|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
šime Član

Pridružen-a: Pet 25 Okt 2013 0:06 Prispevkov: 16 Aktiv.: 0.11 Kraj: NGorica
|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 4:12 pm Naslov sporočila: Izračun kondenzatorjev - napajalne napetosti |
|
|
Do sedaj sem prišel do rezultata s testiranji, kar pa je zamudno in drago, če se ušteješ. Sedaj bi to rad izračunal.
Verjamem, da obstaja formula za izračun, le da je jaz do sedaj nisem našel. Priznam, da je v 'prehudih' knjigah nisem iskal, ker sme na elektro področju končal le poklicno šolo.
Problem: Določitev prave izmenične napotosti sekundarja, da dobim zares gladko enosmerno napetost 9V, pri tem pa, da se mi LM338 ne pregreva. Kakšno kapacitivnost kondenzatorjev potrebujem, da pri plni obremenitvi (recimo 4-5A) ne bo prišlo do bruma (negladke napetosti)?
Kupil sem 9V toroid (100VA), sedaj pa vidim, da je napetost prenizka. Dodal bom potrebno število navojev in da nebi preveč eksperimentiral, bi mi bil zelo dobrodošel nasvet oziroma preprosta formula za približen izračun, koliko višja mora biti izmenična napetost, da dobim gladko enosmerno napetost.
V izogib nesporazumom (ki so že bili) prilagam skico.
Kakšna napetost naj bo na usmerniku in kondenzatorjih, da pri recimo 5A dobim 9,5V (na skici U2), ter kakšni naj bodo kondenzatorji?
Se da to izračunat?
Formula, ki sem jo dobil ( enosmerna = (izmenicna * SQRT(2)) - padec_na_diodah ) ne upošteva niti toka niti kondenzatorjev.
Najlepša hvala za pomoč.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
75.81 KB |
Pogledana: |
16 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 5:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne boš verjel, ampak SPICE je namenjen ravno za taka igračkanja...
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 6:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kondenzator se polni, dokler je usmerjena sinusna napetost višja od napetosti na njem. To pomeni, da se začne polniti le malo pred vrhom sinusoide, neha pa takoj za njim. Posledično diode čutijo precejšnje tokovne impulze.
Kondenzator s kapacitivnostjo [F=A*s/V] se prazni s tokom [A] in v času [s] mu napetost [V] upade.
Čas praznjenja je sicer odvisen od tega, do katere napetosti se je prejšnjič izpraznil konenzator, a ne more biti daljši od 10ms.
Naj bo 8ms ali 0,008s.
Naj bo tok praznjenja 1A.
Naj bo kapacitivnost 1000uF ali 0,001[A*s/V]
0,008[s] * 1[A] = 0,008[A*s] Toliko naboja vsakič odteče iz kondenzatorja. Da se napetost sesede za 1V pa zadostuje že 0,001[A*s]. Odteka pa 8-krat več. Predpostavili smo konstanten tok, torej napetost upada linearno.
dU =sprememba napetosti
dt =sprememba časa (pretečen čas)
dU=I*dt/C=1[A] * 0,008[s] / 0,001[A*s/V] = 8[V]
Napetost torej upade za 8V.
Če uporabiš večji kondenzator, upade manj, pri večjem toku pa več.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.80 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če rabiš res "gladko" napetost 9,5V/5A na izhodu z LM338 potem rabiš trafo 15V/6A in 6,8mF elektrolit.
_________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
šime Član

|
Objavljeno: Ned Feb 02, 2014 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, rabim "res gladko" napetost, ker gre napajalnik v rek z analognimi akustičnimi napravami.
Vsem najlepša hvala za koristne - uporabne odgovore. Še posebaj pa Igorju, ki je vedel, kako razložiti, da razume tudi ne preveč šolan človek.
Hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tilz0R Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 15:39 Prispevkov: 898 Aktiv.: 5.65 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2014 12:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Laura, 15V * sqrt(2) - 2 * 0.7V = 19.8V enosmerne napetosti.
To je rahlo veliko. Če daš kondenzatorje 2000uF/A je nižja napetost čist možna.
PS: padec na LM je 19.8-9.5 = 10.3V, pri I = 5A to nanese P = 51.5W.
To pa vseeno ni tako zanemarljivo
_________________ Knowledge sharing is caring.
majerle.eu | stm32f4-discovery.net |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.80 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Pon Feb 03, 2014 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
No res sem malo pretiral-saj vem za izračun. Pod 12 V pa ne bi šel zaradi padca na diodah in obvezne napetosti na LM-u.
Je pa tudi res da tistih 19.8V ni konstanta ampak se nekaj sesede pri obremenitvi 5A.
Pa včasih smo dajali 1mF/A, zdaj pa že 2?
_________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
EL 34 Član

Pridružen-a: Tor 20 Dec 2011 18:28 Prispevkov: 186 Aktiv.: 1.13 Kraj: Ožbolt
|
Objavljeno: Sre Feb 05, 2014 12:35 pm Naslov sporočila: Kakšen Elko |
|
|
Jaz imam doma stare ameriške napajalnike za 15V,5A, kjer so uporabili Elko 23000uF in napetost 18V. Stabilizator je narejen s LM723 in 3x2N3055. Glede na nizke cene elko mislim, da nima smisla preveč komplicirati. Vzemi 4000uF na 1A ter izmenično napetost 20% večjo od izhodne in ne bo težav.
Lp
Nazadnje urejal/a EL 34 Ned Feb 09, 2014 5:21 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
šime Član

|
Objavljeno: Sre Feb 05, 2014 5:27 pm Naslov sporočila: Re: Kakšen Elko |
|
|
EL 34 je napisal/a: |
Jaz imam doma stare ameriške napajalnike za 15V,5A, kjer so uporabili Elko 23000uF in natetost 18V. Stabilizator je narejen s LM723 in 3x2N3055. Glede na nizke cene elko mislim, da nima smisla preveč komplicirati. Vzemi 4000uF na 1A ter izmenično napetost 20% večjo od izhodne in ne bo težav.
Lp |
Če ni treba, ne kompliciram (še sploh, če ne znam komplicirat (izračunat)) .-). Tokrat pa sem delal napajalnik, ki si ga je sin montiral v rek z več analognimi akustičnimi napravami (hudo občutljive na napajanje). Tako sem bil močno omejen s prostorom in zaradi (eventuelnega) pregrevanja z 'rezervno' napetostjo. In ker sem premalo poeksperimentiral in se uštel (dobil brum), sem želel temu narediti konec. Želel sem končno kvantificirati 'potrebno velik' kondenzator.
S pomočjo vas na forumu mi je uspelo. Hvala še enkrat!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
šime Član

|
Objavljeno: Sob Feb 15, 2014 5:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj vprašanja in kaj je ratalo tudi z vašo pomočjo - na fotografiji.
Na napajalnik je priključeno več analognih naprav (filtri, efekti, ...), ki so vse po vrsti občutljive na napajanje - negladko napetost - brum.
Bi pa z vami delil še neprijetno (in drago) izkušnjo, ker se je ceneje učiti na tujih napakah.
Ker ima napajalnik 10 ločenih izhodov - vsakega posebaj krmilijo LM317, LM350 oziroma LM338 (da si uporabnik lahko sam nastavi napetost za vsak izhod posebaj), sem želel privarčevati in naročil elemente preko Ebay s Kitajske.
Niti eden od testiranih elementov ni 'preživel' testa na kratki stik. Najhuje pri odpovedi pa je to, da je element potem spustil polno napetost (prebil). Tako sem bil primoran zamenjati vse z elementi, ki sem jih dobavil od Slo. dobavitelja. No, pri teh pa zaščita proti kratkemu stiku deluje OK.
Če še kdo nabavlja poceni robo: nujno je treba izmerit in 100% stestirat vsak element posebaj pred vgradjno, da je škoda manjša!
LP
napajalnik za audio naprave: DC 10 parov 1,25V-15V - vsak par posebaj nastavljiv (trimer za luknjico nad parom), 6x AC 9V, 2x AC 12V |
|
138.47 KB |
8 krat |

|
napajalnik, montiran v zadnjo stran reka |
|
200.64 KB |
7 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni