|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bajdec Član

Pridružen-a: Čet 12 Nov 2009 19:56 Prispevkov: 287 Aktiv.: 1.51 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Ned Feb 23, 2014 6:44 pm Naslov sporočila: Predelava adapterja (polnilca) |
|
|
Živjo, kupil sem komplet PC iz ebaya, vendar ima le-ta pico PSU, ki pa za delovanje potrebuje 12V (pri 13.5 se izklopi zaradi prevelike napetosti).
Ker doma nimam ustreznega adapterja, me zanima če je možno predelat napajalnik od HP prenosnika, ki da na izhodu napetost 18-19V, moč 90W. Govoril sem z nekom, ki je rekel, da se zamenja določene upore na vezju (regulacija PWM-a) in se tako nastavlja napetost. Zanima me, če je to že kdo počel ter kateri upori so pravi. Ali pa kako najlažje ugotovit katere upore je treba zamenjat, ker doma nimam nobene posebne opreme - le spajkalnik, voltmeter in nekaj elementov. Če je treba, mam na voljo tudi osciloskop (v šoli). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jani18 Član

Pridružen-a: Sob 18 Sep 2010 10:22 Prispevkov: 133 Aktiv.: 0.74 Kraj: Ojstri Vrh
|
Objavljeno: Ned Feb 23, 2014 7:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živijo!!
Računalniški napajalniki, so stikalni napajalniki, kjer se referenča napetost določa z delilnikom na izhodu. Težko je povedati katere upore saj ne vemo za kateri
HP napajalnik se gre, poizkusi kje izbrskat kakšno shemo napajalnika, bo precej
lažje  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bajdec Član

Pridružen-a: Čet 12 Nov 2009 19:56 Prispevkov: 287 Aktiv.: 1.51 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Ned Feb 23, 2014 7:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napajalnik je PA-1600-07, na izhodu da napetost 19V in 4.74A. Več al ne vem, o polnilcu sem našel bolj malo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 23, 2014 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne kompliciraj. Sigurno je nekdo , ki ima tak napajalnik kot ga ti potrebuješ.
Morda ga zamenja za tvojega. Na primer jaz.
Koliko amperov pa potrebuje ta tvoj PC? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Ned Feb 23, 2014 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stvar enega majhnega smd upora v delilniku na izhodu .
Ravno prejšnji teden sem enega spustil na 15V. Če ga odpreš in pogledaš, in če si malo elektronika, boš zagotovo spravil skupaj.
Izgledal bo približno tako Na izhodu sta samo dva upora v delilniku. Sedaj pa malo matematike, kako velik mora biti "zgornji", da bo tok skozi vejo pri 13V še vedno enak.  _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Pon Feb 24, 2014 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne 13 - nastavi ga na 12,0 V!
Ti napajalniki imajo stabilizirane le 5 in 3,3 V veje, 12 V veje pa nimajo med vhodom in izhodom nicesar, kar bi napetost omejilo! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pon Feb 24, 2014 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koliko vem, imajo napajalniki za prenosnike le en napetostni izhod, ponavadi okoli 19V in ta je stabiliziran. 5 in 3,3V nimajo.
Zamenjaj upor v merilnem uporovnem delilniku oz. še bolje - džoraj napajalnik s Surlo in prihranjeno ti je tečno odpiranje in leplenje ohišja. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bajdec Član

|
Objavljeno: Tor Feb 25, 2014 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem že razkopal adapter, ker je bil krivec za nestabilno delovanje prenosnika. Ko sem zamenjal adapter mi je ostal in sedaj bi ga rad porabil za to. Hvala za pomoč, bom poskusil najti taprav upor. Če mate pa še kake predloge/informacije, bi bil hvaležen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni