4,1 V/ na celico, praznimo do 3,2 V/celico, s tokovi, ki naj ne bi presegali najvišje tokovne zmogljivosti celic.
To velja za čim daljšo življensko dobo, ki se konča pri 80 % nominalne kapacitete. Tudi temperatura celic pri praznjenju, ki preseže 45° C, skrajšuje življensko dobo, 60° C, pa naj ne bi presegli.
Praznjenje pod 2,75 V, polnjenje preko 4,25 V, ter segretje prko 60° C, lahko trenutno, ali pa zelo hitro uniči celice, vsako odstopanje od z izkušnjami pridobljenih vrednosti, pa celicam bolj ali manj skrajšuje njihovo uporabnost.
Še nasvet za varno uničenje iztrošenih Li-Po celic. Prazne celice preluknjamo, ter jih potopimo v pripravljeno koncentrirano raztopino kuhinjske soli ( NaCl) v vodi. Ko reakcija preneha, take celice niso več nevarne.
Močno dvomim, da katerikoli polnilec vgrajen v GSM aparat omogoča vse to, kar sem zapisal.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
siljo Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 4.36 Kraj: Ribn'ca
|
Objavljeno: Tor Okt 17, 2006 7:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
....
Močno dvomim, da katerikoli polnilec vgrajen v GSM aparat omogoča vse to, kar sem zapisal.
lp |
zato pa jaz tudi vedno povdarjam polnjenje s strani gsm in ne s strani Li-ion baterije!!
pa ne bom več ponavljal, ker ........ eh .... vse zaman
@Neoto
ja prav imaš, kar si nazadnje napisal, temu ne oporekam tudi jaz, ampak .......
p.s.
Posedujem polnilec/tester za katerega sem dal cca 90.000sit pa menda na lastne oči vidim kako se polnijo akumulatorčki....... _________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni