|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tonko Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45 Prispevkov: 541 Aktiv.: 2.28 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Tor Okt 10, 2006 3:18 pm Naslov sporočila: PLL FM stereo sprejemnik ? |
|
|
Imam aplikacijo v kateri je vgrajen FM-Stereo radijski sprejemnik.
Sedaj kupujem PCI TV/FM kartice in z njih pobiram tunerje in daljince , stane cca 6000SIT. Kje bi se dalo dobiti nove module PLL-FM stereo nevgrajene ali pa kakšen PLL-FM-radio čip ki ne zahteva preveč uglaševanja. Mora pa biti PLL ker je kontroliran z mikrokontrolerjem.
Prosim samo za konkretne odgovore izkušenih poznavalcev !
Nazadnje urejal/a tonko Tor Okt 10, 2006 4:52 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 10, 2006 4:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
FM sprejemnik recimo TDA7000 potem pa še en PLL za nastavljanje frekvence ... Drugače pa pogledaš v notranjost tunerjev, ki jih uporabljaš pa uporabiš samo FM del ..... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Okt 11, 2006 11:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Upam, da spadam pod izkušene poznavalce. Za diplomo sem naredil USB FM RDS radijski sprejemnik.
Kot sem takrat ugotovil, je ponudba FM tunerjev bolj skopa. Philips ima npr. IC TEA5757, ki vsebuje kompleten PLL FM/AM Stereo sprejemnik z avtomatskim iskanje, itn. v 44 pinskem ohišju. Seveda je potrebno dodati tuljave za nihajna kroga in keramične filtre. Gre pa za kvalitetno zadevo.
Philips je imel tudi narejen tuner s tem IC; OM5610, ki pa žal ni več v proizvodnji.
Takrat sem se odločil za tuner Microtune 1390EHC. Je samo FM, žal ne vsebuje stero dekoderja, vsebuje pa RDS demodulator. Dodal sem zunanji stereo dekoder Philips TDA1591. Žal se tuner pri nas precej težko dobi. Takrat mi ga je zrihtal šef direktno od njihove nemške podružnice.
Lahko uporabiš tudi kakšen enostaven IC (TDA7021) in dodaš PLL, kot je napisal bungee. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Medo Član

Pridružen-a: Pet 17 Feb 2006 19:53 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.30 Kraj: Laško, Maribor
|
Objavljeno: Čet Okt 12, 2006 9:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem uporabil TEA5764.
lp Andrej
|
 |
tonko Član

|
Objavljeno: Pet Okt 13, 2006 11:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Naročil sem vzorce TEA5764HN in TEA5768HL. Oba imata I2C bus.
TEA5768HL bo bolj primeren od TEA5764 zaradi ohišja , nima pa RDSa , ki pa ga niti ne potrebujem.
TEA5757 je bolj kompliciran ker ima še AM , ki ga ne rabim , pa tudi 3 žična serijska komunikacija mi ne odgovarja , ker imam pri dosedanji I2C.
Zanima me še kje bi dobil naslednje elemente ki so potrebni pri aplikaciji:
Varicap Diode BB202
RF band filter coil 120 nH ±2 % Qmin = 40
VCO coil 33 nH ±2 % Qmin = 40 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

|
Objavljeno: Sob Okt 21, 2006 11:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Vzorce sem dobil. Hvala Silica!
Imam tudi vse ostalo , samo še čas rabim.
TEA5768HL bo lažje uporabiti zaradi spajkanja.
Rabil bi še en enostaven IR daljinec z nekaj tipkami in pa seveda cenovno ugoden. Ne bi rad univerzalnega , ker bom potem imel probleme z uporabniki. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Sob Okt 21, 2006 11:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Univerzalni daljinci so univerzalni zato, ker jih lahko nastavis tako, da oddajajo eno izmed mnozice sprogramiranih kod (ali pa se "naucijo" cisto unikatno kodo), ne pa zato, ker bi kar povprek motili vse naprave (kar bi morda motilo druge uporabnike). Ce ima tvoj uporabnik doma npr. Sonyjev TV, ti pa nastavis daljinec na Nokiin protokol ali kaj podobno obskurnega, potem ne bo ta daljinec motil nicesar.
Jaz sem za eno zadevo pred kratkim nabavil Sonyjev daljinec (univerzalen), ga prestavil na RC5 protokol (podpira jih vsaj 10-20 razlicnih, tako da ni vrag da nebi nasel dovolj "eksoticnega" ), stal je cca. 4 tisocake, tipke ima ogromne in izgleda zelo dobro (dizajn). Tip nima veliko, kar je ustrezalo moji aplikaciji (je namrec brez tistih za upravljanje videorekorderja). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

|
Objavljeno: Sob Okt 21, 2006 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni problem v tem da bi daljinec motil druge naprave , ker je ponavadi v prostorih kjer bo montiran moj FM radio to edini daljinec. Problem je to da bodo to dobili v roke raznorazni ljudje zato je najboje da ima daljinec samo eno kodo. Če uporabnik kodo spremeni vede ali nevede , bo stvar nehala delati , jaz bom pa imel probleme z reklamacijami. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.04 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Okt 21, 2006 12:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem pa izdelaj čisto svoj daljinec. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

|
Objavljeno: Sob Okt 21, 2006 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
Potem pa izdelaj čisto svoj daljinec. |
In naj delam konkurenco Kitajcem. Hvala za idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.04 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Okt 21, 2006 1:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Težko boš njim delal konkurenco. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Sob Okt 21, 2006 2:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
tonko je napisal/a: |
Ni problem v tem da bi daljinec motil druge naprave , ker je ponavadi v prostorih kjer bo montiran moj FM radio to edini daljinec. Problem je to da bodo to dobili v roke raznorazni ljudje zato je najboje da ima daljinec samo eno kodo. Če uporabnik kodo spremeni vede ali nevede , bo stvar nehala delati , jaz bom pa imel probleme z reklamacijami. |
Aha - torej kupi namenski daljinec (npr. za Philipsov TV). Tako bos dobil estetsko najboljso resitev, pa tudi prohibitivno drag ne bi smel biti (cenejsi kot samogradnja). Tezko si sicer predstavljam da bi uporabnik pritisnil ravno ustrezno kombinacijo v ustreznem zaporedju v zahtevanem casu in tako resetiral univerzalni daljinec, ampak teoretico je pa to res mozno - jaz bom mojemu uporabniku enostavno prilozil navodila in povedal, naj se ne igra z nastavitvami  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Sob Okt 21, 2006 2:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsak univerzalni daljinec razdri, nato pa na tiskanino pod tipkami nalepi plastificirane nalepke ali kakovosten selotejp (zaradi vlage). Nepotrebne tipke tako ne bodo imele funkcije. Po možnosti pa naj bo med prelepljenimi tipkami vsaj ena takšna, ki je nujno potrebna za spreminjanje nastavitev.
To bodo Kitajci gledali .
lp _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

|
Objavljeno: Sob Okt 21, 2006 2:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Problem je lahko tudi pri menjavi baterij , doma imam dva daljinca ki kodo pozabita če menjaš baterije res pa je da sta stara že nekaj let. Verjetno se pri novejših shrani koda v eeprom. Vseeno bi bil najboljši standarden daljinec od kakšnega TV ja ali česa podobnega. Na daljincu naj bi bile tipke : ON/OFF , VolUp/Down , 0-9 , MUTE , ChUp/Down (približno to). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Medo Član

Pridružen-a: Pet 17 Feb 2006 19:53 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.30 Kraj: Laško, Maribor
|
Objavljeno: Pet Okt 27, 2006 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
tuljavce sem naročil iz Burklina.
Če rabiš samo par komadov me kontaktiraj pod zasebno.
lp Andrej
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni