|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sob Jan 18, 2014 2:07 am Naslov sporočila: |
|
|
crto je napisal/a: |
Že kar nekaj let več ne uporabljam običajne mokre gobice ampak "kovinsko" gobico podobno tisti za čiščenje posode je pa od wellerja (mislim da bi bila tista za posodo tudi dobra, ampak nisem testiral).
|
Že pred časom poizkusil z tisto za posodo pa meni ne odgovarja, drugih namenskih pa nisem imel priložnosti testirati.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marcc Član

Pridružen-a: Ned 29 Mar 2009 11:08 Prispevkov: 201 Aktiv.: 1.01 Kraj: Polzela
|
Objavljeno: Sob Jan 18, 2014 8:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem uporabljal kakšna 3 meseca to kovinsko. Od wellerja in tisto od posode, ki jo kupiš v trgovini. Razlike nisem videl med njima. Nisem pa niti malo zadovoljen.
Konici skrajša zivljensko dobo ker vedno strgaš material iz nje. Saj pri gobici ji tudi "hladne" šoke povzročaš. Ampak pri žički jo neke vrste "piliš" material iz konice, vsaj jaz sem tako opazil. Drugi problem je da ti ta cin in svinjarija frči okoli. Imaš po delovni mizi polno balkic in svinjarije.
Tako da sem pristaš gobice
Imam sedelovca, ki pa je pristaš kovinskih. Kar hitro menjuje konice. Saj se tudi ne trudi da bi lepo zanj skrbel, to je pa že druga tema.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kosmit Član

Pridružen-a: Ned 01 Maj 2005 13:27 Prispevkov: 103 Aktiv.: 0.43 Kraj: N.G.
|
Objavljeno: Sob Jan 18, 2014 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za čiščenje uporabljam navadno bombažno krpo. Konice ostanjejo čiste in se ne poškodujejo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
crto Član

Pridružen-a: Sre 12 Jan 2005 14:48 Prispevkov: 137 Aktiv.: 0.58 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Ned Jan 19, 2014 11:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Weller ima dve različici teh gobic, mehko in trdo - sam uporabljam mehko in nimam teh težav ki jih opisujete, ne z uničevanjem konic, ne z cinom ki bi bil vsepovsod.
LP
Crto
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marcc Član

Pridružen-a: Ned 29 Mar 2009 11:08 Prispevkov: 201 Aktiv.: 1.01 Kraj: Polzela
|
Objavljeno: Ned Jan 19, 2014 12:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vladac,
v priponki imaš omenjen spajkalnik in konici da vidiš kako zgleda.
LP
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
182.54 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
168.83 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
petričou fante Neznanec

Pridružen-a: Tor 10 Dec 2013 9:07 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.06 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2014 9:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Mene samo zanima kakše konice za spajkalnik bi se splačalo še kupiti poleg spajkalnika (TOOLCRAFT: TOOLCRAFT ST80-A Analogue Soldering Station 230 Vac, 80W, 150 - 450 °C) To me zanima zato ker sem še amater pri spajkanju in delu s spajkalniki.
Že v naprej hvala za odgovore
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.89 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2014 9:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem zraven erse dobil konico dletaste oblike, širine mislim da 1.6 mm.
Ta konica pri meni zadostuje za večino potreb, sedaj pa sem si dokupil še koničasto za spajkanje SMD (0.4 mm)
T' originalna je včasih premajhna za kakšne velike površine bakra, če jih pocinjuješ (recimo GND plate) drugače pa popolnoma zadovoljuje mojim potrebam.
Tako da za začetek mislim da bo dovolj tista, ki jo dobiš zraven.
Konice pa tudi niso tako drage. Tja od cca 4 pa do nekje 10 €.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
yacksy Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27 Prispevkov: 499 Aktiv.: 2.62 Kraj: Okolica Šmarjeških toplic
|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2014 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz veliko večino dela naredim s konico, ki ima obliko dleta širine 1,6mm. Dovolj za cinjenje 0805 SMD elementov in bolj kot ne vseh TH elementov. Če so kakšni večji padi, ki potrebujejo več toplote za segrevanje, uporabim dletasto konico 2,4mm ali 3,2mm.
Ne naredi napake, ki jo naredijo mnogi - za cinjenje kupijo čisto šilasto konico. Tisto ni za nikamor.
Vzami si čas in si poglej tele 3 vodiče:
http://www.youtube.com/watch?v=J5Sb21qbpEQ
http://www.youtube.com/watch?v=fYz5nIHH0iY
http://www.youtube.com/watch?v=b9FC9fAlfQE
Če si to pogledaš, dobiš odgovore na 99% vseh vprašanj, ki si jih imaš glede cinjenja.
_________________ [slovenščina je zame španska vas] happens. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
petričou fante Neznanec

Pridružen-a: Tor 10 Dec 2013 9:07 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.06 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2014 10:37 am Naslov sporočila: |
|
|
yacksy, hvala za te internetne povezave
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bora Član

Pridružen-a: Ned 03 Jun 2007 22:10 Prispevkov: 160 Aktiv.: 0.73 Kraj: Maribor (Hotinja vas)
|
Objavljeno: Pet Jan 24, 2014 10:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Predvsem si vzemi čaš in poizkusi. Največ izkušenj boš tako pridobil in ugotovil kaj je zapleteno in uporabno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni