www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Arduino - Bascom
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 16, 2014 9:21 am    Naslov sporočila:  Arduino - Bascom Odgovori s citatom

Rad bi vzpostavil stik z elektroniki, ki arduina programirate z Bascomom.

Prosim, javite se mi pod zasebno.

LP
VS
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
megasert
Član
Član

Pridružen-a: Pet 16 Nov 2012 16:52
Aktiv.: 0.14
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 29, 2014 9:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!
Da nebom ravno odpiral nove teme si jo bom malo izposodil.
Rabil bi pomoč oz. kakšne inštrukcije, za programiranje v bascom-u.
Prosim pišite v pvt. če je kdo zainteresiran naj povem da bi bil pripravljen plačati če cena ne bo segala v višave.
lp
Miha
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 29, 2014 10:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

megasert je napisal/a:
Zdravo!
Da nebom ravno odpiral nove teme si jo bom malo izposodil.
Rabil bi pomoč oz. kakšne inštrukcije, za programiranje v bascom-u.
Prosim pišite v pvt. če je kdo zainteresiran naj povem da bi bil pripravljen plačati če cena ne bo segala v višave.
lp
Miha

Živijo!
Sem pripravljen pomagat. Odgovori mi na sledeča vprašanja:
Zakaj boš potreboval to znanje?
Kakšno opremo imaš? Kajti če Bascoma nimaš in niti nimaš minimalne opreme, da bi izdelan program pognal, je učiti tebe tako, kot bi učil plavat brez vode.
Denarja ne potrebujem, rad pa vidim, da iz semena požene sad.

Pozdrav
vs
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 29, 2014 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prvo, ker imaš bolj malo prispevkov, si preberi ČETRTO TOČKO teh navodil, predvsem del o "da ne odpiram nove teme..."!

Drugo, internet je poln bascoma. Jaz sem se naučil tako, da si izbereš nek AVR, se odločiš na nek projekt in začneš. Namreč, tako "rad bi se naučil" ni nič. Imeti moraš nek projekt, na katerem bi začel, neko željo... Samo teoretično se ne boš ničesar naučil, oziroma kar se boš bo izpuhtelo v mesecu, če ne prej.
Torej, najprej napiši KAJ BI RAD NAREDIL. potem napiši, kaj imaš od opreme (software - ali je demo ali licenčni, da se ve zaradi omejitve dolžine..., imaš sploh kaj znanja elektronike...)
Potem začni sestavljati tvoj projekt. Naslednja stopnja pa je da ODPREŠ NOVO TEMO in vprašaš, ko se nekje zatakne.
ČE si čisti začetnik, začni z utripanjem ledice, recimo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.57
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 30, 2014 2:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
internet je poln bascoma. Jaz sem se naučil tako, da si izbereš nek AVR, se odločiš na nek projekt in začneš.
Tako sem zacel jaz. Eno leto kasneje sem dipomiral iz programiranja mikrokontrolerjev. Smile

Vse se da, le volja mora biti - samo zelja je premalo. Wink
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 30, 2014 3:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse to je seveda res. Lahko se učiš sam, po trdi metodi, drsaš po internetu, sprašuješ forume, se zaletavaš v neznanke, ki so jih drugi že predelali, lahko pa se 'učiš v šoli', kjer te stvari razložijo pedagoško, da hitreje in z manj bolečinami prebaviš, kar si se namenil.

Jaz sem pred leti šel na začetniški tečaj, ki ga je organiziral Jure (AX Elektronika), tam so dali opremo za vaje vse celo s PC-i, in takoj sem prišel na okus in na tečaju kupil opremo, ki smo jo uporabljali na vajah, razen PC-a seveda.

Mislim, da brez tega dogodka bi danes ne programiral mikrokrmilnikov.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 30, 2014 3:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:

Zdaj bom pa malo zloben. Že zato, ker sem nekaj časa vložil v to,...

Torej, zakaj misliš, da je programiranje mikrokrmilnikov v bascom nekaj dobrega?

edo11
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Maj 2010 9:19
Aktiv.: 0.35
Kraj: Komen

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 30, 2014 5:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
vilko je napisal/a:

Zdaj bom pa malo zloben. Že zato, ker sem nekaj časa vložil v to,...

Torej, zakaj misliš, da je programiranje mikrokrmilnikov v bascom nekaj dobrega?

Tako kot je napisal Vilko, sem tudi jaz, preko Jureta začel z Bascomom Zadeva mi je bila razumljiva in kar je najvažnejše, takoj sem rešil probleme ki jih do takrat nisem znal. Prej sem že poskušal z pici v strojni kodi, kar pa ni obrodilo nekih sadov. Kasneje sem poskušal tudi z C-jem (s pomočjo tvojih člankov v SE), pa sem se tudi kaj hitro zgubil. Zato ostajam pri Bascomu ki mi še vedno služi. kaj je v tem slabega?

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 30, 2014 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bascomu lahko rečeš prevajalnik za "kmete"... Kljub sovražni nastrojenosti proti njemu vseeno z njim uspe kaj uporabnega, recimo usmernik Dancing
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.64
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 30, 2014 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podobno bi lahko vprašal kaj je dobrega v risanju vezij v programu X?

X je poljuben program z izjemo Altiuma.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 30, 2014 7:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Testi so pokazali, da je bascom v hitrosti enak C - ju, ko je program preveden in nič ne zaostaja, v nekateih delih pa je bil celo malenkost hitrejši...
Ampak splošno mišljenje "programerjev" je da je to šrot in pika. Enako kot je mišljenje androidovcev da je apple šrot in obratno.

Pa dajmo raje pustit to...
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 30, 2014 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Testi so pokazali, da je bascom v hitrosti enak C - ju, ko je program preveden in nič ne zaostaja, v nekateih delih pa je bil celo malenkost hitrejši...

Tole pa preprosto ni res.

Je pa res, da se ob malomarnem programiranju da v C-ju narediti, da program deluje počasneje kot program pisan v Bascom.

Kup stvari ima bascom rešen na povsem neprimeren način. Na povsem enako neprimeren način se da to isto zadevo narediti tudi v c-ju. No C dopušča da te stvari naredimo tudi tako, da postane program izjemno odziven, da ne spušča recimo znakov na UART-u, v primeru, ko glavni del programa čaka, da pritisnemo tipko.

Toliko s stališča tehničnih lastnosti prevajalnikov.

Če pa pogledamo, kateri jeziki, ki se danes uporabljajo so narejeni na osnovi C-ja, pa je naravnost kriminal, nekoga, ki pravkar začenja usmeriti v bascom namesto v C.

Čas, ki ga bo vložil v učenje bascoma, bi namreč koristneje porabil, če bi se učil C, saj bi s tem avtomatično dobil osnove za izjemno mnogo C-ju sorodnih jezikov.

Ne govorim na pamet. Tudi sam sem nekatere stvari naredil v bascom-u.
Če pišeš v bascom prideš v situacijo, da ti zmanjka prostora v flashu, moraš menjati procesor ali pa compiler. Slednje je cenejše.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 30, 2014 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda, nekatere stvari v bascomu manjkajo, tukaj sva skupaj. In tudi se strinjam da nekdo, ki začenja je bolje da začne v C-ju, če to misli uporabljati tudi profesionalno. Če pa gre samo za hobi, potem ni take krize, saj se bascoma naučiš dosti prej od C-ja, ki je nekako čuden, poleg tega za hobi popolnoma zadostuje, če se ne misliš iti vesoljsko znanost.
Seveda boste uporabniki C-ja rekli da je enostaven, ampak saj tudi astronavt reče da je vožnja space shuttla enostavna (ko se enkrat naučiš). Koliko časa to učenje traja, je pa druga zgodba, odvisna od pameti posameznika. Jaz npr. do sedaj nimam prav nobene želje niti potrebe po prehodu na C. Kot si rekel: če zmanjka prostora, grem na večji kontroler. Z obzirom da naredim bolj malo projektov me to v bistvu pride ceneje kot kakšen nakup dobrega licenčnega C programa - že bascom ni bil zastonj...
Če smo že pošteni, je skoraj kriminal sploh se začeti ukvarjati z AVR-ji, jaz bi v tem primeru raje šel direktno na ARM-e.

Glede primerjave je žal res, čeprav linka ne vem več, sem to bral več kot leto nazaj. So pa to testirali neki mojstri v ameriki...koliko je bila primerjava verna, ne bi vedel...seveda je močno odvisno od tega ali so prižigali ledico ali vozili space shuttle
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 30, 2014 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Seveda, nekatere stvari v bascomu manjkajo, tukaj sva skupaj. In tudi se strinjam da nekdo, ki začenja je bolje da začne v C-ju, če to misli uporabljati tudi profesionalno.
Ne gre za profesionalno ali ne. Gre za čas povprečnega študenta. Gre za kvaliteto izobrazbe tistih, ki nam bodo zagotavljali pokojnine v bodoče.

protoncek je napisal/a:
..., saj se bascoma naučiš dosti prej od C-ja, ki je nekako čuden
Celemu svetu se zdi C nekaj normalnega, uporabniki bascoma pa pravijo, da je čuden. Tole je najbolj očiten primer škode ki z učenjem basoma nastaja v dani populaciji.

protoncek je napisal/a:
Seveda boste uporabniki C-ja rekli da je enostaven, ampak saj tudi astronavt reče da je vožnja space shuttla enostavna (ko se enkrat naučiš).
Svetovna populacija študentov, ki se v tem trenutku uči C-ja, verjetno ne študira za astronavte, ki vozijo space shuttle.

protoncek je napisal/a:
Z obzirom da naredim bolj malo projektov me to v bistvu pride ceneje kot kakšen nakup dobrega licenčnega C programa - že bascom ni bil zastonj...
A GCC, ki je zastonj pa ni dober ?

protoncek je napisal/a:
Če smo že pošteni, je skoraj kriminal sploh se začeti ukvarjati z AVR-ji, jaz bi v tem primeru raje šel direktno na ARM-e.
Dajmo ostati znotraj enega travnika, da ne izpade, da ti je dovoljeno delat neumnosti zato ker jih sosed dela. No in če jih že delaš, mi pa pokaži bascom compiler za AVR !

Ko se gre za hoby projekte je pa popolnoma vseeno na kak način se kdo česa loti. Izdelki so lahko vseeno funkcionalni in lepi. Le človek, ki je svoj čas vložil v to pač nima dodane vrednosti na še enem področju.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 30, 2014 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sklepam, da si v zadnjem stavku mislil bascom compiler za ARM? Mikroelektronika ga ima... MikroBasic - sicer z Mikroxxx še nisem delal, tako da ga ne morem komentirati, obstaja pa.

Profesionalno ali hobe je nekako važno. Nekdo, ki dela izključno zase, doma, v firmi pa sklada plohe, ta nam bo bolj malo povečal pokojnino, če bo doma čaral s Cjem namesto z bascomom Dancing
preprost primer: prižiganje LEDice: pri bascomu je to en sam stavek )(pinb.1=1), kar skoraj ne bi mogel trditi za C. Zamerim mu da nima direktnega ukaza za vklop enega bita porta brez da čaraš z XORji, AND in podobnim sranjem.
Za enostavne projekte je bascom enostavenjši. Lepo ali grdo. Povsem druga tema je pa to, na kar ti praviš in s čimer se strinjam: če se gre v profi oziroma če obstaja možnost, da se bo to kdaj uporabljalo za kaj več kot za domače zadeve, to je pa druga.

Itak smo pa spet OT in pri nikoli končani temi---a ni ta tema nekje že bila?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni