|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
copu Član

Pridružen-a: Tor 04 Feb 2014 13:37 Prispevkov: 32 Aktiv.: 0.23 Kraj: Grič
|
Objavljeno: Sre Feb 05, 2014 6:24 pm Naslov sporočila: IR dioda |
|
|
Iščem alternativo za IR diodo (klasično ohišje, fi=5mm) s ključnimi parametri:
- p=870 nm
- rise/fall reda 15ns
- Ie= 140 mW/sr (If=100mA)
- Tamb= -40 do +85 °C
Zanima me koliko lahko določene vrednosti odstopajo, da bodo hkrati še vedno primerna alternativa?
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kornjace Član

Pridružen-a: Pon 05 Sep 2011 23:26 Prispevkov: 421 Aktiv.: 2.51 Kraj: Goriška Brda
|
Objavljeno: Sre Feb 05, 2014 7:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Farnell vrže dve možni zamenjavi: klik!
Mogoče bi bilo pa dobro, če bi povedal za kakšno aplikacijo potrebuješ diodo. Če se ne motim (naj me seveda kdo popravi če se!), je najbolj pomemben podatek valovna dolžina, da bo dioda kompatibilna. Z izbiro toka pa posredno določaš tudi svetilnost diode.
Lp _________________ Failure is always an option. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
copu Član

|
Objavljeno: Sre Feb 05, 2014 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
kornjace je napisal/a: |
Farnell vrže dve možni zamenjavi: klik!
Mogoče bi bilo pa dobro, če bi povedal za kakšno aplikacijo potrebuješ diodo. Če se ne motim (naj me seveda kdo popravi če se!), je najbolj pomemben podatek valovna dolžina, da bo dioda kompatibilna. Z izbiro toka pa posredno določaš tudi svetilnost diode.
Lp |
To je v smislu "domače naloge" brez konkretne aplikacije.
Torej če lahko tvoje sklepanje malo preoblikujem v vprašanje - Glede na to, da naj bo dioda reda 140 mW/sr, me zanima če je dioda (max)Ie = 135 mW/sr primerna? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kornjace Član

Pridružen-a: Pon 05 Sep 2011 23:26 Prispevkov: 421 Aktiv.: 2.51 Kraj: Goriška Brda
|
Objavljeno: Sre Feb 05, 2014 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmmmm, jaz bi rekel, da bo uporabnost take diode odvisna od aplikacije (spet ). Ker si že podal svetilnost diode, ti dam primer: Če z IR diodo meriš razdaljo predmeta, boš z višjo svetilnostjo diode lahko meril dlje... To pomeni, da bo dioda z max 135 mW/sr uporabna do neke razdalja, ki bo manjša od želene (čeprav, bo razlika v razdalji zelo majhna, saj je tudi razlika v svetilnosti zelo majhna).
Ali bo ta dioda primerna, boš dejansko moral oceniti sam, oziroma, na podlagi zahtev ki jih imaš. _________________ Failure is always an option. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
copu Član

|
Objavljeno: Sre Feb 05, 2014 10:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vbistvu si mi kar rešil miselni problem, ki sem ga imel, hvala  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni