|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zan95 Član

Pridružen-a: Čet 28 Feb 2013 0:36 Prispevkov: 89 Aktiv.: 0.59 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sre Feb 19, 2014 5:42 pm Naslov sporočila: Vezje polnilca |
|
|
Pozdravljeni!
Rad bi se lotil izdelave nekakšne sobne napajalne postaje za katero bi uporabil kar stari napajalnik iz računalnika. Ena izmed vej, ki bi jih napajal bi bilo vezje za polnjenje mobilnega telefona (na sliki). sedaj pa imam problem pri izračunu napetosti in toka. Vezje bi izdelal brez usmernika, saj bi ga že napajal z enosmerno napetostjo. Če izračunam bi morala napetost zaradi diod pasti za približno 2,8V, se pravi, da mi preostane še 6,2V za napajanje vezja. Zanima me napetost, ki bi prišla ven na odprtih sponkah (tam kjer piše cellphone battery) in na posameznih uporih. Sam bom uporabil indikacijske ledice, na katerih bi bil padec napetosti 2,2V. Potem me pa še zanima, kako bi moral spremenit upore, če bi namesto napetosti 6,2V tam bila napetost 12V in kako bi bilo s tokom, glede nato, da bi uporabil računalnški napajalnik, ki dovoljuje malo višje tokove glede na ostale napajalnike. Ali bi moral tok kako omejiti, ali to ne bo delalo težav ampak bo vleklo ven manjši tok, kolikor bi ga pač vezje za polnjenje potrebovalo?
Hvala
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
92.67 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.61 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Sre Feb 19, 2014 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če misliš s takšnim polnilcem polniti (predvidevam) litijeve akumulatorje, tole shemo čimprej pozabi. Razen, če hočeš imeti to za vir požara v hiši.
Resno, če hočeš iti v izdelavo "univerzalnega" polnilca za litijeve baterije uporabi kakšen namenski IC in ne boš imel problemov. Polnenje litijevih akumulatorjev samo s predupori ni ravno varno početje...
Kot sem že napisal predvidevam, da misliš polniti litijeve akumulatorje, kateri so danes že skoraj v vsaki napravi. Če pa imaš kakšne Ni-MH akumulatorje potem bi pa šlo. Čeprav z manjšim tokom.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zan95 Član

|
Objavljeno: Sre Feb 19, 2014 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala za odgovor, hiše res ne bi rad zažgal..
bi bilo tole primernejše?
|
32.13 KB |
0 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Feb 19, 2014 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
NE !
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zan95 Član

|
Objavljeno: Sre Feb 19, 2014 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi mi potem lahko prosim predlagali neko preprosto vezje, pri keterem bi samo ob polnjenju baterije (telefona) svetila ledica? Hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.61 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Sre Feb 19, 2014 9:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno kaj je zato preprosto in koliko imaš kaj znanja spajkanja SMD elementov.
Jaz na primer dostikrat uporabim tale IC, kateri se je do sedaj odlično obnesel. Tudi sama shema je praktično bolj enostavna od tvojih zgornjih. Imaš tudi indikacijo polnenja. Edino napajanje je 5V, ker je mišljeno, da se IC napaja iz USB vodila. Ampak, če misliš uporabiti star PC napajalnik, to ne bo noben problem.
PS: Nekaj mi pa sedaj ni čisto jasno. Rabiš ti polnilnik samo za akumulator ali za telefon?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zan95 Član

|
Objavljeno: Sre Feb 19, 2014 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preprosto mislim s tem, da ne potrebuješ preveč elementov. Z SMD spajkanjem zaenkrat še nimam izkušenj (verjetno jih bom pridobil, ko se vpišem na FE v Ljubljani).
Izdelal bi polnilnik za telefon in ne samo za akumulator. Imel bi USB izhod, prek katerega bi priključil mobilca.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zan95 Član

|
Objavljeno: Sre Feb 19, 2014 10:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
mislim, da bi se glede SMDja morda lahko našel s kombinacijo tega čipa in ostalih normalnih elementov..bi to šlo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

|
Objavljeno: Sre Feb 19, 2014 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če misliš priklapljati samo naprave z že vgrajenimi baterijami potem zgornji IC odpade. Ker rabiš samo indikacijo toka, ki teče v napravo potem rabiš nekaj iz spodnjih slik. Imaš verzijo s samo enim tranzistorjem in verzijo opampom. Opamp verzija zna biti bolj prilagodljiva ampak glede na tvoje znanje bi jaz naredil vezje kar po enostavnejši shemi s tranzistorjem. Po vsej verjetnosti pa se boš moral malo poigrati z vrednostjo R1.
|
28.26 KB |
1 krat |

|
|
 Download |
Ime datoteke: |
bikecharging.gif |
3.04 KB |
Downloadano: |
11 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zan95 Član

|
Objavljeno: Sre Feb 19, 2014 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najlepša hvala za pomoč. Bom naredil kar to verzijo s tranzistorjem.
S kakšno napetostjo pa bi bilo najprimerneje napajati vezje? 5V ali 12V? Verjetno je od tega odvisen R1?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Feb 19, 2014 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je če boš polnil telefon boš menda ja dal 5V. Bolj kot pišeš, bolj se mi zdi, da se ti ne sanja zakaj gre.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zan95 Član

|
Objavljeno: Sre Feb 19, 2014 10:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja malo sem zbrkljal..čisto odmislil da je to vzporedna vezava
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni