|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
xsyt Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19 Prispevkov: 1346 Aktiv.: 6.48 Kraj: Slov.Bistrica
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Cube Član

Pridružen-a: Pet 08 Jul 2011 15:09 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.49
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.39
|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 10:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Kupil bi 3D printer, in se malo razgledujem kaj bi se dalo dobiti od naših prodajalcev.
Do sedaj sem našel le dve podjetji, ki prodajajo meni/nam dostopne printerje.
Trenutni gledam med Replicator 2 ali 2X, ter opensource printerjem SiQoS 3D Inovator, ki ga je izdelala skupina naših fantov.
Zanima me kaj bi mi priporočili, glede na razmerje cena/kvaliteta oz. cena/kaj dobim za to.
Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem se odlocil da si ga iz nule naredim ker so vsi premalih dimenzij za moje potrebe  _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.39
|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 5:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da je problem večjih dimenzij samo krčenje/raztezanje nanešenega materiala. Zato pa lahko kakšen večji produkt narediš iz večih kosov ter ga sestaviš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.43 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 5:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem gledal 3D izdelke tu na forumu, so taki preprosti printerji uporabni kvečjemu za kako figurico naprintat, potem pa se veselje že konča. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smal Član

Pridružen-a: Pet 12 Mar 2010 23:19 Prispevkov: 227 Aktiv.: 1.22 Kraj: Effretikon
|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
piroman je napisal/a: |
Kolikor sem gledal 3D izdelke tu na forumu, so taki preprosti printerji uporabni kvečjemu za kako figurico naprintat, potem pa se veselje že konča. |
Niti ne. Če hočete loviti stotinke potem ta tehnologija (Ultimaker) ni za vas. Če se pa pogovarjamo o dveh ali treh desetinkah in o pomikih do 40mm/s je pa ta tehnologija popolnoma uporabna za predmete v velikosti delovnega območja stroja.
Seveda bi si želel konstrukcijo z manj zračnosti in več togosti ter pogone s servo motorji, ampak kaj si naj človek za ta denar (cca 500€) sploh še zaželi več kot je dobil.
smal _________________ Dr. Milan Vidmar: Transformation und Energieübertragung (1945, s.1)
Wir Techniker sind Kämpfer, technische Probleme sind Kampfprobleme! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 7:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 7:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kroko je napisal/a: |
Je pa vecina forumskih printerjev povsem nenastavljenih. |
True ... Ali mogoče obstaja kje kak (po možnosti slikovni) tutorial, kaj vse nastaviti, kaj vpliva na kaj itd? Veliko se da že izvedeti iz branja rubrike o težavah in nasvetih, bi bilo pa bolj komot, če bi imel to nekje na kupu ...
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.43 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dve, tri desetnike je ogromno! Toliko, da (vsaj zame) postane izdelek povsem neuporaben. Zato tudi pripomba s figuricami. Vsak se potem na podlagi svojih želja odloči ali mu taka tehnologija ustreza ali pa ne. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 8:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem gledal 3D izdelke tu na forumu, so taki preprosti printerji uporabni kvečjemu za kako figurico naprintat, potem pa se veselje že konča. |
Tukaj se motiš. Printer je povsem primerliv z nekajkrat dražjimi modeli. Par dni nazaj je bil pri meni kolega, ki ima opravka s tovarniškim printerjem. (ne vem za katero firmo gre) Bil je presenečen nad kvaliteto enostavnostjo, predvsem pa nad hitrostjo. Rekel je, da njihov printer printa počasneje. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smal Član

Pridružen-a: Pet 12 Mar 2010 23:19 Prispevkov: 227 Aktiv.: 1.22 Kraj: Effretikon
|
Objavljeno: Tor Dec 31, 2013 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dve, tri desetnike je ogromno! Toliko, da (vsaj zame) postane izdelek povsem neuporaben. Zato tudi pripomba s figuricami. Vsak se potem na podlagi svojih želja odloči ali mu taka tehnologija ustreza ali pa ne. |
Glede teh desetink je tako, kakor se vzame. Večina stvari pri mojem hobiju je ranga plus minus pol milimetra, je dovolj dobro. Namesto, da se mučim in zapravljam čas z vrtalnim strojem oz. rezkarjem, se predmet pač stiska in se vzame v zakup, da traja malo dlje. Za profesionalen 3D tiskalnik, no, sem že prej napisal kakšne atribute bi moral imeti, ampak tu smo takoj v rangu 10K€+.
Da pa bo preciznost takšnega stroja v rangu 1 mikrona sem pa rahlo skeptičen. Zame mikronsko preciznost predstavlja npr. termostatirano ohišje laserja izdolbeno iz kosa aluminija na na novem CNC obdelovalnem centru z novim orodjem. Obdelava takšnega kosa traja celo popoldne. Pri obdelavi drugega obdelovanca z istim orodjem je več kot 50% izmet. Enostavno laserja, ko se prilepijo leče in zrcala, ne pripraviš več do delovanja.
smal _________________ Dr. Milan Vidmar: Transformation und Energieübertragung (1945, s.1)
Wir Techniker sind Kämpfer, technische Probleme sind Kampfprobleme! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

|
Objavljeno: Sre Jan 01, 2014 1:13 am Naslov sporočila: |
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
Objavljeno: Sre Jan 01, 2014 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nikjer nisem trdil, da bi moral tak tiskalnik tiskati bolje ali pa da morda ni primerljiv z nekajkrat dražjimi modeli. Za <500€, je vsekakor zanimiv izdelek. Vse kar sem napisal je, da so za moj okus dve, tri desetinke tolerance daleč od (zame) uporabnega. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni