www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Formatiranje SD kartice
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Raspberry Pi sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.05
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 17, 2014 10:43 pm    Naslov sporočila:  Formatiranje SD kartice Odgovori s citatom

Ko je SD kartica uporabljena v RPI je formatirana "malo čudno". Ko se kaj sesuje oziroma če bi kartico rad uporabil za kaj drugega jo je potrebno formatirati. No tukaj pa nastane problem. Windows PC(Win 7) vidi kot da je kartica velika smo nekaj 10MB. Prebral mnogo na to temo, uporabil več programov, ki naj bi bili za to namenjeni pa ne gre. Na srečo sem nekje zasledil da jo je nekomu uspelo formatirati v fotoaparatu. Poskusim - deluje!

No zdaj se mi pa zdi "malo za malo" da fotoaparat to zna brez vseh problemov narediti, na računalniku pa mi to ne uspe.

Je imel kdo podobne težave? Kako je to rešil?

Hvala in lp.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frke
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Sep 2005 14:41
Aktiv.: 0.90
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 17, 2014 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za pravilno formatiranje sd kartice v windows sistemu uporabljaj poseben za to napisan program

https://www.sdcard.org/downloads/formatter_4/

Sicer pa RPi naredi svoje particije. Raspbian npr. ext4 particijo, ki jo Microsoft noče prepoznati

Nazadnje urejal/a frke Pon Feb 17, 2014 10:59 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Andrej64
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27
Aktiv.: 3.61
Kraj: Ljubljana-Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 17, 2014 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Navadno se da take čudne "pojave" odstraniti z "diskpart-om". Če ne gre s tem, je ponavadi spominska kartica al ključ zanič. Formatiranje v samem raziskovalcu od Windowsov pa dostikrat ne reši takih težav...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
eddie
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 17, 2014 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že poskušal s SD formatterjem in ni uspeha. Ali je kakšen poseben recept?
Vidi velikost 56MB in to je to. Nobena opcija formatiranja tega ne spremeni.

Vem da sem šel skozi en tutorial tudi z diskpartom pa tudi ni šlo...

S kartico pa po moje ni nič narobe - če jo formatiram v fotoaparatu deluje bp.
Nazaj na vrh
SiByte
Član
Član

Pridružen-a: Pet 18 Mar 2011 17:01
Aktiv.: 1.80
Kraj: Sv. Trojica v Slov. g.

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 17, 2014 11:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz naredim tako

Koda:
diskpart

list disk

select disk X

clean

create partition primary

format fs=fat32 quick

active
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.77
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2014 7:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

eddie, si poskusil v Linuxu formatirat. Menda gre tudi, če je ključ ali kartica zaklenjen z geslom. Sem pa žal pozabil, kaj že moraš vpisat v konzolo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
eddie
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 18, 2014 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem poskušal po receptu od SiByte. Prvič je javilo napako "Access denied". Sem izvlekel kartico ker sem mislil da je slučajno drsnik za zaklep kartice premaknjen - pa ni bil.
Ponovim proceduro še enkrat je šlo pa normalno skozi...

V glavnem trenutno je uspelo. Je pa zanimivo kako to naredi fotoaparat..

Hvala vsem za pomoč!

Lp, eddie
Nazaj na vrh
Dexboy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46
Aktiv.: 5.46
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 24, 2014 12:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče samo za info, če bo še kdo kdaj iskal Smile
HP USB Disk Storage Format Tool je precej uporabna zadeva, pobriše particije in "vrne" velikost kartice/ključka.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.80
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 24, 2014 12:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo pazljivo s tem orodjem! Eno izmed takih orodij prav lepo uniči USB gonilnike, tako da ob zagonu noben ali skoraj noben) od USB portov ne dela. Ne vem več natančno ali je to tole HP orodje, ker sem jaz poleg tega imel še enega, ko sem nekoč brisal virtualno CD particijo na ključku.
Torej - svetoval bi da se tako orodje uporablja v vitrualnem pogonu, ali se naredi obnovitvena točka, po uporabi pa takoj stestirati USB-je in po potrebi uporabiti obnovitev sistema.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.42

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 24, 2014 12:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A v "Disk Management" se ne da pobrisat particij in formatirat na novo?
eddie
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 24, 2014 2:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar sem jaz probaval mi ni uspelo.
Kartica drugače čisto normalno dela, le velikost ne štima.
Nazadnje mi je uspelo tako kot je predlagal SiByte. Pa tudi to ne v prvem poskusu.
Nazaj na vrh
Dexboy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 24, 2014 3:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
A v "Disk Management" se ne da pobrisat particij in formatirat na novo?

Kakor sem jaz poskušal v Win7, na USB ključku sem particije sicer videl, tudi mapiral sem lahko črko pogona ampak samo vsaki particiji posebej (ne dvema hkrati).

Glede brisanja gonilnikov, lahko da je to to ampak meni je ta programček vedno "rešil" USB ključke/kartice.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.42

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 24, 2014 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A brisat particijo pa nisi probal?
Dexboy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 24, 2014 4:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni šlo. Ne spomnim se pa, a je bil error ali enostavno ni bilo možnosti. Preko managementa nisem uspel narediti skoraj ničesar, drugače sploh ne bi iskal alternative Smile
damjango
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Aktiv.: 4.86
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 12:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam micro sd kartico 8gb, ki je formatirana v fat32. Rabil bi pa navaden FAT, za uporabo pri mikrokrmilniku. Problem je, da se ne da formatirati v drugi datotečni sistem, kot fat32.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Raspberry Pi sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni