|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
japek Član
Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 780 Aktiv.: 3.40 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 10:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Včasih se spravim delat kaj, za kar še nisem čisto siguren, če bom potreboval. Imam pa upanje, da bo popestrilo naš radioamaterski piknik.
Manjkajo mi še lisice, tiskanine so že na panelu 27 .
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
340.69 KB |
Pogledana: |
85 krat |
|
|
303.55 KB |
69 krat |
|
_________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sonyx Član
Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 10:27 Prispevkov: 453 Aktiv.: 2.18 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2014 12:09 am Naslov sporočila: |
|
|
japek je napisal/a: |
Včasih se spravim delat kaj, za kar še nisem čisto siguren, če bom potreboval. Imam pa upanje, da bo popestrilo naš radioamaterski piknik.
Manjkajo mi še lisice, tiskanine so že na panelu 27 . |
japek točno takega lisičarja sem si hotel izdelati tudi sam. Saj grem občasno tudi na kakšno tekmovanje pa sem mislil imeti svojega lisičarja. Imaš mogoče kakšno tiskanino viška. Bi jo z veseljem odkupil.
LP, Danilo
_________________ Drži vodu dok majstori odu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jakey Član
Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38 Prispevkov: 651 Aktiv.: 4.34 Kraj: Ravne/LJ/Kobarid
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2014 2:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
sonyx je napisal/a: |
japek je napisal/a: |
Manjkajo mi še lisice, tiskanine so že na panelu 27 . |
japek točno takega lisičarja sem si hotel izdelati tudi sam. Saj grem občasno tudi na kakšno tekmovanje pa sem mislil imeti svojega lisičarja. Imaš mogoče kakšno tiskanino viška. Bi jo z veseljem odkupil.
LP, Danilo |
kaj sploh je to? Čemu to služi?
_________________ Predlagam, da kar napišem, si čimprej skopirat, saj bodo šerifi tega foruma verjetno pobrisali s predpostavko, da ne prispeva (dosti) k vrednosti foruma. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Obelix Član
Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1869 Aktiv.: 9.33 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2014 3:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malce poguglaj pod "amaterska radiogoniometrija" in boš izvedel več.
Oddajnike imenujejo tudi "lisice", "lisičarji" pa so sprejemniki.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
sonyx Član
Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 10:27 Prispevkov: 453 Aktiv.: 2.18 Kraj: Sevnica
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2014 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
To kar je izdelal japek je ARG sprejemnik ali drugače "lisičar". Uporablja pa se v športni veji radioamaterstva. ARG tekmovanje ali "Lov na lisice". Nekje v goščavi je skrit oddajnik katerega potem udeleženci tekmovanja to iščejo. Pri vsakem oddajniku je en član komisije (ali pa tudi ne) in pa elektronski registrator (včasih štempilka). Panoge se delijo od pionirjev do veteranov. Vsaka skupina pa išče različno št. oddajnikov. ARG sprejemnik držiš v roki in glede na jakost signala in pa smeri določaš v katero smer te bodo nesle noge. Nekateri si pomagajo z kompasom in zemljevidom in že v štartu prebližno določijo smeri lisic oz oddajnikov. In si to skicirajo. Važno je da si najhitrejši in da se iz "lova" vrneš z čim več "lisicami" in v času (Ponavadi je določen čas lova 120 min. Odvisno od zahtevnosti terena.) Naj povem, da smo slovenci zelo dobri in na svetovnih prvenstvih dosegamo zelo dobre rezultate. Imaš pa dve vrsti ARG tekmovanj glede na oddajno frekvenco 80m (3,5MHz) in pa 2m (144 MHz). Zanimiva zadeva . To bi bilo v grobem to. Se opravičujem za OT. Obljubim da ne bom več .
_________________ Drži vodu dok majstori odu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jakey Član
Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38 Prispevkov: 651 Aktiv.: 4.34 Kraj: Ravne/LJ/Kobarid
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2014 4:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
ahaaaaaaaaa
no, to pojasni skoraj vse
samo ni mi jasno, čemu meter gor?
_________________ Predlagam, da kar napišem, si čimprej skopirat, saj bodo šerifi tega foruma verjetno pobrisali s predpostavko, da ne prispeva (dosti) k vrednosti foruma. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mirkatmir Član
Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 8.18 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2014 4:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
antena
_________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jakey Član
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2014 5:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
mirkatmir je napisal/a: |
antena |
delana iz metra?
whoa, vsak dan nekaj novega
|
Nazaj na vrh |
|
|
S55EI Član
Pridružen-a: Pet 21 Maj 2010 12:47 Prispevkov: 569 Aktiv.: 3.23 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2014 5:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če greš skozi grmovje se meter izkaže kot najboljša antena, ki se upogne, zvije, prelomi, v naslednjem trenutku pa že zavzame prvotno obliko...
_________________ Lep pozdrav, Marko |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lojzek Član
Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3363 Aktiv.: 16.47
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2014 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi "naše" stare vojaške radijske postaje so imele antene iz metra..
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
japek Član
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mznida Član
Pridružen-a: Čet 02 Jun 2005 20:32 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.57 Kraj: Prlekija (JN86BN)
|
Objavljeno: Sob Jan 18, 2014 12:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Lepo. Me čakajo tiskanine za 2m in 80m varianto. Zanima pa me, kako je kaj z dobavljivostjo materiala. Kolikor sem raziskoval se neke stvari se malo težje dobijo.
Imaš kakšen vir za nabavo?
_________________ 73 de S56RIR |
|
Nazaj na vrh |
|
|
japek Član
|
Objavljeno: Sob Jan 18, 2014 5:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
glede materiala je kar zanimivo, če ne drugo se moramo združiti pri naročilu Displayev, oziroma vse od Reichelta, ker te oderejo za poštnino.
Danes sem si izdelal attenuator, po dokumentaciji S53MV in sprejemnik kalibriral. Že včeraj popoldne pa sem si postavil testno lisico in uglasil "meter" anteno, tako da sedaj določanje smeri naprej-nazaj deluje. Razlika je zelo očitna.
73, Janko
|
Nazaj na vrh |
|
|
mirkatmir Član
Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 8.18 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2014 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole so pa moje trofeje. Najstarejši lisičar je še iz časa moje juniorske kategorije. "taokrogel" je zmagal na državnem v Črni gori.
|
569.3 KB |
27 krat |
|
_________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
japek Član
|
Objavljeno: Sre Jan 22, 2014 7:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
okroglega sem že kar dolgo nazaj izdelal tudi jaz. Služil mi je bolj za spremljanje dogajanja na 80 m, kot pa za iskanje lisic. Dokumentacijo zanj še nekje imam. Zanima pa me ARG 80, imaš mogoče dokumentacijo, shemo?
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 265 dni