|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
hanzek1 Član

Pridružen-a: Sre 12 Feb 2014 16:16 Prispevkov: 65 Aktiv.: 0.47 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Sre Feb 12, 2014 4:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabim škarje, ki jih rahlo stisnem in vrtim okrog, dokler ne olupim. Olupjeni konec takoj pocinim, saj je notranja žila zaradi lupljenja krhka in razpada
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Feb 12, 2014 4:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
hanzek1 je napisal/a: |
Jaz uporabim škarje, ki jih rahlo stisnem in vrtim okrog, dokler ne olupim. Olupjeni konec takoj pocinim, saj je notranja žila zaradi lupljenja krhka in razpada |
Žal je po pocinjenju še bolj krhka. Tega se raje izogni in uporabi votlice.
Sem imel priložnost demontirati in montirati avtomobilsko vtičnico za prikolico, kjer so bili kabli pocinjeni in sila kratki. Veselica, odpada vse kot po spisku.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.34 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Sre Feb 12, 2014 8:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Cin (kositer in njegove zlitine) ima trajno dinamično trdnost NIČ. Pri dovolj velikem številu obremenitev (vibracij, pregibov) ni tako majhne sile, da ne bi popustil. Zato mora vsak spoj mehansko držati kaj drugega, ne cin. Dve žici npr. trdo zviješ skupaj in nato zaciniš. Iz tega razloga pocinjena žica, ki jo daš v vijačno sponko, počasi popusti.
_________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Feb 12, 2014 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Točno tako. Kdorkoli misli kabel kamorkoli privijačiti, NIKAR cinit!! NEkoč sem metal dol staro protivlomno centralo, ki je nagajala...vse žice so bile pocinjene. Izmed cca 30-40 žic niti ENE same sponke nisem odvil preden se, potegnil žico ven, so bile vse tako narahlo, da sem jih samo lepo potegnil ven. Ali votlice, ali pa pustiti samo baker.
Sicer pa jaz delam tako, kot pravi gumby. Jaz ponavadi novo klinco parkrat potegnem po betonu z ostrino, da le-to izgubi...je dobro za izolacijo in za moje prste...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.57 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Čet Feb 13, 2014 12:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz lupim vse kable z skarpelom.
Če gre v vrstne sponke, olupim 2mm, pocinim, in nato olupim še 5mm.
Konec pocinim zato, da se žice na koncu ne "razcefrajo".
_________________ Slabih pilotov ni. So dobri ali pokojni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jakey Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38 Prispevkov: 651 Aktiv.: 4.12 Kraj: Ravne/LJ/Kobarid
|
Objavljeno: Čet Feb 13, 2014 12:37 am Naslov sporočila: |
|
|
problematično je lupljenje 0.5mm^2 pletenih žic, kjer takoj zarežeš pregloboko in če nisi previden, če en kup "licn" odrežeš in hitro dobiš 0.1mm^2. Tu je šele potrebno biti pozoren.
_________________ Predlagam, da kar napišem, si čimprej skopirat, saj bodo šerifi tega foruma verjetno pobrisali s predpostavko, da ne prispeva (dosti) k vrednosti foruma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jakey Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38 Prispevkov: 651 Aktiv.: 4.12 Kraj: Ravne/LJ/Kobarid
|
Objavljeno: Čet Feb 13, 2014 2:26 am Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Jakey je napisal/a: |
problematično je lupljenje 0.5mm^2 pletenih žic, kjer takoj zarežeš pregloboko in če nisi previden, če en kup "licn" odrežeš in hitro dobiš 0.1mm^2. Tu je šele potrebno biti pozoren. |
Noben problem...  |
s tem res ne
ma roko na srce tega nisem ravno pristaš, zaradi štimanja različnih debelin ves čas..
olfa nož pa mir na Balkanu..ko bom pa serijsko luščil konce, bom pa definitivno posegel po tem
_________________ Predlagam, da kar napišem, si čimprej skopirat, saj bodo šerifi tega foruma verjetno pobrisali s predpostavko, da ne prispeva (dosti) k vrednosti foruma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21 Prispevkov: 660 Aktiv.: 2.78 Kraj: Lendava, Trimlini
|
Objavljeno: Čet Feb 13, 2014 9:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne štimaa se debelina, ampak dolžina olupljenega dela.
_________________ LP
Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.36
|
Objavljeno: Čet Feb 13, 2014 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni noben problem to počet z navadnimi klešči za odstranitev izolacije. Je pa res, da spet rabiš kilometrino, da dobiš občutek...
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dumr666 Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 23:30 Prispevkov: 409 Aktiv.: 2.50 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Feb 13, 2014 6:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
ojoj, če se le da uporabljam za sponke in ostalo namenske klešče za lupljenje in pinčke ( ali tulki, ne poznam slovenskega izraza ) Vse ostalo mi je izguba časa in živcev
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.28 Kraj: Sežana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Čet Feb 13, 2014 7:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Enkrat sem imel nekaj tekage v rokah in jih ne kupim za noben denar. Čeljust mora biti obvezno V, ker v nasprotnem se zadeva ne obnese. Saj take so moje izkušnje. Gre sicer dobro s tistimi, ki imajo zareze za različne preseke, samo moraš zopet gleda kam vtakneš.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.78
|
Objavljeno: Čet Feb 13, 2014 8:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
gumby je napisal/a: |
Ni noben problem to počet z navadnimi klešči za odstranitev izolacije. Je pa res, da spet rabiš kilometrino, da dobiš občutek... |
Imam kar nekaj kilometrine (30 let) Po moji kilometrini lahko zatrdim, da je snemanje izolacije kar velika umetnost oz je zahtevno opravilo. Za snemanje zunanje izolacije se najbolje obnese navaden ne preoster električaski nož. Uporaben je tudi zgoraj omenjen kabelski nož. Paziti je potrebno le, da rezilo ni nastavljeno pregloboko. Poškodovana notranja izolacija v katero zaide vlaga bo povzročila prebijanje vodnika, kratek stik požar... (vse to sem v svoji delovni praksi že doživel)
Za odstanjevanje izolacije na trdih vodnikih praktično niso primerne nobene iz med zgoraj omenjenih klešč. Izolacija na notranjem vodniku se ne zarezuje ampak se "špiči". Efekt komaj vidne zareze na bakrenem vodniku je podoben kot rezanje keramičnih ploščic oz stekla. Če je prikluček izpostaljen vibracijam, bo le ta v kratkem času počil ravno tam kjer je zarezan.
Pred ca 20-leti ko so Nemci motirali del postrojenja v tovarni so nam le ti prepovedali uporabo kakeršnih koli klešč za snemanje izolacije. Dovoljen je bil le električarski nož. Sami so uporabljali neke vrste klešč, s katerimi so izolacijo topili. Takrat sem se čudil zakaj. Kasneje mi je postalo jasno zakaj. ...
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
diehart Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 17:46 Prispevkov: 501 Aktiv.: 2.11 Kraj: okolica I G
|
Objavljeno: Pet Feb 14, 2014 10:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem za nevednost, kaj pa je električaski nož?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni