|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
besoft Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2012 10:22 Prispevkov: 585 Aktiv.: 3.64 Kraj: Žižki - Prekmurje
|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam da ne gre za VB5, VB6..itd..prav tako ne gre za payton, javo, ki jim je osnova jezik C..gre za Bascom... a ni tako ?
Kako bi izgledala koda Marlin v Bascom-u ne vem, ne vem niti kako izgleda zdaj v drugem okolju, ker me niti tako daleč ne zanima, niti nimam potrebnega znanja, da bi kaj spreminjal ali modificiral.
Point je v tem, da mi za moje delo zadostuje bascom, čeprav mi hočete ali hočejo vsiliti C, ker sem drugače ne vem kakšne pameti !?
In prav to sem napisal.. da ma vsako tele svoje vesele - čeprav z drugimi besedami.
Tu sem končal svoj del debate o tem kaj je boljše !  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.71 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 1:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
V šoli sem se učil Bascom in C. Doma sem nekaj malega delal na Arduinotu.
Nič od naštetega ne poznam tako dobro, da bom nek krmilnik samostojno naprogramiral.
Je pa res, da bom slej kot prej končal na Cju (profesionalizem, kot temu pravite).
Občasno zaženem tudi Bascom in mi je všeč.
Prav tako je z Eaglom in Altiumom. Vsi open hardware projekti so v Eagle ali njemu podobnem programu. Na spletu redko najdeš datoteke za Altium. Torej če si hobist boš kar nekaj časa tudi na takih softwarjih delal.
Ne vidim težav, če poznaš več stvari. Definitivno se bodo delile stvari na profi in hobi in ne vem zakaj morajo hobisti imeti enako ali boljšo opremo kot tisti, ki se s tem ukvarjamo profesionalno.
Isto je v fotografiji. Vsak ki ima nekaj viška € si bo privoščil opremo, kot jo imajo profesionalni fotografi.
Vsak "dober" hobist mora imeti Altium in poznati mora C. Zakaj?
Če je nekomu všeč nek software in se v njem počuti domačega kar pogumno!
Če bo pa v službi delal z drugim softwarjem/jezikom, tudi prav.
Poznam možakarja, ki se celo življenje že ukvarja z elektroniko (software/hardware) in v službi je dobil nalogo da se v enem tednu nauči Solid Works...
Zakaj mora elektronik še strojniška posla delat? Tako pač je...
Kot profesionalec se je moral spoprijeti z novimi deli in ni imel besede pri tem.
Ko smo že pri programiranju, @Darko kaj narediti če se moraš poprijeti s FPGAji. Vem da niso enaki mikrokrmilnikom in v tem je poanta.
Ker si se v mladosti naučil Cja se sedaj ne boš lotil ničesa drugega, ker je to zguba časa oz. ni to to...? Ne mislim s tem na žalitev ali izzivanje...
Vsi ti pogoji in metanje ljudi v drugi razred, če nimajo naj naj opreme (ALI ZNANJ) oz. je ne uporabljajo me spominja na idealno nemško raso...
Vse mora biti tako, ker je tako v profesionalizmu.
Sam vem, da sem najprej začel s hobijem in sem pričel risati vezja v Eaglu. Do sedaj sem zrisal kar lepo število tiskanin in moram povedat, da sem na Altium prešel v slabit 3 tednih. Sedaj Eagle odprem, če moram pogledat kakšen star projekt. K hitremu prehodu so mi pomagale izkušnje in preteklosti kar pomeni Eagle!
Pred 7imi leti nisem imel možnosti, da bi začel z Altiumom, pa sedaj ko pogledam nazaj vidim, da nisem ničesar falil z Eaglom.
Tudi na Bascom (kot prvi stik s krmilniki) imam lepe spomine. Prvi delujoč izdelek, prvo blinkanje LED diod... Spet enako mišljenje, popolnoma nič nisem falil z Bascomom. Ker moje znanje softwarje je bolj bogo, še nisem naletel na problem, ki se ga da rešiti v Cju in ne v Bascomu. Torej, trenutno so mi vsi jeziki enaki. Z vsemi se bo dalo rešit dani problem. Vem pa, da mi je C najbolj ne domač.
Ker pa se moram prilagajati potrebam trga, sem seveda prešel na Altium, grdo gledam C in vem da se ga bom moral lotit.
Ampak še vedno.
Tole hrepenenje po perfektosti hobija me spominja na športnike amaterje, ki morajo imeti najboljše teniske za tek, najboljše čolne za veslat itd... Čemu? da nastopi na amaterskem maratonu/dirki/tekmi in je to njegov najboljši rezultat.
Potem pa so tukaj preprosti hobisti, ki imajo povprečno opremo in so srečni/zadovoljni nastopa in udeležbe.
A ni to bistvo hobija? Uživati v svojem prostem času?
Če si človek izzivov, potem si ti in samo ti v svojem razredu, vsi ostali so v pravem razredu in ne obratno!
Verjamem, da nekdo, ki ima globoke korenine v Bascomo ne bo prešel na C, zaradi Arduina, a ne? _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 2:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.79 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 6:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
se popolnoma strinjam. Ampak recimo za nekoga, ki živi na Švedskem in nikoli niti pod razno ne namerava iti ven ali uporabiti angleščino, je znanje le-te nepotrebno...
Darko, nikjer nisem omenil da nekdo MORA izbrati bascom. Samo če si ga izbere, ga ni treba zato napasti kot da je neumen, ker se je tako odločil, kajne?
In, nikjer nisem omenil, da je neumno znati C - ravno obratno sem pa večkrat omenil. Kar si pa ti napisal, bi se pa lahko tako razbralo, zato sem to omenil. Pač po tvoje je vsak, ki uporablja bascom nekako v zmoti in basta. Mislim da je to, kar je nekdo omenil glede altiuma in ostalih programov natanko enako - lahko nekdo odpre še eno temo pa se razpišemo še o tem
Pa saj raje neham, sicer nikoli ne pridemo do konca. Ti še naprej pridno uporabljal C, jaz bom pa Bascom in bova oba zadovoljna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Darko, nikjer nisem omenil da nekdo MORA izbrati bascom. Samo če si ga izbere, ga ni treba zato napasti kot da je neumen, ker se je tako odločil, kajne?
|
Nihče te zaradi tega ni napadel. Preberi vse tekste še enkrat. Ker se sam zavedaš tankih nog na katerih stojiš, se pač čutiš ogrorženega in brcaš vse okrog. Brez potrebe. Ti kar naprej delaj v Bascom. Se da v njem narediti kup stvari
Pač po tvoje je vsak, ki uporablja bascom nekako v zmoti in basta. |
Tudi tega nisem rekel. Sem pa rekel, da je prikrajšan zato, da bi iz procesorja potegnil to kar dejansko zmore.
Mislim da je to, kar je nekdo omenil glede altiuma in ostalih programov natanko enako - lahko nekdo odpre še eno temo pa se razpišemo še o tem |
Tole je pa čisto offtopic, tako kot je bilo uno z avtomobili,...
Sem pa rekel, in še vedno trdim, da je usmerjanje nekoga, za katerega se ve, da je v srednji šoli, v današnjem času v baskom, gospodarski kriminal. In tako bi se to moralo tretirati. Človeku je treba najprej razložiti situacijo in usmeritve v visokem šolstvu, potem naj se pa sam odloči. Forsiranje ideje, kako je baskom dober ker se z njim nekaj na htiro naredi , so pa čisto zavajanje. Ko bi vsaj rekli, da se z njim nekaj na hitro na pol naredi.
Rezme: Pojava bascoma na slovenskem trgu je za hobiste sicer lahko pozitivna zadeva. Za ljudi, ki se izobražujejo pa vsekakor izguba denarja in časa. Šele, ko spoznajo vse ostalo, lahko pogledajo kaj vse bascom ne zmore, oziroma ima hudo narobe rešeno. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomazp Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24 Prispevkov: 559 Aktiv.: 2.64 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2014 10:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Z bascomom se da marsikaj narediti. Tudi sam sem začel z njim. Sem pa sedaj zelo vesel, da sem po prvem uspešno končanem projektu šel na C, saj nisem več omejen zgolj na določeno družino procesorjev. Sedaj, ko delam že tudi nekaj z armom lahko brez težav uporabim prej spisane C rutine za Atmela. Če bi ostal na Bascomu verjetno o armu niti ne bi razmišljal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2014 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najraje urejam strojno kodo. Pa tudi najvec denarja je v tem.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1004 Aktiv.: 4.24 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2014 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj imam občutek da so na tem forumu tabu teme: stabiliziran usmernik z 723, bascom, ojačevalci(audio)na lampe..?
Drugače pa ne se kregat-raje porabite energijo za kaj drugega...
lp
lado _________________ In brake we trust... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2014 11:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
lado je napisal/a: |
Zakaj imam občutek da so na tem forumu tabu teme: stabiliziran usmernik z 723, bascom, ojačevalci(audio)na lampe..? |
Občutek te vara. Tretja stvar ni problematična. Zanjo se ve kje ji je mesto.
Za 723 tudi. V močnih napajalnikih, ki napajajo eno celo napravo prav gotovo ne.
Za bascom je pa zdaj jasno: je, obstaja, za enostavne probleme rešit - jih reši.
Ko pa nekoga, ki je kupil arduino (tudi ta mi ni ravno všeč - osebni okus -nimam argumentov), ki nudi odlično zastonj platformo s svojim prevajalnikom, usmerja v nakup bascoma, mi pa dvigne pokrovke. Dvigne jih do te mere, da bom v bodoče take stvari obravnaval kot prikrito reklamiranje!
Jaz na sosednji forum ne hodim reklamirat C ! So procenti res tako veliki?
Če pa ima kdo na tem forumu idejo, da me lahko brez posledic provocira, lahko poskusi še enkrat! _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2014 11:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
V izogib temu, da bi koga le zamikalo, bom zdravja in higiene radi, temo raje zaklenil.
 _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni