|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MatejK trgovec

Pridružen-a: Čet 16 Maj 2013 17:59 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.67 Kraj: Maribor-Radvanje
|
Objavljeno: Tor Feb 25, 2014 8:54 pm Naslov sporočila: 3D Printer in Sončna ter korekcijska očala! |
|
|
A je že kateri razmišljal o tem, da bi lahko delal očala po naročilu? Se pravi, stranka pride, pove obliko, ki ji je všeč, se prilagodi obrazu in se izdelajo? Danes sem nekaj študiral v tej smeri, mi je kar zanimivo no! Saj očala določene oblike so mi všeč vendar mi zaradi pre-okroglega/debelega/kvadratastega/ovalnega... ne pašejo... No, s 3D Printerjem se pa da to popravit oz. raztegnit zmanjšat... itd. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50 Prispevkov: 687 Aktiv.: 2.90
|
Objavljeno: Tor Feb 25, 2014 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se ne motim, proizvajalec okvirjev običajno dobaviteljem poda "šablono" za brušenje stekel, ki potem odgovarjajo okvirju. Če to drži, bi moral ti naredit isto, oziroma okvir prilagoditi obstoječim steklom. _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MatejK trgovec

Pridružen-a: Čet 16 Maj 2013 17:59 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.67 Kraj: Maribor-Radvanje
|
Objavljeno: Tor Feb 25, 2014 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, ne vem kak je sedaj s tem, pač samo razmišljal sem, ker je naprintan okvir lahko dosti cenejši kot kak POLICE, vendar enako estetski in funkcijonalen! Ter z malo domišlije, ala barvne kombinacije plastike, zelo zanimiv na pogled  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Feb 25, 2014 9:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dvomim, da bi bila taka plastika dovolj robustna za očala. Ti jih verjetno ne nosiš (razen poleti kakšne sončne) - če ne bi vedel, kaj vse morajo hote ali nehote včasih preživljati
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MatejK trgovec

|
Objavljeno: Tor Feb 25, 2014 9:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jih nosim Sej v tem je štos, ker trenutni okviri so dragi kot sam satan, kolikor vem pa je ABS kar terpeže, moralbi jih en narediti in narediti par vzdržljivostnih testov... Mogoče pa je tu glih tista tržna niša!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45 Prispevkov: 541 Aktiv.: 2.28 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Tor Feb 25, 2014 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bi bilo primerno za kakšna pustna sončna očala.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Feb 25, 2014 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja okvirji so dragi poleg tega cena ne upraviči kvalitete. Sem že dvakrat reklamiral okvir za 100+Eur. Pri odpiranju se plastična ročka, katere tečaj je pritrjen na sicer kovinski okvir enostavno odlomi pa pazi kakor hočeš. Edinkrat, da imam po malo manj kot 20 letih nošenja očal delno plastičen okvir, pa je bila to očitno napaka. In kot praviš je problem, ker so ponavadi v optikah samo očala, ki so in, očal čez cel obraz z napisom Rayban pa res ne rabim.
Če boš izdeloval okvir, je tako kot je že bilo napisano. V okvir, ki ga kupiš so vstavljena stekla, ki so brez dioptrije ali česa drugega. Po teh steklih potem brusilnik avtomatsko zbrusi originalna stekla. Okvir moraš narediti, kar se da točno in sicer tako, da stekla ne bodo izpadala in da ne bodo preveč stisnjena. Namreč prevelika napetost v leči lahko povzroča težave. Poleg tega moraš zagotovoti nek vzmetni del ali pa sami ročki narediti iz "vzmetnega" materiala, ker v nasprotnem bodo očala nauporabna. Poleg vsega tega moraš paziti, tudi, da je material prijazen koži, namreč očala ponavadi nosimo večino časa.
Sicer, če imaš neko običajno dioptrijo, potem si verjetno lahko privoščiš kakšno površnost, jaz konkretno se zaradi cene stekel, ki jih potrebujem s tem nebi igral.
Naj omenim še, da je dioptrija prava le v optičnem centru leče, ki pa je bil določen glede na izbran okvir , položaj očal in tvojo medzenično razdaljo.
Stvar mogoče le ni tako trivialna kot se zdi na prvi pogled. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož
Nazadnje urejal/a PZUFIC Tor Feb 25, 2014 10:59 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Tor Feb 25, 2014 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je PZUFIC napisal lep povzetek.
Poleg tega si ne predstavljam teže takega okvirja, pa katerikoli razumni printabilni material bi že uporabil. Nenazadnje moraš še vedno kupit tečaje in nosnike. Slednji so resda praktično zastonj, tečaje pa ne vem če boš sploh dobil.
Pa nekaj delov okvirja mora biti zmožnih ročne deformacije, za fino štelanje po njuški.
Ker težko karkoli nosim na nosu, sem moral izkašljat za minimalističen titanflex + trivex. Vse prej kot poceni, zato pa po drugi strani neprimerljivo s kakršnokoli "klasiko". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sport Billy Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2010 19:22 Prispevkov: 97 Aktiv.: 0.54 Kraj: Severni pol na Tralfamadorju
|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 12:23 am Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Ja okvirji so dragi poleg tega cena ne upraviči kvalitete. Sem že dvakrat reklamiral okvir za 100+Eur. Pri odpiranju se plastična ročka, katere tečaj je pritrjen na sicer kovinski okvir enostavno odlomi pa pazi kakor hočeš. |
Študije proizvajalcev okvirjev kažejo, da so lomi ročk neenakomerno porazdeljeni, v 80-85% primerov pride do loma leve ročke, do loma desne ročke pa samo v 15-20%. Povečini smo ljudje desničarji in očala nataknemo in snamemo z dominantno roko, desnico. Pri tem trpi leva ročka bistveno večje obremenitve kot desna, saj očal ne nataknemo ali snamemo direktno na obraz, ampak pod kotom. Snemanje in natikanje očal enakomerno z obema rokama bistveno zmanjša lom ročke.
Citiram: |
Če boš izdeloval okvir, je tako kot je že bilo napisano. V okvir, ki ga kupiš so vstavljena stekla, ki so brez dioptrije ali česa drugega. Po teh steklih potem brusilnik avtomatsko zbrusi originalna stekla. |
To je veljalo za starejše generacije strojev. Pri novejši generaciji stroj okvir poskenira s tipalom in nato zbrusi. Izjema so odprti okvirji, kjer so stekla pritrjena z vijaki ali z laksom, tu je potrebno skenirati šablono.
MadMax je napisal/a: |
Ker težko karkoli nosim na nosu, sem moral izkašljat za minimalističen titanflex + trivex. Vse prej kot poceni, zato pa po drugi strani neprimerljivo s kakršnokoli "klasiko". |
Če je govora o Titanflexu, potem gre verjetno za Eschenbach. Tudi moj zdeformirani nos po 30+ letih nošenja očal ne prenaša ničesar drugega kot Titanflex
Blagor tebi, da imaš nižjo diotrijo in lahko daš Trivex, jaz moram posegat po steklih z višjim lomnim količnikom, pa me tepe vse, od cene do kromatske aberacije  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 6:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Ročka nikoli ni odpadla med snemanjem očal pač pa le med normalnim odpiranje in to preden bi očala odprl do konca. Naj povem, da nisem v nekaj manj kot 20 letih nošenja očal polomil nobenih, pa sem s tem vse povedal. Pa ni bilo nobenih s titana.
Nazadnje, ko so mi brusili leče so hoteli tiste, plastične, ki so bile na začetku notri, tako da očitno je kopirno brušenje še aktualno. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 8:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Pa ni bilo nobenih s titana. |
Pri titanflexu je titan samo skupek nekaj črk v nazivu, ne pa da bi bil okvir dejansko iz titana.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 9:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Je pa lepo fleksibilen ... Se ga pa vseeno da zlomiti ... (ne vprašat kako vem - je bila draga šola ...)
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 12:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
tečaje pa ne vem če boš sploh dobil. |
Očitno se nekje dobijo, saj fantje tukaj delajo lesene okvirje za očala. Menda prav hude reči. _________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Raptor Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20 Prispevkov: 533 Aktiv.: 2.54 Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomazp Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24 Prispevkov: 559 Aktiv.: 2.64 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Feb 27, 2014 5:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Je pa lepo fleksibilen ... Se ga pa vseeno da zlomiti ... (ne vprašat kako vem - je bila draga šola ...)
LP, g |
Nekajkrat se ga da zakrivit. Potem pa imamo dvoje očal . Hčerka jih je tudi uspela zlomit na sredini. No sem si vzel čas in jih prav lepo popravil. Odstranil sem stekla in ročaje. Postružil tanek tulček iz inoxa in ga s srebrnim lotom zalotal. Po poliranju je bil okvir čisto originalni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni