www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Peč na UPS
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 5.00
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 07, 2014 3:17 pm    Naslov sporočila:  Peč na UPS Odgovori s citatom

Zdravo,

Ima eno vprašanje, bi delovalo če bi dve črpalki za centralno ogrevanje pripel na 1500VA ups? Čepalki imata nazivno moč 50 W.

Za kaj se mi gre? Imam peč na bio maso in kadar mi zmanjka elektrike (zadnje čase pogosto) si mi lahko zgodi, če imam peč naloženo, da mi temperatura v kotlu preseže 100 °C kar pa lahko pomeni uničenje sistema. Rab di dosegel ,da mi ob izpadu elektrike tve obtočni črpalki še vedno delujeta ( recimo nekje 2 ure) da se sistem sam ohladi in ne pride do poškodb.

U mislim sem imen nabaviti nekaj takega.

Je to izvedljivo ali ne?

l.p.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.36
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 07, 2014 3:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Do pred dvema letoma sem imel v sistemu 2 pumpi po 80W, vsako v svojem dvižnem vodu. Poraba pump in gorilnika je bila 3kWh na dan. Potem sem obe pumpi vrgel stran, kupil eno tako, ki se sama regulira glede na potrebe (od 4..25W) in jo montiral v povratni vod. Pumpa je bolj na hladnem, poraba je tretjino prejšnje.
s59ma
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31
Aktiv.: 3.01
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 07, 2014 3:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In kako bo s pumpo, ki se sama regulira glede na potrebe, rešil težave izpadov z elektriko? Brick wall
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 07, 2014 4:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

za 1kVA imaš lahko še luči zraven. Avtonomijo pa si povečaj z večjimi baterijami.
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 07, 2014 4:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na 1000VA UPS imam obešeno pečko z oljnim gorilcem, bojler in solar, torej oljni gorilec, 3 pumpe in vremenska regulacija, pa dela b.p..
Aja, gor so še NT, ADSL modem, router, switch in en mali PC.
Vse dela. Časi pa so različni, odvisno od delovanja gorilca ali če predčasno ugasnem PC ali če rabi samo za solar poleti....

Skratka, ni panike.
Pumpe bodo malce brnele, če so še iz "stare šole".
Le akumulatorje je treba občasno preverit.
Seveda pa moraš preverit kake akumulatorje sploh UPS ima, pa malo matematike, ako bo šlo za željeni 2 uri. Takole čez palec in kristalno kroglo bi ti s 100W porabe znalo delat 1÷1.5h, ampak to je relativno...
Z večjimi akumulatorji pa previdno, razen če ima UPS ventilator za hlajenje. Pa tudi takrat ne gre v nedogled (polnjenje).

Nazadnje urejal/a MadMax Pet Feb 07, 2014 4:13 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
skat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2009 12:10
Aktiv.: 2.03
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 07, 2014 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam tako že rešeno!
2 akumulatorja za 24V ca 50Ah pa sem dal zunaj UPSa

Energetik-m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 07, 2014 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s59ma je napisal/a:
In kako bo s pumpo, ki se sama regulira glede na potrebe, rešil težave izpadov z elektriko? Brick wall

Aja, prehitro sem stisnil "pošlji" in nisem povedal do konca. Pumpa ima elektronsko krmiljen motor s trajnimi magneti in se obnaša do omrežja podobno kot PC napajalnik, brez težav dela na 600W UPS.

robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 07, 2014 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem iz peči odmontiral poceni 350VA APC-ja, ki je skrbel za Laddomat in uplinjevalno peč.
Pri cenejših, ki nimajo sinusnega izhoda postane črpalka glasnejša in zvezno regulacijo ventilatorjev malo zmede in se vrtijo malo hitreje. Še vedno boljše, kot da vse skupaj zavre,...
Odmontiral sem ga, ker sem ga posodil znancu z daljšim izpadom elektrike kateremu ni videti konca. Upam, da mu bo dobro služil za "luknje" med tankanjem agregata Very Happy

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 07, 2014 11:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na tako peč sem že dvema kolegoma montiral 100VA UPS, seveda z zunanjimi accuji, notranji ti bodo držali tam 5-10 minut. Vzameš dva avtomobilska accuja, pa je (ali tri, odvisno od modela).
Ja,vem, avto accuji niso namenjeni za to, ampak 50Ah ali več gel accuji so dragi kot pes...
Mogoče sicer ne bi bilo narobe če bi nabavil sinusni UPS (jaz sem kolegoma montiral take), so pa dražji, seveda.
Za primerjavo: eden ima peč, tri črpalke ter krmilje ter mu s tremi 12V 45Ah accuji (ja, njegov UPS dela na 36V) deluje cca 3 ure, ko je zadevo ugasnil. Dlje še ni preveril ker ni bilo potrebe.
Doma imam sam ravno tako 1000VA ups na peči na olje, torej gorilec, dve črpalki in krmilje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 07, 2014 11:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni.
Tudi jaz sem preizkusil delovanje razsmernika 12VDC/230VAC, moči 1500W.
Razsmernik ni sinusni ampak pravokotni. Črpalke delujejo v redu, prav tako razne mašine (kotna brusilka, vrtalnik, ...), ter hladilnik in skrinje. Ne deluje pa oljni gorilnik (250W za zagon in cca 100W za delovanje). Ko sem ga vključil, je nekaj sekund delal, potem pa je padel v napako. Verjetno je problem VN transformatorja za vžig iskre, ker napetost ni sinusne oblike.

Lp M.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 07, 2014 11:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem pravokotnih je tudi v tem, da v skrajnem primeru lahko skuriš motor...namreč, motorji sicer so preverjeni na svojih 2 ali 3 kV prebojne napetosti, ampak špice, ki se pojavljajo pri pravokotni napetosti so kar solidne in če te špice dostavljaš motorju nekaj ur, lahko prebije...
Sicer je 12V za 1500W UPS kar huda...računaj da pri polni moči vleče 125A, pri čemer nisem upošteval izgub..tak tok veliko accuje sploh ni sposobno dajati dlje časa.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 08, 2014 9:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Sicer je 12V za 1500W UPS kar huda...računaj da pri polni moči vleče 125A, pri čemer nisem upošteval izgub..tak tok veliko accuje sploh ni sposobno dajati dlje časa.

To verjetno piše na nalepki Wink
12V priključni kabli pa 6mm2 Mr. Green

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 08, 2014 10:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jah, ponavadi folk nima občutka, da je 1kW cca zaganjač v avtu Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.56
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 08, 2014 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
Jah, ponavadi folk nima občutka, da je 1kW cca zaganjač v avtu Wink
Navadno folk nima obcutka, da je zaganjac v avtu cca 1 kW. Mr. Green Mr. Green

p.s.: ko sem ravno v fazi vgradnje elektricnega grelca in webasta v avto - med preizkusanjem grelne svecke (za grelec vode) mi je uspelo v stik spravit eno celico 12 Ah akumulatorja od mopeda. Doticna grelna svecka pri 30 °C in 12,7 V napajanja "vlece" malo cez 21 A - ob stirih sveckah to v prvi sekundi pomeni cez 1 kW, ko se svecke razzarijo pade poraba na dobro polovico. K temu je potrebno pristeti se zaganjac. Ubogi akumulatorji, kaj vse zdrzijo. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Energetik-m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 09, 2014 10:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zok, pri cliotu so takoj po vklopu vlekle blizu 90A, merjeno z dc tokovnimi kleščami, zaganjač pri motorju za čoln pa 140A (tam imam vgrajen ampermeter), seat alhambra bencinski pa vleče iz alternatorja 90A, če prižgeš čisto vse porabnike in zraven še malo polni akumulator.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni